用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧做雞頭,莫做鳳尾
樓主: gdbnne
go

寧做雞頭,莫做鳳尾   [複製鏈接]

引用:自己揀自己㗎啦!呢度好多人又話咁好又話咁

原帖由 20072010 於 13-06-08 發表
自己揀自己㗎啦!呢度好多人又話咁好又話咁唔好,其實各有不同動機!
自己親身去學校了解最重要~

引用:唔通只有名校校風才會?其實有不少二線學校

原帖由 cmt1010 於 13-06-08 發表
唔通只有名校校風才會?其實有不少二線學校都有良好校風。我曾經都有過迷惘的時候,但最後覺醒想入名校背後 ...
同意二線亦可能有好校風,只不過平均應不及一線,家長可能要不斷尋寶才能找到!

引用:見到好多媽媽為入一流名校,催谷小朋友,催谷

原帖由 gdbnne 於 13-06-08 發表
見到好多媽媽為入一流名校,催谷小朋友,
催谷自己,有感而發.
我有個好朋友同你相反,由小至大在二線學校中上上,喺同齡親戚中最叻(因為親戚的小朋友讀三線),到A-level大挫敗,入唔倒U先知人外有人,天外有天!

樓主都幾矛盾,我覺得你的言行不一致。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2590539

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+13-6-8+15:14+編輯+

回覆:寧做雞頭,莫做鳳尾

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+13-6-8+15:14+編輯+

雖然我都好同意家長們追求名校唔止因為學業成績,但對於話二三線學校多壞學生就唔係好同意,一線學校就一定係乖學生嗎?二三線學校學生ge家長就唔理仔囡嗎?你話去名校觀課,個個學生都積極舉手,咁你係咪去過好多學校觀課,包括二三線,佢地ge學生係咪都唔舉手呢?做家長當然想自己仔囡去到一線學校,但學位就得咁多,如果唔係咁好運,大抽獎抽到去二三線學校ge小朋友,唔通做好學生機會就會變低嗎?

701003  agree  發表於 13-6-14 19:17
enkids    發表於 13-6-9 14:52
SY_Joanne    發表於 13-6-8 22:24

引用:雖然我都好同意家長們追求名校唔止因為學業

原帖由 angela_c111 於 13-06-08 發表
雖然我都好同意家長們追求名校唔止因為學業成績,但對於話二三線學校多壞學生就唔係好同意,一線學校就一定 ...
呢個唔係絕對,只是多、少、及機率啫!

引用:雖然我都好同意家長們追求名校唔止因為學業

原帖由 angela_c111 於 13-06-08 發表
雖然我都好同意家長們追求名校唔止因為學業成績,但對於話二三線學校多壞學生就唔係好同意,一線學校就一定 ...
你最後個問題的答案:“是“,從機率上看的確是,但凡是沒有絕對的!

品行才是重要……連父母都睇唔起讀書幾叻都係假

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

回覆:miffy 的帖子

好彩你用禮X唔係一線名校,唔係又俾人叉!或者樓主覺得禮x不是一缐,有感而發!

引用:好彩你用禮X唔係一線名校,唔係又俾人叉!

原帖由 cautionchan 於 13-06-08 發表
好彩你用禮X唔係一線名校,唔係又俾人叉!或者樓主覺得禮x不是一缐,有感而發!

...
我已經有被叉既感覺啦。

我真的有感而發,禮賢比上不足,比下有餘。

最緊要了解小朋友的能力!好壞學生咩學校都會有!

引用:Quote:原帖由+gdbnne+於+13-06-08+發表見到

禮賢那麼好,又是私校,只算是「雞校」,有無搞錯!
當有些家長正為派地區上最差的津小而努力叩其他次級津小的時候,大家應該想想是否過於執着手中的好學校仍不夠好,適合小朋友而又不失好學習環境就可以了!

hktbaby 發表於 13-6-8 16:49
禮賢那麼好,又是私校,只算是「雞校」,有無搞錯!
當有些家長正為派地區上最差的津小而努力叩其他次級津 ...
吓,冇人話禮賢是「雞校」呀,是否有咩誤會.
大家既意思是禮賢都是好學校,但當然比吾上個D「神級」既拔萃喇沙啦.

吾使咁激動既,以事論事啦.我仔仔都將在禮賢升學.

其實做父母都是想搵最適合又最好的給小朋友呢!

引用:+本帖最後由+garyz88+於+13-6-8+13:53+編輯

原帖由 garyz88 於 13-06-08 發表

好多家長追求名校, 並不單純為學業成績嫁!!
好同意. 舉個極端例子,朋友以前讀村校,佢話真係乜比賽都冇,課外活動極少。佢當年也有幾個全級叻的中一入到地區名校,一個成績追唔到去到中三被踢了出來,另一個免強去到中四、五都是追唔到最後出了國...所以,家長追出名些的學校,實無可厚非。

引用:Quote:hktbaby+發表於+13-6-8+16:49+禮賢那

‹ 上一主題|下一主題