用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請介紹中文課外書籍給初中生
go

請介紹中文課外書籍給初中生 [複製鏈接]

好看有趣文筆ok的.
謝 謝
   6    0    0    0

金庸的小說。

piagetmum1 發表於 13-6-12 10:58
金庸的小說。
可否指教應由那一本看先?

引用:Quote:piagetmum1+發表於+13-6-12+10:58+金

原帖由 himmamme 於 13-06-13 發表
可否指教應由那一本看先?
他对金庸那一个故事有認識便看那一套開始,另外亦推介衛斯理系列

引用:Quote:原帖由+himmamme+於+13-06-13+發表可

原帖由 longlokma 於 13-06-13 發表
他对金庸那一个故事有認識便看那一套開始,另外亦推介衛斯理系列
衛斯理幾好睇,不過有某幾本某d情節都幾恐怖。

回覆:請介紹中文課外書籍給初中生

如是男仔,可以考慮銀河英雄傳說中譯本。

衛斯理系列
- 頭髮 <- 呢個比較科幻...噤耐之前寫.....到e家睇都覺得幾中
- 真空密室之謎 <- 呢個都科幻
- 尋夢 <- 呢個好似好多描寫中國江南一帶d風景.....描寫得好正好仔细

其實家長最好自己都有睇.....小朋友先信你無"老點"

仲有翻譯顫慄小說"國王遊戲 "呀~"交換"呀~ ....初中生好中意.......中意到一日一本......自己俾$買呀
當然要佢睇得高興......响朋輩書友當中有話題......慢慢俾佢知睇書都好好玩

俗d講......要好似毒品一樣......你要揾d佢睇完會上癮既書俾佢睇先....要會上癮既書家長未必中意.......但........佢地仲細......慢慢唻
當然......打機仲好玩.....慢慢唻......年代唔同..................中意打機係好難戒

Marco-ma  絕對同意!
要用睇書來交換打機,打機無得戎,搵下有咩書吸引到佢先!  發表於 13-6-30 13:06

睇唔睇簡體 ?  因大陸好多作家文筆好好, 而且科幻小說幾吸引. 類似harry potter咁精彩.  金庸小說我覺得劇情好多男女關係, 而且唔夠時代感.

三毛的‘撒哈拉的故事‘都很好看。

回覆:請介紹中文課外書籍給初中生

我以前中學階段,功課無依家亞女(中一)咁忙,無零用錢去行街睇戲,當時又無電子產品玩,最大又唔駛用$既娛樂就係去圖書館借書睇,所以幾乎所有衛斯理,金庸,三毛,每期讀者文摘等書都睇過晒。雖然,我女自小好like睇書,但上左中學好多功課測驗,無時間刨書。

overview 發表於 13-6-14 19:13
睇唔睇簡體 ?  因大陸好多作家文筆好好, 而且科幻小說幾吸引. 類似harry potter咁精彩.  金庸小說我覺得劇 ...

佢睇,不過只係慢D!有咩好介紹??

sukyyan 發表於 13-6-14 00:16
衛斯理系列
- 頭髮

文筆n內容 ok嗎?

tttw1 發表於 13-6-13 14:00
如是男仔,可以考慮銀河英雄傳說中譯本。
本身是英文小說嗎?
英文名係咩?如果有英文,佢未必肯睇中文.

longlokma 發表於 13-6-13 09:03

我自己冇睇開武俠小說,有人話唔知边本,好似鹿鼎記???好粗俗??唔知係咪呢?

回覆:himmamme 的帖子

我個仔(12歲)好喜歡君比的港孩心語系列!睇完又睇,又說想大個當社工!

回復 himmamme 的帖子

原文是日文.
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%8A%80%E6%B2%B3%E8%8B%B1%E9%9B%84%E5%82%B3%E8%AA%AA

RE: 請介紹中文課外書籍給初中生

回復 himmamme 的帖子

唔識講啊!⋯⋯我淨係覺得好睇⋯咪逼個高小男生睇⋯佢問:點解睇睇下好以晌現場
我答:勁哩!  呢啲咪中文既厲害囉
之後又話要自己試下寫⋯最後因為懶而虎頭蛇尾⋯不了了之

金庸武俠小說,上年俾碧血剑儿子看,竟不追看!我吾建議鹿鼎記,我自己钟意,搞笑!但粗俗,初中不宜!今年暑假,再叫儿子看射雕!

http://product.dangdang.com/product.aspx?product_id=22524043#ddclick?act=click&pos=22524043_0_2_q&cat=&key=%B6%B7%C2%DE%B4%F3%C2%BD11&qinfo=2_1_48&pinfo=&minfo=&ninfo=&custid=&permid=20111202183939485573006596374565016&ref=&rcount=&type=&t=1371378164000

内容推荐
  唐门外门弟子唐三,因偷学内门绝学为唐门所不容,跳崖明志时却来到了另一个世界。一个属于武魂的世界——斗罗大陆。
    这里没有魔法,没有斗气,没有武术,却有神奇的武魂。这里的每个人,在自己六岁的时候,都会在武魂殿中令武魂觉醒。武魂有动物,有植物,有器物,它们可以辅助人们的日常生活。而其中一些特别出色的武魂却可以用来修炼,这个职业,是斗罗大陆上最为强大也是最重要的职业——魂师。
     当唐门暗器来到斗罗大陆,当唐三武魂觉醒。他能否在这片武魂的世界重塑唐门辉煌?

作者:

唐家三少,“中国作家富豪榜网络作家之王”得主。原名张威,生于1981年1月10日,法律本科毕业。起点中文网白金作家,网络顶级人气名家,自正式开始长篇创作以来,平均一年一部作品。2012年11月26日,2012第七届中国作家富豪榜全新子榜单“中国网络作家富豪榜”震撼发布,唐家三少以5年3300万元的收入荣登首富宝座,并获得“中国作家富豪榜·网络作家之王”的重要奖项,激起强烈社会反响。

全套12本.  

‹ 上一主題|下一主題