用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我都就黎崩潰.....想呻下
go

我都就黎崩潰.....想呻下 [複製鏈接]

小女派了第10志願, 95校網, 當我知道了結果即刻去了交表叩門, 跟住即星期如是, 交齊屋企附近的小學. 但是只有兩間有面試機會, 其他冇电話......有d親友就話點解唔早d幫佢領洗, 我以前在女女bb的時候真係有諗過同佢領洗, 但因為老公個邊冇宗教信仰, 所以放棄了, 又話要預早計劃, 我都知啦,..........咁事實係咁我控制唔到.........
   2    0    0    0

回覆:穎心媽咪 的帖子

誇區叩門有無?

面咕6間,l間第一輪輸咗,一間話等消息,其余4間未有消息,下星期又有幾間要in,壓力好大,已作最壞打算,讀住先,再考插班!撐住啊,再難都要!

加油呀,我個女都系咁,壓力好大,好明白你的感受

Me too

冇跨區呀, 因為仲有個妹妹.........唔想咁辛苦, 我係揀將天既, 派左去景天, 參加左星期六既小一適應課, 知道佢會同將天一樣有science課 (英語教), 有3個外藉英語老師, 同校長老師都傾過下, 覺得佢地好友善, 校長是主動埋黎既, 女女上完一堂適應課都話鍾意, 今年話開4班, 之前又話驚殺校, 攪到我都唔知點算....大家可否俾d意見??

回復 穎心媽咪 的帖子

我細女又係叫穎心, 不過佢今年K1,兩年後先到佢玩呢個遊戲。另我大女今年K3,佢好好彩,12月已經玩完呢個遊戲,但我哋幫佢揀咗間私校,益唔到妹妹! 所以兩年後,又要再玩過!穎心媽媽,加油呀!如果你有宗教信仰,當你感到壓力大時就祈禱,天主會聽到的!我上年10 月,11月時都係經常祈禱,因為當時我可以做的,已經做哂!唔好咁快洩氣啊,希望你快D有好消息!

回覆:穎心媽咪 的帖子

我C6都係, 好似定過抬油, 諗住阿囡實有人收.......我就黎癫

我IN左3間每間都幾百人IN 我都想話 情況真的咁惡劣?

回覆:我都就黎崩潰.....想呻下

祈禱真係有用架,我只係放榜前一天,係為仔仔祈禱,(因為有其他野煩緊)我求天主幫囝囝揀間啱佢嘅學校,不用係我選的,只要係好同啱佢就可以,終於入左好難入嘅乙一

熙fi媽媽  自從上一次自行唔得之後, 我地已經日日祈禱了, 明日的叩門都仲系未知數  發表於 13-6-10 16:28

大家加油

穎心媽咪 發表於 13-6-10 00:49
冇跨區呀, 因為仲有個妹妹.........唔想咁辛苦, 我係揀將天既, 派左去景天, 參加左星期六既小一適應課, 知 ...

我同你一樣, 都係第10志願, 陳國威, 之前都係收生不足的, 但今年都要開4班, 所以今年真係好多人, 我都有去叩門, 不過只係叩頭3志願, 其他我都冇去呀, 順其自然, 所以你都要放鬆D
囡囡上星期六都去上小一適應班, 她話好開心, 我見D老師都好熱誠, 好主動來同家長講野, 所以未必係差, 有5個外籍老師, 普教中, 放學有功輔班, 免費, 我依家冇咁大壓力了.

我仔面試緊,差唔多3百人得8個位!阿仔又唔係出類拔萃!

引用:我仔面試緊,差唔多3百人得8個位!阿仔又唔

原帖由 Happylily2012 於 13-06-10 發表
我仔面試緊,差唔多3百人得8個位!阿仔又唔係出類拔萃!
At Whampoa ?

我感受到

回覆:我都就黎崩潰.....想呻下

各位振作,加油

回復 Ling0426 的帖子

謝謝各位鼓勵~五個外藉老師? 咁咪好多資源囉.........其實我地都要放鬆D, 你女女有冇學Ballet??

呻完好祈禱啦! :p

為所有在叩門的家長祈禱!希望天主能幫助他們小朋友安排一間合適的學校!

louisvuitton    發表於 13-6-10 18:03

回復 穎心媽咪 的帖子

係呀, 個主任講的, 5個加拿大師範的英文老師, 暫時我聽到的學校最多, 其他學校都好似係2-3

注册果日, 主任同每個家長了解小朋友的興趣, 我同佢講阿囡鍾意跳舞, 已經學咗芭蕾舞2, 佢話第時可以介紹佢入舞蹈團

所以我覺得一線的學校未必可以對每個學生照顧得好, 反而呢D學校會照顧得好D, 當然父母都想子女入一間好的GA, 但係已經派到了, 就順其自然啦

阿囡的表姐之前都係一間普通小學讀書, 但佢好叻, 入到B1英中, 聖保碌中學

所以我自我安慰, 如果阿囡係叻的, 邊間讀都一樣

講得好!
‹ 上一主題|下一主題