用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我應該點做?
樓主: MonkeyGirl
go

我應該點做?

除了以上的意見,你亦可從下面所述的角度去想,有時問題不是在小朋友身上,而是在家長身上。

從你的敘述,得知你是在職媽咪,即是放在小朋友身上的時間未必能滿足小朋友的期望。之前你說女兒曾在放學後致電給你,無論他所說的原因是什麼,我看到的信息是"媽咪,我需要你!"但你竟然拒絕了他,這是一個錯誤!就部分小朋友,如果他們得不到足夠的關注,有可能以偏差行為或差劣成績來吸引父母注意,他用什麼方法就視乎父母看重什麼!從你的敘述,放工回家後,你和女兒的相處只圍繞功課和溫習,我只是看也覺乏味,也未見有關愛女兒的部分(希望只是你沒寫而並非沒有此部分)!這樣只令情況更差,因小朋友可能錯誤以為你只關心成績而不關心他。最可悲的是你只集中尋找女兒的錯處/問題,更多少帶點批評,但似乎沒想過問題有可能在自己身上(雖然未必一定是自己有問題,但也應該從這方面考慮。)。若然不幸給我言中,你是無法以任何純提升學習能力或興趣的技巧解決,因為一切要從心出發,你要令女兒感受到你對他的愛,才能解決一切疑難。當然,這只是一個可能性,實在情況如何,要靠你的細心觀察、分析和嘗試;但第一件要做的事,便是放鬆!

我不是專家,只是制服團隊導師,接觸不少小學/中學生,見得case多,又上過一些課程,分享一下罷了。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 nc2000 的帖子

食藥真係有效.

回復 happy_lavender 的帖子

多謝你的意見...你好像叫醒了我一樣...沒錯, 我是一個沒有耐性的媽媽....有時可能我比較忙, 要返工, 又要照顧家裡大少事務..我先生不大多理女兒 (including 功課, 衫合唔合身, 學校所有活動一概不知道...) ..

when i said something but my girl just couldn't hear a thing, then i need to repeat 3-5 times ....我有表現出不耐煩的樣子 (可能太疲倦了)

我 admitted i don't love her enough ( may be she feels from her heart ) , but if we are not talking about homeworks , then  we are fine . but 耐何 香港 讀書 制度真係很 迫人啊...有時溫晚了, 我 只有 叫她, 快些, 快些 sleep , 好 樣明天有精神上堂, 所以你說得對, 我們的話題不多...

我真是一個不合格的 ma ma啊

but i will try to relax and see if i can open her window ... as summer is coming , and i hope we both can relax a bit .....

thanks again for your 寶貴既意見...

回覆:MonkeyGirl 的帖子

其實應該係佢對學習無興趣,又以為自己識晒,如果佢咁固執既,佢會唔會都好好勝?我個女小一,佢都係咁,咩都以為自己識唔想溫,想我喺屋企先溫,但因為要返工,可以同佢溫到幾多呢?所以我買好多練習比佢,學校既功課做完,就要做埋我比佢既家課練習,咁就算佢要早瞓,我都可以之後慢慢睇,了解佢錯咩,放假時同佢講返錯既地方,可以慳返啲時間,考試前再同佢重點溫習,起碼唔駛用時間溫佢已經識晒既野,佢又覺得悶...
喺教佢既時候,最好同佢玩遊戲既形式令佢記憶深刻啲,每個人都想贏,等佢都要為贏而努力。
暑假都比佢習慣性做練習,每日記幾個生字,最好用生字作埋句子,等佢知道用法,當然要搵野吸引佢做,每日做完有一個印仔,星期一至五有5個印子之後,就可以比份小禮物佢,例如:開心樂園餐,扭蛋,兒童雜誌,公園玩半小時等,一啲吸引到佢既野,試下幫唔幫到你~^^

如果真是ADD, 除左找專人查証需服藥外, 一D 較普通的獎勵方式我覺得冇效, 要找一些佢自己好有興趣的才行,   因他們的memory too short, 對外界的要求又不理解, 因 oversensitive , 對一D指令又過份大反感, 所以如果只跟書計劃一般的獎罰計劃, 成效有限.

回覆:HaYi 的帖子

其實小朋友既記憶力好過大人,因為佢地學習能力較高,只係佢地有無心去記,當然因人而異

回復 kaychu 的帖子

你講得岩啊, 有時我女記性幾好 (only valid on what she wants to remember) ....

