用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 聖保祿天主教小學的補習社
go

聖保祿天主教小學的補習社 [複製鏈接]

請問現時讀緊聖保祿天主教小學的家長,
你們有沒有專門幫聖保祿天主教小學補習社資料可以給我? 因小女今年入讀小一, 希望幫她作好準備, 唔該哂。
   9    0    0    0

回復 MMLAI 的帖子

家長日門口有傳單; 可看看

請問那天是家長日?

不用太緊張, 其實學校沒有如某些學校教深課程, 但不竟是中文學校, 中文方面的確要好. 因為數學, 常識都要理解題目, 而且中文卷的閱讀理解比重愈高年級便愈重, 愛看書和詞彙強的學生便會冇咁吃力. 若你囡囡幼稚園不強調寫字, 咁暑假就要努力喇.

吾同其他名校比; 只比政府官立小學; 我校深左

我囡囡將升小二, 過去一年沒有特別補習, 亦沒有聽其他同學要補習, 假如中文真的比較弱, 學校會安排課餘時間回校補課, 所以先不用擔心, 看看小朋友能力如何, 才安排補習, 免那麼快便讓她害怕做功課及溫習

明白唔該哂大家的回覆, 謝。

引用:吾同其他名校比;+只比政府官立小學;+我校深

原帖由 avbee 於 13-06-24 發表
吾同其他名校比; 只比政府官立小學; 我校深左
我們二三十年前雖然英文以外全中文,但小—把小一及小二的英文都敎完,英文比一般學校深一年,小六時才有英數。這樣英文底子比較好,中學時全英沒有問題。

聖保祿天主教小學's english is also easier comparing with St Paul Convent, and other English base Primary school, therefore, when all our kid went into secondary ->SPS, they will feel stressful

回覆:聖保祿天主教小學的補習社

卓越研習中心,在灣仔,有保姆車

回覆:聖保祿天主教小學的補習社

卓越研習中心!好好㗎!我阿女由C變A!

我囡囡去銅鑼灣一間專補 st paul convent 嘅到補,我覺得唔錯,除功課班外,我參加咗佢哋啲強化班,你可以要求做paul con standard ,好似我咁就當學深啲,到測驗就可以做番st paul catholic syallabus 嘅操卷,佢哋中文同maths會就番程度, eng 我想佢做同類但深d所以做番spcs. 因為中學會轉英文maths, 所以都加咗maths , 做spcs 類似嘅英文maths. so far 幾好有進步,希望分享吓

回覆 daisypurr 的帖子

Daisypurr, 可以俾你間補習社的名同聯絡電話我嗎?

Daisypurr,
可以俾你間補習社的名同聯絡電話我嗎?

Daisypurr, 可以俾你間補習社的名同聯絡電話我嗎?

回覆:daisypurr 的帖子

可否pm我

P1, 2, are still very manageable.  However starting P3, more girls particularly found maths more difficult as concepts are cumulative.  If you found your girl is not good at maths, I suggest should closely monitor her progress.  May or may not need to send to tutorial center, depending how much support parents can give her.

回覆:daisy17772 的帖子

hi daisy17772,  你女而家讀緊這校5年級?  還是...... ?

daisy17772  yes  發表於 15-5-28 00:12

可否pm我

‹ 上一主題|下一主題