用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 番N班實會受傷?
go

番N班實會受傷?

阿仔上星期俾人"Meet"到紅晒,佢好驚番學,老師話好小事,佢唔發覺,唔洗調位,我叫佢幫我望實D,點知昨日又俾小朋友抓塊面,紅到突起晒,界亅到甩晒皮,老師又睇唔到。我唔敢俾佢再番學,你地D小朋友有冇傷痕累累? 好心痛!

回覆:番N班實會受傷?

完全冇,好Enjoy添!

小朋友玩起上來碰碰撞撞梗有,有時小小傷痕真係一D都唔出奇,我小朋友好鍾意晌課室玩sir滑梯,上五寸下五寸成日瘀,我覺得冇問題,好enjoy返學。佢響屋企跌得仲傷昵

引用:阿仔上星期俾人"Meet"到紅晒,佢好驚番學,

原帖由 BABA124 於 13-06-06 發表
阿仔上星期俾人"Meet"到紅晒,佢好驚番學,老師話好小事,佢唔發覺,唔洗調位,我叫佢幫我望實D,點知昨日 ...
邊間學校?

回復 ahqq 的帖子

其實自己整親我真係唔會mind,  細路仔實會嘅! 但係會唔會成日俾小朋友打? 小朋友會唔會成日打交呢? 唉,仲要次次都唔知發生咩事? 要問好耐阿仔先講到,阿仔係超細B。阿仔係唔易喊既人,所以可能老師比較難發現,但係見佢超驚番學,唔知點算。

回覆:BABA124 的帖子

邊間學校?
我覺得自己撞傷腳嗰啲唔緊要(我個仔差唔多日日都有新瘀傷)!但係俾人打就唔得啦!仲要啲老師睇唔到,有冇搞錯?!

回覆:BABA124 的帖子

似係學校問題喎! 老師點會連點整到,邊個整到佢都話唔知 ga ? 要教小朋友比人打時大叫和避開。

我仔都係d 細膽唔出聲嗰隻,快返完 pn 啦! 少碰撞和跌親係有,但冇試過比其他小朋友打或整損。

如果返學要比人打,小朋友好慘呀! 比我都唔想返啦!

回覆:番N班實會受傷

撞親有機會係唔小心,可以接受。但meet唔同,係人地主動傷害自己小朋友,一定要投訴,再唔係要求轉班。唔可以比自己孩子受傷害,爸爸媽咪都唔幫佢,邊個會幫佢?

係咪應該教小朋友如果學校有其他小朋友meet佢,應該講唔好,避開同立刻同老師講。雖然我囝囝都未識講嘢,但佢整親係識即刻話我知,指住傷或痛的地方。

學校好多小朋友,老師要睇禁多人都係有困難,都好難只怪學校或老師。

我覺得頭一兩次可以接受 但成日受傷就接受唔到 我仔so far無受過傷 呢個係唯一學校好嘅地方 睇得好緊 我同事仔女好多時都有受傷

我覺得老師同家長溝通有問題多d, 邊有可能次次話唔知?小朋友無論做咩野都應該睇實。但如果家長係會追問邊位小朋友整傷自己小朋友嘅人,通常老師係怕左佢唔會講佢點整親。另外,都好睇咩學校,如名氣,收費底嘅學校通常冇咩錢請資歷好嘅老師,真係你有你投訴,佢又當你唱歌,遇到好嘅就係你好彩。所以名氣大同越貴嘅學校越多人爭。基層小朋友係香港就係甘冇保障!

個老師答你話好小事 !?!??!
唔係呀,  病就一定會, 但唔一定受傷, 有D學校空間大/ 活動多, 小朋友被唔同教具玩具吸引, 都唔得閒打人.

Actually, the school fee is nearly 4000 per month. 3 class teachers in each class. However, still nobody can tell me what happens. My son told me the name of the student hurting him, but I don't want to blame that child. I also think it is the responsibility of the teacher to avoid that happen.

引用:Actually,+the+school+fee+is+nearly+4000+

原帖由 BABA124 於 13-06-07 發表
Actually, the school fee is nearly 4000 per month. 3 class teachers in each class. However, still no ...
嘩!甘就有問題喇,三個老師都睇唔住?邊間架?

引用:Actually,+the+school+fee+is+nearly+4000+

Actually, the school fee is nearly 4000 per month. 3 class teachers in each class. However, still no ...
請問係邊間學校,可以pm我嗎?很擔心啊!

引用:回復+ahqq+的帖子 其實自己整親我真係唔會

回復 ahqq 的帖子

其實自己整親我真係唔會mind,  細路仔實會嘅! 但係會唔會成日俾小朋友打? 小朋友會唔會 ...
咁你放學要再捉住班主任好好地傾下,你話小朋友好驚唔肯返學,耍佢好好正視問題,放學校長會唔會企晌學校門口,如果會就扮請教校長.唔知點按撫小朋友。咁係返到呢個月尾定下個月中放暑假呀?

醒目開學勳章

小朋友難免會有互相碰撞而整親,呢啲受傷,我可以接受!但人為嘅,就不能忽視,好明顯老師有問題,但你都要教仔仔保護自己,如果同學再束意meet佢,要教佢同老師講! 不過,有冇問吓仔仔,係老師定同學整傷佢?

Thanks for all your advises.  He was hurt by other students. I think the child should be innocent.  They just don't know how to express themselves. I reflected this to the class teacher a week ago, she mentioned it was common for the child to hurt each other.  Therefore, I think reflecting to the class teachers is useless. Accident happened this tue again.  I also teach him to scream out when other students hurt him, but my child says the teachers will feel sad if he screams.  Physical hurt is okay. I am just afraid he will not like to go to school in the future.   I just want to know if all schools are the same, like the teachers said. Thanks.   

Since we will transfer to another school in the coming Aug.  Therefore, I have decided to withdraw him from the school.  I just treat the N class as playgroup.  Just let him to play more at home.  

Sorry I don't want to tell which school at this moment. I hope it is the problem of individual teacher and I have talked with the principal. It should not be the problem of the school.

引用:我覺得老師同家長溝通有問題多d,+邊有可能

原帖由 stellalamm 於 13-06-07 發表
我覺得老師同家長溝通有問題多d, 邊有可能次次話唔知?小朋友無論做咩野都應該睇實。但如果家長係會追問邊 ...
唔太認同價錢低,名氣唔高就無好老師,阿仔讀既係屋村N班,無名氣,老師多年無點轉,但佢地有keep住進修上堂,有愛心,應付小朋友爭執好有方法,阿仔推過人亦被推過(小朋友搶玩具),大家都有點紅損,老師清楚交代,亦講得出當時點處理。

出席學校舉辦既講座,校長分享管教仔女,平時點應付小朋友係學校發脾氣唔聽話,令我好impressed。

回應樓主,每次受傷都要問清楚點發生,小朋友返學被整傷會有陰影,太細個爭玩具而發生咬人推撞係正常會發生,但老師要處理,重複被整親難以接受。

引用:Quote:原帖由+stellalamm+於+13-06-07+發表

原帖由 methy 於 13-06-08 發表
唔太認同價錢低,名氣唔高就無好老師,阿仔讀既係屋村N班,無名氣,老師多年無點轉,但佢地有keep住進修上 ...
所以咪好彩囉