用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧做雞頭,莫做鳳尾
樓主: gdbnne
go

寧做雞頭,莫做鳳尾  

回覆:dannyyau302 的帖子

一間學生質素好的學校對你的孩子成長影響很大。名校相對穩陣D。我相信近珠者赤,近墨者黑。有得選擇,就選擇名校。無得選擇就另作別論。

引用:一間學生質素好的學校對你的孩子成長影響很

原帖由 kochiman2004 於 13-06-09 發表
一間學生質素好的學校對你的孩子成長影響很大。名校相對穩陣D。我相信近珠者赤,近墨者黑。有得選擇,就選 ...
在社會做事人際網絡好緊要,識D鳳凰好過讞D雞吖!

carolmum  都要人地肯幫你先得, 如果在這樣的環境下, 自己都看不起自己, 試問怎樣可以建立這個NETWORK呢?!
所以最緊要先建立自信!  發表於 13-6-11 23:46

引用:Quote:原帖由+kochiman2004+於+13-06-09+發

原帖由 crazymum 於 13-06-09 發表
在社會做事人際網絡好緊要,識D鳳凰好過讞D雞吖!
嗯,自己工作十幾廿年。您呢句說話令我好有感觸,我D中學同學,最差個個食白粉橫死街頭,唉。

所以我派到吾好,也為仔仔選了間好私校。不過我冇好克意追神級學校。

anyway,希望大家最後都揾到合適的學校。

醒目開學勳章

回覆:寧做雞頭,莫做鳳尾

其實未試過又點會心息?一開始人人都想入間好學校!尤其小朋友咁細個潛能未出黎,梗係想搵間好的比佢試下!個人亦相信好學校學生學習動機大d!最重要係因應自己財力又或方便程度選校!例如家庭經濟afford唔到學費無理由夾硬黎;返學來回兩三個鐘影響小朋友休息學習又無謂!

不過我都明白樓主,雖然安慰自己但不失為正面積極的想法

回復 l_wingwing 的帖子

其實未讀過都唔知小朋友係咪應付到, 可能佢真係好醒呢? 你覺得難, 未必代表你小朋友覺得難, 可能佢好留心聽書, 一理通百理明, 又或者識咗啲水平高嘅人突然開竅! 比個機會自己小朋友, 如果真係唔得, 一線學校轉落二線學校, 其實點都易過二線轉番上一線嘅。

引用:見到好多媽媽為入一流名校,催谷小朋友,催谷

原帖由 gdbnne 於 13-06-08 發表
見到好多媽媽為入一流名校,催谷小朋友,
催谷自己,有感而發.
同意不能過大壓力嚇親小朋友,但事實係今時唔同往日,今日人人都谷,競爭大好多,樓主起碼係二線,但小朋友入左三四五六七八九線,你咪話唔驚?

樓上都講得岩,點解排名差學校壞學生多?因為果d 壞學生部分係父母教導唔到(時間,教育程度,思想),才甘於小朋友讀排名差的,呢d 學校仲有殺校危機,到時係越轉越衰

阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

l_wingwing 發表於 13-6-9 09:19
其實未試過又點會心息?一開始人人都想入間好學校!尤其小朋友咁細個潛能未出黎,梗係想搵間好的比佢試下!個 ...

非常同意,經濟能力+交通時間,量力而為.
我仔仔去禮賢註冊,都話好仲意間學校.我好感恩.

引用:Quote:l_wingwing+發表於+13-6-9+09:19+其

原帖由 gdbnne 於 13-06-09 發表
非常同意,經濟能力+交通時間,量力而為.
我仔仔去禮賢註冊,都話好仲意間學校.我好感恩.
...
咁咪好囉,禮賢都幾多港人子女讀架,尤其是公務員仔女

有誰不想自已的孩子做鳳頭, 退而求其次做雞頭, 只是不得意吧!  如果有一間名校(英華或男拔)收你兒子, 你真的會讓兒子做雞頭、讀禮賢嗎?

