用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 等信的曰子初體驗
go

等信的曰子初體驗 [複製鏈接]

原來面試後只過了四曰卻好似過了四個星期`
   0    0    0    0

回覆:luluhaha 的帖子

如要第二次面試的話,等多十天便有電話通知。
溫馨提示:
請預約相隔七天左右才面試。可以有更好準備。
請不要今天約,後天見。
原因自己想想吧!

2008  唔該開估  發表於 13-6-10 22:25

sampapa 發表於 13-6-10 19:42
如要第二次面試的話,等多十天便有電話通知。達
溫馨提示:
你真是熱心人士啊,我兒如果考到要怎樣報達你?

回覆:luluhaha 的帖子

不需要任何多謝,大家都是緊張孩子的家長。
我只是把我知道或認識的SMC以較中肯介紹。是否一間好學校或適合的學校,要由準家長決定的。
我希望家長可以選一間最適合的學校比孩子。而不要有美麗的誤會或幻想。早日把不需要的學位放棄,造福別人。

回覆:等信的曰子初體驗

我記得數年前我決定入讀SMC而正式通知其他學校放棄學位的下一個工作天,我朋友便接獲候補位通知,他不知幾開心。他也放回手上的位。

引用:如要第二次面試的話,等多十天便有電話通知

原帖由 sampapa 於 13-06-10 發表
溫馨提示:
我聽朋友講有d小朋友in 1次收,大部份收嘅有經過2nd in, 有d 1次已經waiting,有d 1次已reject。我打定輸數,女女唔係全部識。

ozoz 發表於 13-6-11 09:30
我聽朋友講有d小朋友in 1次收,大部份收嘅有經過2nd in, 有d 1次已經waiting,有d 1次已reject。我打定輸數 ...
我估衰都系衰我手上,相信小朋友己盡左力

引用:Quote:ozoz+發表於+13-6-11+09:30+我聽朋友

原帖由 luluhaha 於 13-06-11 發表
我估衰都系衰我手上,相信小朋友己盡左力
我女兒非常enjoy個過程,有信心自己係做得好嘅,佢發覺原來自己數同中文有不足,已經諗咗點樣可以進步,下次可以叻d。我原以為女兒會因為有唔識而唔開心/冇信心(SMC 係佢人生第一個p1 interview ),佢竟然無。成功與否已經唔重要,我希望女兒喺呢個p1 interview過程入面學到正面面對,將來即使不幸運,入讀低程度學校,都可以做得好好。唔好怪自己,你同小朋友係一齊行嘅,互相扶持,一齊進步。

ozoz 發表於 13-6-11 10:38
我女兒非常enjoy個過程,有信心自己係做得好嘅,佢發覺原來自己數同中文有不足,已經諗咗點樣可以進步,下 ...
十分同意!

請問大家小朋友是否interview 1小時呢?或是半小時己出來?

引用:請問大家小朋友是否interview+1小時呢?或是

原帖由 男仔頭 於 13-06-11 發表
請問大家小朋友是否interview 1小時呢?或是半小時己出來?
約50分鐘

回覆:男仔頭 的帖子

面試時間長短沒有太大影響,主要看表現如何?

引用:如要第二次面試的話,等多十天便有電話通知

原帖由 sampapa 於 13-06-10 發表
溫馨提示:
請問SMC咁早開始in,係咪邊in邊收?係咪有幸的話,大約2w會通知2nd in? 我女女早幾日in咗,其實無乜準備,無催谷,如果遲d先入表遲d考,小朋友成熟d, 掌握學術好
d,會好d嗎?今年係咪早咗開始in? 上年係咪9月先一次過1st in?  唔好意思,咁多問題問。

回覆:ozoz 的帖子

學校先訂立合適條件,達到便錄取。即邊見邊收,先到先得。

今年比以前提早4個多月,以往是9月開始的。

學校的收生方法,是不可能從所有孩子中選最優秀的66人,而是選達到要求便錄取的。
最大機會是每星期選數位最合適的。
曾有數位朋友孩子,不取錄,但他們均被神級和名校錄取。
就算無緣在SMC就讀,也不代表孩子差。
切勿放棄或失信心。
始終帶少少緣份的面試。

努力,加油。

引用:學校的收生方法,是不可能從所有孩子中選最

原帖由 sampapa 於 13-06-13 發表
學校的收生方法,是不可能從所有孩子中選最優秀的66人,而是選達到要求便錄取的。
最大機會是每星期選數位 ...
多謝Sampapa的意見,我都係心大心細唔知應該早定遲交表好。很同意面試失敗並不等於我的孩子比人差,有時真的講緣份,講小朋友當日的心情狀態,還有很多因素.......所以我都決定早點交表,早點完結,無論是得是失!

引用:學校的收生方法,是不可能從所有孩子中選最

原帖由 sampapa 於 13-06-13 發表
最大機會是每星期選數位 ...
非常同意。其實我女女見完開開心心,有識有唔識,享受個過程,佢對自己認識更多,知自己強弱,又諗咗點可以進步,下次有機會去其他interview 的話可以做得更好。即使乜都考唔到,佢只要有信心,繼續有探索嘅興趣,一定可以做得好好。

如果22號前就知道收唔收就好啦,收左就唔使in音小、唔使報陳守仁、LMc,真系天都光哂、、、、、.

回復 luluhaha 的帖子

what is LMc?

luluhaha  林文燦英文小學  發表於 13-6-14 15:04
‹ 上一主題|下一主題