用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴一問
樓主: 鬼馬媽媽
go

學琴一問 [複製鏈接]

Re: 學琴一問

ming2 : thanks so much

She hasn't attended any music course bfr, start 1-1 when she was 4.5 yrs.  She is OK with the lessons and the format.
I accompany her learning & practising piano every time.  She pracitises piano almost every day (except weekend), each time around 30 mins.   
John Thompson book is the one in landscape with some little stuffs. Can u noticed it?
Her teacher is a F.7 student & Grade 8 graduate with great tolerance.  
你囡囡老師對囡囡0既要求又高唔高呢??  普通,因為女兒望住個琴彈佢都冇梗性規定佢唔好望.有時唔肯數拍子,佢都會幫佢數,究竟係唔夠嚴,定係對小朋友好,有耐性呢!真係好睇個人標準.
佢係咪要囡囡熟習左一個音/拍子先再教下一首新歌呢? 都算係,或許人人要求不同,我覺得女兒望住個譜就識彈個音,但問番佢個音既名就未必識,或要諗一陣先答到.正常嗎?最唔熟係高音F&G,低音F&G.
初學時係咪一堂學得一兩個音咁呀?  係,一個音
如果囡囡有時d歌仔彈得唔係咁好,佢會唔會要求囡囡下一堂再彈過呀??  會.即時都會叫佢彈多次又或某段彈多次.
如有其他問題,請不防再問,以便解決佢既問題.唔該晒.

簽名被屏蔽

好多謝你詳盡解答我既問題呀!
相信你必然係一位好好既鋼琴老師.
請問你仲收唔收新生呀?
其實講到練琴,我個女一向都唔肯主動練,日日都要我三吹四請,軟硬兼施,我都諗,點崖落去呀!佢成日都唔肯練新歌,話唔織,舊歌就會彈.
'通常會同個小朋友一齊數,或者佢自己數,...真係數唔掂時(或者係對d拍子有誤解時),我會一路數一路彈去demo俾小朋友睇,等佢明白要點樣做....然後再叫個小朋友做番俾我睇..' 呢樣野,我個琴老師都係咁做架!
如果係咁,可以點樣嬌正佢望住個譜彈呢?

簽名被屏蔽

thks.

想請教John Thompson Easiest Piano Course Book 4 與Grade 1 是否同一個Level, 學完後是否大約相等於一級,仔仔現在兩本一齊學,我唔識Piano, 但感覺上Book 4 深少少,不知這兩本琴書一齊學是否合適?

簽名被屏蔽

ming2,

謝謝你的回應,之前買鋼琴時有coupon, 老師叫我們買了John Thompson Grade 1, 後來佢忘記了,又叫我們買Book 4, 仔仔練咗一兩堂,我問佢幾時學Grade 1 本琴書,佢先記起,所以而家兩本一齊學。我主要擔心Grade 1 本書淺D, 會浪費了時間,如果程度相若,咁就當打好個底啦!

happyeasy

如果兩本書程度是一樣的,就不須要分grade 1, book 4啦!
琴老師......咁都得!

簽名被屏蔽

ming2:
thanks for your advice.  I will PM you again when i decide to buy a piano.

Pumpkinpie

Hi ming2:

Another question, my son has been learning for one year already, last week he started to use the pedal,  is it too fast?  because sometime he even cannot recongise the note!

I am think to stop for a few months and just practice with the old songs,  is it common to stop like this?

Pumpkinpie
該用戶已被刪除

我屋企有部琴, 所以音樂方面, 我都希望比個仔學琴, 起碼慳番一筆租琴費, 但佢得4歲, 究竟可以pick up到未呢?  其實我都識少少, 但好多都唔係好記得, 費是學壞師, 同埋自己個仔一定唔聽自己話, 因為我都試過教佢一d好簡單既, 佢完全都唔聽。  所以我諗一定要搵人教, 問題係我要搵一個上門教定係去琴行度學, 可否比d意見?
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Mummy's Nail Nail WorldHERE

簽名被屏蔽

ming2:

Thanks so much.  I agree with you. If my son practice the song more often, then he can 背左首歌, however he has to think about the note if it is a new song, sometime get wrong notes or sometimes even cannot remember.  

Thanks again for your advice.  Being your student must be very lucky.  (we are living in ma on shan)

pumpkinpie

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題