用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧做雞頭,莫做鳳尾
樓主: gdbnne
go

寧做雞頭,莫做鳳尾   [複製鏈接]

邊類學校學風好d其實唔係咁難分析既,不過真係唔好采派入去都要讀住先,靠自己囉。但現實d睇,有頭髮邊個想做喇唎。有d二三線學校果種官僚同專制唔係人人受得到,上左堂等於無上,唔明又唔準問,老師照書讀。

引用:+本帖最後由+garyz88+於+13-6-8+13:53+編輯

原帖由 garyz88 於 13-06-08 發表

好多家長追求名校, 並不單純為學業成績嫁!!
你手寫我心,百分百認同!
我不是要第一名,我只想孩子在良好的社交圈子內成長!一間好學校小朋友的品行相對有保證

以前無雙非呀,無大同教育理念.

以前有小學生食毒品嗎?

回覆:寧做雞頭,莫做鳳尾

其實呢個問題同'係咪名幼一定好'永遠講唔清。多少人話屋村幼稚園咪一樣,最緊要有快樂童年,到左派小學啦,就黎問係咪名幼有著數?

teambuilder 發表於 13-6-8 17:36
邊類學校學風好d其實唔係咁難分析既,不過真係唔好采派入去都要讀住先,靠自己囉。但現實d睇,有頭髮邊個想 ...
咁好似應該栽培和補習的應該是那些老師。家長那麼多壓力和頭痕又是否是因為學校的質素實在相差太遠?五歲幾人仔有什麼好與不好之分?

非虎媽媽 發表於 13-6-8 17:58
咁好似應該栽培和補習的應該是那些老師。家長那麼多壓力和頭痕又是否是因為學校的質素實在相差太遠?五歲幾 ...
有同感.香港D教師真係幾參差.
好的很好,差的九流

不過香港教育制度比人鬧左
幾十年都係咁.想改變真係
吾知等到幾時.

醒目開學勳章

回覆:garyz88 的帖子

回覆:gdbnne 的帖子

本人經歷雞咀之路上大學,要努力+運氣
呢個唔係個人能力問題,而係冇支援
到大學,亦看見原來牛後"look"入大學是何等容易

引用:本人經歷雞咀之路上大學,要努力+運氣 呢個

原帖由 BabyISC 於 13-06-08 發表
到大學,亦看見原來牛後"look"入 ...
是呀。我也很明白,有時不得不向現實低頭,唉。

如果個小朋友讀書能力普通, 有D人會話揾間水準高D嘅希望帶起佢,又有人話搵間普通D嘅免得佢失去自信。 我覺得如果真係咁, 我會比佢揾間普通但係校風好嘅o 因為我見過一個名校小孩,升上高小之後可能因為壓力問題, D頭髮甩到化療咁款, 佢阿媽唔信壓力會影響成咁,一直同佢睇足兩年醫生都無用· 結果成績跟唔上, 中學轉左國際學校, 唔駛一年D頭髮生番晒!  但係我一定會比佢知道佢真正嘅學業水準, 因為有D學校真係比你考第一都唔及D名校考尾十

RebeccaJason  非常同意  發表於 13-6-10 16:13

引用:如果個小朋友讀書能力普通,+有D人會話揾間

原帖由 Mukchilee 於 13-06-08 發表
如果個小朋友讀書能力普通, 有D人會話揾間水準高D嘅希望帶起佢,又有人話搵間普通D嘅免得佢失去自信。 我覺 ...
讀到甩頭髮
咁佢阿媽仲迫佢

BabyISC 發表於 13-6-8 19:15
到大學,亦看見原來牛後"look"入 ...
我都係雞咀轉接地入大學,好老實有得揀一定做鳳尾。學校係社會縮影,見下d叻嘅同輩有幾叻,了解下自已將來的大慨定位已經值得有余。

引用:Quote:BabyISC+發表於+13-6-8+19:15+本人經

原帖由 yuenkw 於 13-06-08 發表
我都係雞咀轉接地入大學,好老實有得揀一定做鳳尾。學校係社會縮影,見下d叻嘅同輩有幾叻,了解下自已將來 ...
真係蘿蔔青菜,各有所愛。

gdbnne 發表於 13-6-8 20:36
真係蘿蔔青菜,各有所愛。

咁我都同意嘅,不過”雞咀”呢條路自已行過,覺得都唔易行先會咁講。
其實有d努力一定需要付出,有d困難一定耍面對。早d有準備好過遲d比double.

Result is my 2nd care
Behavior is my 1st care.

回復 samps830 的帖子

Agreed!!!!

引用:雖然我都好同意家長們追求名校唔止因為學業

原帖由 angela_c111 於 13-06-08 發表
雖然我都好同意家長們追求名校唔止因為學業成績,但對於話二三線學校多壞學生就唔係好同意,一線學校就一定 ...

有趣的雞頭鳳尾論!
我讀中二時入了精英班,但可惜點勤力温書,都是考全班第尾,全級8x /  240,個人好大壓力,無信心,覺得自己好差。
升中三被編左去最差的一班,讀書方式無變,但成績總是全班頭三位,全級升到3x/240,可能因為考在班中前列,有番信心,讀書都易入腦少D。

所以我覺得,雞頭鳳尾無所謂,最終都係小朋友入去讀書,最緊要啱個小朋友就得啦!

maxtimma  最緊要啱個小朋友同埋信心都真係好緊要  發表於 13-6-9 03:13

回覆:寧做雞頭,莫做鳳尾

當兩年揀小學,呢個問題我都有諗過!我一心讀津校,頭痛於揀地區熱門學校及一間二線!老公堅持好嘅學校能幫小朋友更進一步,讀書環境亦會好些!我心大心細,最後揀了二線學校,希望佢能做二線學校的前端學生。還記得當時告知幼稚園校長我嘅選擇,佢問"點解呀,你仔應付到,不過算啦,都揀左,去到二線做最top都好。"個刻心情好困擾,覺得自己係咪揀錯呢?但又覺得個仔係咪掂都係未知數,怕高估佢嘅能力。最後兜兜轉轉入番熱門學校,當時同自己講,讀唔掂咪轉校,當比個機會仔試下囉!

最緊要搵到啱小朋友能力的學校!

‹ 上一主題|下一主題