用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好?
樓主: aggie_so
go

高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好? [複製鏈接]

我有朋友由小到中學讀高主教,而家是醫生。

引用:我有朋友由小到中學讀高主教,而家是醫生。

我先生都係高主教由細讀到大,現在都係專業人士。佢同D高記同學感情好好,佢嗰班同學唔可以話個個今日都名成利就,但個個唔係專業就係公司中高層,有唔錯嘅生活質素。最重要嘅係我睇到佢哋都善於表達,做人做事有分寸,最難得嘅係有個珍惜和關懷别人嘅心,睇得出高記當年有用心教導佢哋。

Ryan_baba  高記仔之間的感情好是事實,早排的校慶dinner,大家一齊唱校歌的埸面,真係好感動。  發表於 13-6-20 09:41

回覆:高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好?

比如兩間學校各得十人,學校A一班係8個女仔2個男仔,學校B係8個男仔2個女仔。我估唔可以用學校A方法對學校A, 學校A我會叫老師多d玲聽每位同學內心表現,要表現溫柔。學校B老師就慘啦。所謂naughty boy 加一個naughty boy 埋一齊可以變成一鼓非常naughty 力量。 所以點解我要求高幼老師有時要惡d對付班monkey!

I was a graduate from LLT and I am now a doctor; in my year in LLT there were 4 of us who went on to become doctors too; anyway I'm not trying to say medical is a fabulous profession, I just want to point out that all goals could be achieved in whatever schools you are gonna attend, provided that the atmosphere as well as the learning method suits your kids. Afterall, results on primary school allocation for individual schools are only of statistical value, it doesn't necessarily apply to all individual students.
Anyway, in my opinion, I think both RC and LLT are good schools. =)

yanique  
My son will be same as ur kinder soon!!  發表於 13-6-16 16:41

我相信RC和LLT都係好學校,我只係想講,能夠同一班互相友愛和重情儀嘅朋友一起成長,共同求學十多年,係一種福氣。

引用:當然靈糧堂,高主教雖然是龍校,但不論老師

原帖由 Allymcbun 於 13-06-07 發表
當然靈糧堂,高主教雖然是龍校,但不論老師同教學方法都不及靈糧堂,睇你覺得什麼重要D囉

...
點解會覺得唔夠靈糧堂好呢?閣下小朋友讀過哂2間幼稚園?

引用:Quote:原帖由+bbbbu+於+13-06-14+發表咁校

原帖由 GCG 於 13-06-14 發表
對!呢樣可能性好高。正如先前講我和其他家長係埋怨過老師咁夠惡。可能有人傳到校長中比d顏色你地睇!

...
我都同意,校長同老師真係好有愛心。同埋會唔會個2位小朋友次次都係咁呢,所以校長先會點名叫佢地2個。

引用:如題。唉⋯阿仔人生交叉點,兩間都好鍾意,

原帖由 aggie_so 於 13-06-07 發表
如題。唉⋯阿仔人生交叉點,兩間都好鍾意,點算?
其實鍾意兩間幼稚園,佢地邊方面?

高主教啦

1.有小学做backup (一半机會都好)
2.高小不差
3.傳統唔係等於唔好
4.有中学,band one

補充,我唔知升小有幾大机會。
一半係假設

外校報高小不易入

我有少少concern係高幼是新辦的,所有師資也是新或原用以前聖猶達,難以做以前高幼去比較。另外,高主教中學還是band1嗎?

引用:我有少少concern係高幼是新辦的,所有師資

原帖由 aggie_so 於 13-06-19 發表
我有少少concern係高幼是新辦的,所有師資也是新或原用以前聖猶達,難以做以前高幼去比較。另外,高主教中 ...
中學依然是band 1, 但應該不是band1頭,我估遲啲應該會追得翻去

若我估錯band1 issue 請更正請指教!

我相信高主教係band one,現在高幼係新復辦,大家才會猶疑,遲些大家對高幼多咗認識,或是入高小比例高了,到時可能大家又爭住想入了。
可能我下年才報K1,所以有此感覺,因為囡囡讀德望幼稚園的朋友說德幼剛開校時很易入的,現在就很大競爭了。

回覆:Angie_Law 的帖子

以我所知2013/2014 K1 係五個選一個(900個申請,180個學位),以有小學back up 幼稚園來說,算係競爭相對較少.同埋我好欣賞高主教願意收細b.

回復 princess_mama 的帖子

Agree .... Both the principal n the teachers are v kind.  my kid loves rckg v much

剛剛聽完家長會,感覺靈糧堂真係好有心辦學⋯自覺阿仔一定讀得好開心!

小兔咕  2選一我都係選llt因我係ftm 語文各樣自己教, 但係學習熱誠同埋creative and critical thinking 有學校幫手教事半勁倍  發表於 13-6-26 11:12
小冬姑  agree!  發表於 13-6-21 11:59
coco1234hk  YEAH  發表於 13-6-21 10:22

引用:剛剛聽完家長會,感覺靈糧堂真係好有心辦學

原帖由 aggie_so 於 13-06-20 發表
剛剛聽完家長會,感覺靈糧堂真係好有心辦學⋯自覺阿仔一定讀得好開心!

...
Totally agreed!!!

引用:剛剛聽完家長會,感覺靈糧堂真係好有心辦學

原帖由 aggie_so 於 13-06-20 發表

...
完全同意,我都話靈糧堂好喇

‹ 上一主題|下一主題