用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一課程深淺
樓主: Whitepine
go

小一課程深淺 [複製鏈接]

Jessy 發表於 13-6-7 10:29
另請教如果認清孩子弱項呢?? 我都唔知我孩子弱項是什麼, 唔知點令到佢可以好d ...

我也是一名新手媽媽,只有一個未滿七歲的兒子。分享便可,請教則不敢當。

我會觀察孩子日常生活,找出孩子強弱項。如孩子做什麼時會特別吃力、做什麼類型的事情時會特別抗拒,這些都可能是孩子的弱項。從這方面深入了解,我相信為人父母的,不難發現判斷。始終,父母才是最了解孩子的人。

Jessy 發表於 13-6-7 10:31
哈哈哈....咁樣講即係無得攪啦.....ok.....keep住睇下佢大d又會點

有無得搞就睇你點睇啦…

如何凝造愉快的學習環境,如何讓孩子接觸多方面的事物,不是我們現在可做的嗎?

醒目開學勳章

因材施教,都是我的方針。正如 MaiGao 所講,最了解子女是父母自己,有時係要站在小朋友的位置,睇下他們的問題,有時父母一方面迫小朋友做野,例如學琴,violin、Ballet....etc.,可能他們根本無興趣,或者能力不到,反而有反效果。

阿仔同阿女是兩種唔同性格的小朋友,無論各方面都唔同,所以我對他們都有唔同的做法。阿仔要事先講清楚知道要求和原因,例如考試溫習,時間分配(當然是玩的時間!!),要同他有協議,"雙方"遵守,他就會乖乖的做。

但阿女唔同,唔可以講清楚,就算講左,她都不會遵守。但她很喜歡跟著哥哥,哥哥做乜,她也想一齊。所以我用的方法是,用阿哥做"餌",引她"上釣"。
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

MaiGao 發表於 13-6-7 11:10
我也是一名新手媽媽,只有一個未滿七歲的兒子。分享便可,請教則不敢當。

我會觀察孩子日常生活,找出孩 ...

因為我的兒子樣樣都普普通通呀麻, 性格我是清楚的, 強弱項真係有待研究.
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 13-6-7 12:45
因為我的兒子樣樣都普普通通呀麻, 性格我是清楚的, 強弱項真係有待研究.
普普通通本身就是特質,有尐人數理強文科弱.有尐音樂勁,體育唔得

點算好 發表於 13-6-7 12:49
普普通通本身就是特質,有尐人數理強文科弱.有尐音樂勁,體育唔得

咁應該都要升小一後才再留意了, 現在k3真係未有咁多唔同的發展方向, 謝謝你.

Jessy 發表於 13-6-7 12:52
咁應該都要升小一後才再留意了, 現在k3真係未有咁多唔同的發展方向, 謝謝你.  ...
唔洗客氣,可以比佢試下唔同既野,坊間好多平既興趣班,留意下對小朋友特質點都略知一二

點算好 發表於 13-6-7 12:54
唔洗客氣,可以比佢試下唔同既野,坊間好多平既興趣班,留意下對小朋友特質點都略知一二 ...

我沒時間帶佢上興趣班架, 現在要等上小一再參加校內的課後興趣班.  

哈哈, 呀女到依家都好鍾意返學, 成日叫我帶佢去圖書館借書, 係學校都有借圖書睇, 做功課都算快手, 係有時唔夠耐性...  

Haz-mama 發表於 13-6-7 13:20
哈哈, 呀女到依家都好鍾意返學, 成日叫我帶佢去圖書館借書, 係學校都有借圖書睇, 做功課都算快手, 係有時唔 ...
恭喜妳呀..我都想有咁既一日..

醒目開學勳章

Jessy 發表於 13-6-7 12:55
我沒時間帶佢上興趣班架, 現在要等上小一再參加校內的課後興趣班.

一樣。等上小一再參加校內的課後興趣班。小女的小學有很多興趣班,這是我選這學校的其中一原因。

回覆:小一課程深淺

朋友囡果間小一教小三英文

醒目開學勳章

引用:朋友囡果間小一教小三英文 +

原帖由 stellalamm 於 13-06-07 發表
有無搞錯!

引用:朋友囡果間小一教小三英文 +

有無快左啲呀...

引用:Quote:原帖由+stellalamm+於+13-06-07+發表

原帖由 MaiGao 於 13-06-07 發表
有無快左啲呀...
Simple past+present simple+present continue 一齊考呀,混合題目,考作故仔,用past tense 作,6句!

引用:Quote:原帖由+MaiGao+於+13-06-07+發表有無

Simple past+present simple+present continue 一齊考呀,混合題目,考作故仔,用past tense 作,6句!:too ...
呢啲小二啫。
我仔無作故仔,但係我俾小二補充,都係past, present, present continuous混合

邊間教深咁多呀?

引用:Quote:原帖由+stellalamm+於+13-06-07+發表

呢啲小二啫。
我仔無作故仔,但係我俾小二補充,都係past, present, present continuous混合

...
甘你仔果間都有一定程度喇,呢d真係教育局課程指引小三範圍

引用:Quote:原帖由+MaiGao+於+13-06-07+發表呢啲

甘你仔果間都有一定程度喇,呢d真係教育局課程指引小三範圍
不是學校,是我自己教的。
我仔以英語為母語,我跳過他已會的。

不是學校,是我自己教的。
我仔以英語為母語,我跳過他已會的。
我D排都教緊仔仔p1 d grammar , 仔仔k3 .

‹ 上一主題|下一主題