用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 凡事感恩,神會引領大家走當行的路。
go

凡事感恩,神會引領大家走當行的路。 [複製鏈接]

呢兩日係bk睇左好多帖,當中有令人振奮的,
也有人令人沮喪的.我希望各位都可以積極
面對,派我好的固然開心,派得吾好的,也不必
氣餒.

我都派得吾好,不怨天,不尤人.因為我屋企有
信教,一切都好平靜.我有兩個朋友都一樣派
得吾好,有一個仲派到冇填既學校,佢地一D
都冇激動,一樣好感恩,冇聽過去佢地有一句
怨言,呢幾日默默為仔女四出奔走,令我好感動.

我覺得除左父母的愛之外,還有宗教的力量,
令我們從容面對一切,雖然自己吾好,但我地
為派得好的朋友高興.因為我們相信神的安排.

我中六時去過一間band 5 既佛教學校做
大哥哥大姐姐計劃,成間學校D學生好壞,
上堂真係好似逃學威龍入邊D情景,吵到
好似街市咁.

有一日放學,臨走係學校門口見到一個中一
既男仔,生得高高大大,我問佢企係度做咩,
佢話等佢媽咪, 我問媽咪接你去邊? 佢話我地
約左去行街.

因為我仔細同媽咪關係吾好,小一開始自己
返學,從未有過同阿媽行街,感受吾到家庭
生活既溫暖,個一刻聽到佢同阿媽去行街,
直覺佢係「吹水」,覺得冇可能,好懷疑,
我就問左佢一句,同媽咪行街好咩?

佢當時一個好簡單既回答,令我到已家仲
好記得,令我好震憾.佢話「同阿爸阿媽一齊
係最開心既,就算行街冇錢買野都一樣開心」,
我仲問多句,你讀呢間學校,媽咪開吾開心呀,
佢話﹕「梗係開心啦,我都返得開心呀」.

就係佢呢句說話,令我明白到父母才是小朋友
最重要的,其他對佢地黎講,一切都不重要.
個間學校是佛教大光中學,個中一男仔已家
已經三十幾歲了.佢可能吾知當年幾句對答,令
我有咁大既感觸,但我一直好多謝佢,好多謝呢
間外人認為是band 5 但改變我人生態度既
一流學校.亦因為咁,我之後都盡好大努力
去修補同媽咪既關係,大家關係好左好多.

凡事感恩.神會引領大家走當行的路.
   2    0    0    0

回覆:有宗教信仰的人比較幸福

好感動 thanks for your sharing!

佛教學校唔似得天主教/基督教學校, 無佛教教會分加, 好多時都唔係出名學校, 學生來源較複雜, 我家附近有間佛教的中學, 前幾年被殺了。做這些學校的老師, 真是不容易。

ha8mo 發表於 13-6-7 12:32
樓主提到的大光,早幾年都要同慈航合併才能續辦

佛教背景的中學,最出名係咪善德?有冇名氣更強的?
香港的佛教教會都真係好低調。

你吾講我都吾知兩間學校合併左。

合併後,似乎收生問題仍未解決。

回覆:gdbnne 的帖子

非常同意,要事事感恩,天主自有安排~~

引用:Quote:little_yolky+發表於+13-6-7+12:05+

原帖由 ha8mo 於 13-06-07 發表

大雄都出名嫁

sbux 發表於 13-6-7 13:37
大雄都出名嫁

屯門有間女中...好似叫佛教劉金龍...聽講都幾好的..
吾知有冇記錯.

回復 gdbnne 的帖子

Good sharing. Thanks

醒目開學勳章

gdbnne 發表於 13-6-7 10:17
呢兩日係bk睇左好多帖,當中有令人振奮的,
也有人令人沮喪的.我希望各位都可以積極
面對,派我好的固然開心, ...

我都好感恩!!
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

YES! 凡事感恩, 天父必與我們同在~

引用:Quote:sbux+發表於+13-6-7+13:37+大雄都出

原帖由 gdbnne 於 13-06-07 發表
屯門有間女中...好似叫佛教劉金龍...聽講都幾好的..
吾知有冇記錯.
無錯,因為以前每年都有佛聯運動會,所以都知有咩學校,有間仲喺離島

回覆:imkaren 的帖子

大家一齊為未有心儀學校的小朋友祈禱,希望他們能盡快搵到好學校。

So touching.  Family is definitely the "bright light" in our children's heart and life.  Learn to be grateful for what we have.

好感動,謝謝分享!

回復 fishmeow 的帖子

件事都是廿年前的了,我好少
同人提過.呢排為左小朋友既
派位問題,當日既情景又不斷
浮現腦海.

雖然冇同個中一男仔再有聯
絡,但我相信他們在神的祝福
下,現生生活一定很好.

我也派得不太好,希望派得
吾好的朋友,積極面對,不怨
天尤人,不要眼紅派得好的
小朋友,各有前因,應該祝福
他們,登佢地開心.

依靠神,你地會平心靜氣好
多.去叩門的成功機會都會
大D.

沒有完美的制度,比喻北區
,因雙非問題,他們仲慘.剛才
看見有幾個post講得好岩,
與其怨天尤人,不如積極面
對,做個好榜樣比小朋友睇.

還是個一句,凡事感恩,神會
引領大家走當行的路.

回覆:凡事感恩,神會引領大家走當行的路。

‹ 上一主題|下一主題