用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好?
樓主: aggie_so
go

高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好?

Silverhawk 發表於 13-6-21 21:01
某老師上堂成日鬧人,上上吓堂發脾氣走咗去, 要另一位老師出去叫佢返黎, 教英文生字steam train  變咗 st ...
有聽過自己認識的家長說過,所以大概心中有數是說那一位老師。奈何K3班人數少加上不是所有人都會在EK 表達意見罷。再者一所再好的學校也總不會是完美,當中有很少部分欠缺耐性和愛心的老師也並不出奇。不過令人擔心的是,如果有投訴過但校長又偏幫的話,這樣就會影響教學質素和小朋友了。在EK這個平台大家能分享和容納不同的意見是很重要的,相信家長們定會自行分辯是非黑白。
就個人經歴來說,高幼是一所不錯的學校,大部份老師都很有愛心,課程編排充實和小朋友都開心上學。至於校長,我覺得她也是充滿熱誠和有心辦好學校,但有時感覺是很個人,因每人的經歷都不一樣。

回復 小兔咕 的帖子

係呀,我先生係讀理科的。我諗我哋嘅年代喺好多學校都係理科多D精英,尤其高主教當年仲係男校。我先生讀書ok的,入咗hku,我見佢班高記friends個個都入到本地/外國D大學。

講真,我對小朋友嘅期望好簡單,希望佢哋可以在一間有點名氣嘅學校做到中上游嘅學生。因為無論在咩學校,如果你是下游的一群,好難建立到自信心。

回復 小兔咕 的帖子

漏咗講,我先生的確係數班的,不過唔知係咪精英班。

Angie_Law 發表於 13-6-27 01:02
回復 小兔咕 的帖子

漏咗講,我先生的確係數班的,不過唔知係咪精英班。

數班不等於精英班,只不過係較叻果批學生都揀數班,形成數班成績較特出。

如妳所說是k3 家長投訴, 我又想發表一下。
我個人所知, K3 是存在兩個問題:
1) 由於部份學生是以前舊生, 學校基於愛心下給予舊生仍用學卷上堂(是學校自己保貼), 學生質數和新外來新可能參差好大, 我曾見個大年級學生在早會不禮貌行為, 全部老師O晒嘴, 呢種mixed students class 對老師教學實在未必咁理想。

2) 家長對學校期望差異 , 很多K3插班家長一心只為有機會讀高小, 當知道落空後反怪責校長不協助他們, 甚至周圍傳校長一些不好聽說話, 說甚麼要醫生有錢先至入到高小難聽說話, 轉接間甚至轉到K1家長, 對校長承受好大壓力, 所以校長應該在簡介會好坦白告訴家長高幼和高小關係, 免得大家再一之產生家長和學校期望差異。

我想以上問題出於學校轉接期, 到日後K1畢業後就知曉學校特色!

Babyanimal 發表於 13-6-26 23:52
有聽過自己認識的家長說過,所以大概心中有數是說那一位老師。奈何K3班人數少加上不是所有人都會在EK 表達 ...

引用:Quote:Silverhawk+發表於+13-6-21+21:01+某

原帖由 Babyanimal 於 13-06-26 發表
有聽過自己認識的家長說過,所以大概心中有數是說那一位老師。奈何K3班人數少加上不是所有人都會在EK 表達 ...
有咁嘅老師,真影響其它老師教學及校長管理.