用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉寶寶有咩最明顯特徵
go

自閉寶寶有咩最明顯特徵

想請教下有咩同其他小朋友明顯唔同的地方可確認自閉寶寶呢?

回覆:自閉寶寶有咩最明顯特徵

語言能力弱

要留意Eye-contact,正常的小孩係會長時間,不閃縮,同人講野望住人(包括陌生人)

引用:Eye-contact:+長時間,不閃縮,同人講野望住

原帖由 misshk12 於 13-06-10 發表
Eye-contact: 長時間,不閃縮,同人講野望住人(包括陌生人)
呢個係咪正常表現呢?點判斷佢係長時間望住呢?thanks!

回復 Timan 的帖子

係呀,正常的孩子望人會望住對方眼睛,起碼唔會一望即「閃」。不過,能力較佳的A仔,eye-contact 都會OK。所以這個只是其中一個特徵,不是話有eye-contact就代表一定不是A。

不如你講吓你小朋友幾大同有乜古怪嘢而令到你有所擔心.

回覆:yauman76 的帖子

我仔仔十五個月,冇咩耐性玩買番黎嘅玩具,但鍾意開手袋、荷包、玩膠樽、玩遙控、玩電話等等,去酒樓食飯坐個位成日要人抱去睇野,坐唔定咁。另外,佢好似好有興趣圓形玩具,同行街會望同指住d車轆,轉唔轉都有興趣。 而家仔仔follow到我地instruction, 叫佢換衫佢就會走入房,叫佢掉垃圾佢就會走去垃圾桶,出街佢自己會去拎鞋,叫佢俾野公公、婆婆、嫲嫲、爺爺、姐姐佢都分到,叫佢食奶拎紗巾佢都會,百厭果陣你鬧佢,佢又會好似知錯咁乖乖地聽你講,見你未嬲完又會扮鬼臉引你笑。佢而家係叫“阿爸“、“阿婆“、“阿公“、“阿姐“,不過會叫錯人。叫“包包“、“bird bird“係疊字,但佢唔係好鍾意睇電視,剩係有人唱歌先睇,仲有佢而家識分眼耳口鼻手腳,雖然間中搞亂鼻同口。有冇問題呢?

回覆:自閉寶寶有咩最明顯特徵

自閉小孩,基本係唔望人,眼神無接觸;說話可以好清晰,不過係鸚鵡學講說話;喜歡圓形,車輪;固執;你教左係1,2 ,3 4,要佢轉做1,3,2,4,多數唔肯。無社交互動係無問題。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:chowqv 的帖子

佢眼神交流冇問題,叫佢會有回應,係比較鍾意圓形同車轆。唔知點解?

Timan 發表於 13-6-10 12:13
我仔仔十五個月,冇咩耐性玩買番黎嘅玩具,但鍾意開手袋、荷包、玩膠樽、玩遙控、玩電話等等,去酒樓食飯坐 ...
你個仔唔似有發展遲緩, 自閉等症狀, 你仔咁細識咁多嘢好叻架喇, 唔好咁擔心.

回覆:Timan 的帖子

6月15日 www.fuhong.org/hdc 有 talk. 報名聽下可以知多 D.