回覆:goodparents 的帖子

老實講,就算男拔收我個仔,我都唔會讀。自己知自己事。英華又唔係果個級數。

carolmum  聽聞....男拔吾教書, 英華深到爆...  發表於 13-6-11 23:53

引用:老實講,就算男拔收我個仔,我都唔會讀。自

原帖由 cmt1010 於 13-06-09 發表
老實講,就算男拔收我個仔,我都唔會讀。自己知自己事。英華又唔係果個級數。

...
同意,我有自知之明,男拔個D自己讀吾起。

carolmum  AGREED, 我都無報  發表於 13-6-11 23:54

回覆:gdbnne 的帖子

我很少在ek發表意見,但看完「寧做雞頭,莫做鳯尾」,我有興趣發表下個人意見。我本人亦讀過你所分類的兩種學校,學習上無分別,品德教育就有所不同,和朋輩不同。我相信每間學校有不同優點,所以該家長講得好「鹹魚青菜,各有所愛」,我都十分同意,今時今日,盡責的父母都會全力培育自己的子女,無論小朋友在那一所學校,所以撇開學術和師資,我會考慮校風,學校的品德學習,去為子女選擇學校,至於常常說在口邊的「合適」和「適合」,無人能保證,真正上了學才知和因應情況去配合學校,所以我認為學校對品德上的嚴謹是最重要一環,我很欣賞有家長說「近誅者赤,近墨者黑」的想法。以上純粹個人意見和分享,希望𣎴會令大家誤會祝各位家長的子女有開心和快樂的學校生活和成長。

回覆:gdbnne 的帖子

我有個家姐,個仔讀男拔,都算好聰明,成績一路都跟得上,但去到五年班都決定放棄,明年轉去讀國際學校中一。我家姐都勸我唔好幫仔女報這些神級的名校,讀得好辛苦,小朋友又唔開心。我另外一個家姐個仔以前抽到入喇小,但孩子成績跟不上,冇兩年就要轉校,而家讀蔡繼有讀得好開心。所以我地從來都冇諗住要入神級名校,能入一些二線的好學校已經收貨了。一來自己頂唔順,二來想小朋友愉快學校,發展自己所長。

crazymum  CKY都算二線?  發表於 13-6-10 14:38
enkids  同意  發表於 13-6-9 15:03

yuenkw 發表於 13-6-8 20:31
我都係雞咀轉接地入大學,好老實有得揀一定做鳳尾。學校係社會縮影,見下d叻嘅同輩有幾叻,了解下自已將來 ...
非常同意.

回覆:cmt1010 的帖子

聽聞而家地區二線都吾易讀,一樣谷谷谷,選愉快教學如啟基,培道,音小會吾會好些?

引用:Quote:BabyISC+發表於+13-6-8+19:15+本人經

原帖由 yuenkw 於 13-06-08 發表
我都係雞咀轉接地入大學,好老實有得揀一定做鳳尾。學校係社會縮影,見下d叻嘅同輩有幾叻,了解下自已將來 ...
就算入到大學,你出黎做大公司就知有分名校派及雞派,名校派大部分通常係你老細,你睇下d 靠自己的出名管理層Wikipedia 佢地有幾大比例係名校出身?朋輩助力是很大。

餐餐咸魚青菜,你仲愛唔愛?

阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

回覆:CreativeAccount 的帖子

非正式統計,香港政府高官和上市公丮高層,超過七成以上係名校出生,社會係好現實,你係老闆,兩個人學歷能力差不多,你都會揀一個名校仔公司做。

carolmum  我覺得又不可排除家庭的資源和SUPPORT因素....  發表於 13-6-12 00:02

引用:非正式統計,香港政府高官和上市公丮高層,

原帖由 kochiman2004 於 13-06-09 發表
非正式統計,香港政府高官和上市公丮高層,超過七成以上係名校出生,社會係好現實,你係老闆,兩個人學歷能 ...
呢個唔出奇,回歸前你吾係港大既,入到做AO 或EO的機會幾乎是零,就算筆試ok,面對住全是港大的interviewers,佢都睇你吾順眼。

回歸後情況有少許改變,但仍被港大主導了。

好贊同樓主說法!小朋友只得五、六歲,係唔係讀書材料冇人會預知。嗰次回囡兒幼稚園見班主任,某某家長自吹自擂將會入讀某某小學是跟林x是聯係的,將來定必會大機會入讀大學。雖然,林x真的考入大學率高,小學都冇讀,咁快諗大學,讀完六年小學先算啦!

爛船有3分釘