用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有邊間 K1 ,值得由 LH 轉過去?
樓主: Smartbubu
go

有邊間 K1 ,值得由 LH 轉過去? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+13-06-14+發表

原帖由 sbux 於 13-06-14 發表
咁你覺得普遍EK家長評價好唔好?  仲記得早兩年有人話LH多打手,所以成日有人唱好。但事實勝於雄辯,你遲D就 ...
我自己 pm 過學之園家長,問過詳情,身邊都有朋友既朋友讀過,評價絶對正面,我鍾意佢有系統既課程,高透明度,有家校合作 (我最睇重),教到學術,又唔太谷,有朋友讀緊 York, K1 已教寫字,聽聞 LH K2 先要小朋友寫字,對吧?This is the cup of my tea

引用:樓主加油!青衣LH好好,再去考K1壓力冇咁大

原帖由 pekkle321 於 13-06-12 發表
樓主加油!青衣LH好好,再去考K1壓力冇咁大!我都會由其中一間LH轉去半龍校,加油!

...
請問會去邊間呢?

引用:LH+其實唔錯,讀完PN後小朋友跟老師,同學

原帖由 terry_andriy 於 13-06-14 發表
LH 其實唔錯,讀完PN後小朋友跟老師,同學仔和學校環境都熟唒嘅話,好似大家庭咁,你就唔會忍心再要個小朋 ...
我都係咁諗,所以要有一間更好既先值得轉

回覆:有邊間 K1 ,值得由 LH 轉 ...

我最後無報到崇幼,因為感覺學校重小學多過幼稚園,而重國際班又多過主流班,但國際班已無學卷,學費上不會便宜過學之園,但環境同交通太遠,如果搭唔到校車,便只有的士,但上次去簡介會,連的士佬都唔肯上山,要我自己行

引用:先轉去LH,+再報聖心、德望、培正、Spk、st+

原帖由 keio 於 13-06-11 發表
先轉去LH, 再報聖心、德望、培正、Spk、st Claire 呢5間龍(半龍)女(男女)校。

...
MS、PC、禮賢、培道、協恩呢?

Smartbubu 發表於 13-6-14 19:25
我自己 pm 過學之園家長,問過詳情,身邊都有朋友既朋友讀過,評價絶對正面,我鍾意佢有系統既課程,高透明 ...
絕對認同! 不過K1上學期十月中開始每天也有簡單功課, 如用粗臘筆做連線, 亦在一開學有Show and Tell, 所以我已經覺得LH也開始有限度地'谷'小朋友!

引用:當年我由LH轉去KV~

原帖由 dandanmami 於 13-09-11 發表
當年我由LH轉去KV~
KV 英文係咪要出去補?

引用:Quote:原帖由+dandanmami+於+13-09-11+發表

原帖由 DevilPig 於 13-09-11 發表
KV 英文係咪要出去補?
有心嘅話,間間K學生都出外補,除咗York. 因為York連Cambridge 都搞埋。

回覆:terry_andriy 的帖子

我都好擔心適應問題,因為我仔仔好怕生,其實開學都成個月,佢朝朝都仲扭計

spk,德望,聖心,st clare,培正。

我女之前學之園PN..之後今年K1,有同學轉去SPK,SC,KV,德望,培正,民生,高主教等等

引用:+本帖最後由+cherryiiiii+於+13-9-11+20:59

原帖由 cherryiiiii 於 13-09-11 發表

我女之前學之園PN..之後今年K1,有同學轉去SPK,SC,KV,德 ...
德望幼稚園係咪好淺呀?幾多 % 可升小學?

回復 DevilPig 的帖子

簡介會就話佢自己係Happy School....K2就會有一個專責小組評估所有小朋友升唔升到德望小學....如果升唔到的就K2通知...俾足夠時間你去考其他小學...冇講升小比例...因為我小朋友唔係讀尼間...以上只係我從德望幼稚園簡介會中得知的資料

引用:有幸被+青衣+LH+收左+PN,+但+K1+報名又開始

原帖由 Smartbubu 於 13-06-10 發表
有幸被 青衣 LH 收左 PN, 但 K1 報名又開始,其實 LH 已經好好,但人總係貪心,加上 LH 都幾貴,請大家比下 ...
SC, KV

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+13-06-10+發表

原帖由 crazymum 於 13-09-12 發表
SC, KV
應該唔會由 LH 轉過去  SC 同  KV ,讀  SC,  KV 又要另外出去讀英文,同 LH 日日有 net 教英文,真係唔同架,雖然  KV 今年有 net, 但一星期先得 2 日共 40 分鐘, SC 另一 post 都係話唔係日日有 net 教英文架,身邊有朋友仔女同  SC  同 KV, 真係不斷係出面進補中英 應該真係只有龍校值得!

引用:+本帖最後由+cherryiiiii+於+13-9-11+20:59

原帖由 cherryiiiii 於 13-09-11 發表

我女之前學之園PN..之後今年K1,有同學轉去SPK,SC,KV,德 ...
咁你有無轉呀?

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-09-12+發表SC

原帖由 DevilPig 於 13-09-13 發表
應該唔會由 LH 轉過去  SC 同  KV ,讀  SC,  KV 又要另外出去讀英文,同 LH 日日有 net 教英文,真係唔同 ...
I agree.

SC入Cckg機會高好多。

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-09-12+發表SC

原帖由 DevilPig 於 13-09-13 發表
應該唔會由 LH 轉過去  SC 同  KV ,讀  SC,  KV 又要另外出去讀英文,同 LH 日日有 net 教英文,真係唔同 ...
Agree n i heard from one of my friend that K1 sc program is same as LH PNthe from Sc K1 parent briefing, so no reason to swap to SC. CCKG also not  my cup of tea.

‹ 上一主題|下一主題