用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣幼、民生英普同蘇浙,大家會點揀?
go

宣幼、民生英普同蘇浙,大家會點揀? [複製鏈接]

我沒有這福氣,1間收,2間waiting。

0    0    0    0

當年我仔都有呢幾間offer, in 完已經最喜歡民生,最後亦讀民幼。原因:蘇淅只是英普吸引,但校舍舊,蘇淅小學吾吸引。宣幼無outdoor playground, 校舍細。民生最吸引是校舍大,民小民中band 1, 有back up

sysy474  我都好喜歡民生,校舍好大好靚 ! 想請教會會好似傳統名校只顧谷成績, 成績差小小就勸你退學? 因今年會報K1 想了解多d ! 希望有這福氣啦 !  發表於 13-6-9 02:46

回覆:宣幼、民生英普同蘇浙,大家會點揀?

蘇浙---有學券,有普通話,每天40分鐘英語課,約1/3學生可上蘇浙小學。
民生---有75%學生可上民小,校園大,活動空間多,每天有英語班(多少分鐘?)
宣道---有50%學生可上宣小,傳聞很好,但好到什麼程度,有沒有家長可分享一下呢?🙇

宣幼老師超有愛心同好有方法教小孩,連校內的姨姨都係!又係活動式教學,小孩們都好愛返學!

引用:宣幼老師超有愛心同好有方法教小孩,連校內

原帖由 粉紅豹 於 13-06-11 發表
宣幼老師超有愛心同好有方法教小孩,連校內的姨姨都係!又係活動式教學,小孩們都好愛返學!

...
謝謝!請問知不知道是否每天有英文課?每次英文課時間多長呢?

引用:蘇浙---有學券,有普通話,每天40分鐘英語

原帖由 linwoochung 於 13-06-11 發表
蘇浙---有學券,有普通話,每天40分鐘英語課,約1/3學生可上蘇浙小學。
民生---有75%學生可上民小,校園大 ...
有人話宣小考中學成績很好,記得以前有個Post話唔計男拔附小,收得最多既係宣小,當然宣小本身個校網已經好好(中學派位係跟小學校網),不過亦要考慮佢哋冇中學。
其實係我都會揀民生,因為民生一路上到中學,校舍又大又靚,幼稚園教既野會深過宣幼,我聽過人話宣幼教得好淺,但宣小會深,所以即使上到宣小都要追,另外得一半上得番宣小都有d冒險。相對民生收番大部份,另外中小學一條龍,即使中學想派位,佢個小學校網一樣唔錯。

宣幼之前有學卷係淺,今年冇學卷課程明顯積極了,聽聞宣小想收返多啲自己宣幼的學生。不過未確實~

引用:宣幼之前有學卷係淺,今年冇學卷課程明顯積

原帖由 粉紅豹 於 13-06-12 發表
宣幼之前有學卷係淺,今年冇學卷課程明顯積極了,聽聞宣小想收返多啲自己宣幼的學生。不過未確實~

...
蘇浙用Jolly Phonics,請問宣道有沒有phonics學呢?

引用:宣幼之前有學卷係淺,今年冇學卷課程明顯積

原帖由 粉紅豹 於 13-06-12 發表

...
蘇浙用Jolly Phonics,請問宣道有沒有phonics學呢?對不起,問題有點多🙇

引用:Quote:原帖由+粉紅豹+於+13-06-12+發表宣幼

原帖由 linwoochung 於 13-06-12 發表
蘇浙用Jolly Phonics,請問宣道有沒有phonics學呢?對不起,問題有點多🙇

...
一斑三十幾四十人,唔好期望學到啲乜.

引用:當年我仔都有呢幾間offer,+in+完已經最喜歡

原帖由 barrybbmami 於 13-06-09 發表
當年我仔都有呢幾間offer, in 完已經最喜歡民生,最後亦讀民幼。原因:蘇淅只是英普吸引,但校舍舊,蘇淅小 ...
民幼優先上民小,唔駛煩!

有一間收巳好好

三間各有各好
如果想搏一级中学
宣小升中结果好好

回覆:howo 的帖子

卅幾人有三個老師,小组形式,都係1:12

我選民生

引用:卅幾人有三個老師,小组形式,都係1:12 +

原帖由 Jacast323 於 13-06-17 發表
卅幾人有三個老師,小组形式,都係1:12
這問宣幼每天有多少時間上英文課呢?有phonics學嗎?另外,我在學校網站找了很久也找不到能升宣小比例,能否指教哪裡有可找到這些資料,謝謝!

當年放棄宣幼,係買晒書及校服,都揀左蘇浙。依家我仔K2,佢好喜歡返學,說一口流利普通話,學费只係$12O一個月咋。

引用:當年放棄宣幼,係買晒書及校服,都揀左蘇浙

原帖由 bjtower2 於 13-06-19 發表
當年放棄宣幼,係買晒書及校服,都揀左蘇浙。依家我仔K2,佢好喜歡返學,說一口流利普通話,學费只係$12O一 ...
我和你是反過來,本來一心讀蘇浙,但接到宣小call waiting,十分困惑,兩間都是我心儀的幼稚園。一間性價比奇高,能提供一供良好的普通話環境給孩子;一間就有50%可入讀其小學,升小較有保障。兩間都是我心儀幼稚園,很難下決定。想多了解為何會放棄有機會入讀宣小的決定,真心請教過來人。

宣幼好的

蘇浙只得25%人升上蘇小,冇保障,校園也比較舊,同十幾年前一樣冇變過,蘇小亦屬二線學校,普通話出去補也可,相對民小和宣小,我會選宣幼和民生。

醒目開學勳章

兩間九龍一間香港,如果住香港我會揀蘇浙,九龍/新界會揀民生
‹ 上一主題|下一主題