但在學術上就..., 所以我要帶佢去check check
因為, 我見佢好努力咁去記, but 始終 過 2 日又唔記得, 佢自己都灰曬....佢試過讀英默,讀咗 10++ hours ( 期間有休息), 返黎都係唔合格....我知佢用錯方法去記, (佢有學過 phonics /咩記憶學會) ..始終佢唔用都無用..我教佢 每日記一段, 一段咁去記, 佢 知, 但 無咩實行到, 因為佢話多功課 woo , 無時間讀....

佢做野 , 我覺得佢慢, 但 for 一個小朋友黎講, 可能唔萛太差吧 ?

我自己可能要求高, so now 要不停咁remind 自己 relax relax relax

回復 MonkeyGirl 的帖子

我個女都係一樣呀...佢認路好叻, 但默書就總有野唔記得, 做野又慢...
我而家既方法只係不繼問, 明知佢3個生字唔識串, 間唔中就會問下佢, 咁佢知佢一定要記, 就慢慢記得...
做野慢就真係唔知可以點改, 根本覺得佢拖時間

回復 kaychu 的帖子

你個女細, 可能會答你既 問題, 我個女已唔會reply me sudden 既 qs 架啦,

if i ask her , 佢會話 "now , i am enjoying my lunch , don't disturb me , or 唔好問我問題, 我而家無心情答你 "

I think the resuits is just for her .
Just tru her best is ok

回復 HaYi 的帖子

HaYi , 你 講 d 特徵..我 女 " 中" 曬 ....

刨完3頁post學到好多嘢,謝謝各位jm的分享!亦好感動樓主對女兒的愛及接受不同意見的態度!加油!我猜你女兒內心深處很渴望你對她的愛,但功課、成績卻成為中間的一道牆... 放鬆些,兩母女不值得每天就是為功課爭吵,有時越壓迫越抗拒。

回復 MonkeyGirl 的帖子

如Phonics未用到,可試下故事法,eg, slide: 阿sa 去玩滑slide 爬一梯(L)  I 一聲跌(d)左落來痛到E起棚牙。
初初會好哂時間,但當她有興趣後就會好好多。

回復 YIN-MA 的帖子

多謝你的 support 啊 !! 點做一個好媽媽, 我仍然 investigate 中 ....我希望在她到中學時, 我倆可找到一個好既溝通方法..而家為有等 7 月中 既評估.. 睇下佢係咪 ADD , and see what i can do .... 在沒有功課中既日子, 佢係開心既, 因為佢可以睇TV , 同 hea , 攪下呢度, 攪下 個度, 咁就 一日 ..佢就好開心架啦....

Mighty 發表於 13-6-6 12:54
Monkey girl 小朋友対味道、香味等、敏感嗎? 意思不是指ALLERGIC,意思是’SENSITIVE” ...

我細女都會對氣味, 嘈雜聲音特別敏感. 做功課同溫習又係激到我o區血. 因我有跟的關係, 小二成績都okay. 今年將升小三, 我怕我更o區血. 你地所講自我形象低, 其實好有要求. 呢樣我都覺. 我覺得佢係想做好, 無奈個人容易放棄. 佢好想比人讚. 我當然唔放過所有機會去讚佢, 但她始終keep得不持久. bb時期極膽小, 可能出世頭兩年都不在我身邊. 而照顧者可能照顧得佢唔好, 令她十分欠缺安全感, 對自己也欠缺信心.  只要上台表現的都不願參與, 參與也是被迫勉強. 性格仲好幼稚, 鐘意玩公仔同公仔說話. 任何一樣物件都能成為玩具. 我也曾經覺得細女有發展性問題, 但自從自己湊返又發覺佢進步好多. 幼稚園讀十分淺的學校, 入讀傳統深的學校以為佢跟唔上, 但又奇蹟地so far so good. 只係佢對自己完全冇要求, 冇想過要拿好成績. 平時唔叫唔做, 我為左唔想勞氣都盡量冇迫溫習. 通常只在考試默書前才溫. 現在小二還可以, 到高小再係上根本冇可能.

做完個 test , and got the result ..不是讀寫障礙, only 有專注力不足.. (但不是好嚴重.. thanks god )....

但又有咩 support 到佢呢 ? 評估中心話問返學校有無這方便既support , 無就要排政府...但唔知要等幾耐....or 佢 prinvate tutor ..不過好貴...

其實我都有以上問題,我個仔講到讀書每次都要我提,由其係暑假佢就唔多想溫習咁,成日都想我係佢身邊睇住佢,唔係佢就無心機去溫。但我又要返工,身體又唔係咁好,精神又唔夠,學力又唔高,想教下佢都唔得。只有請補習老師上門教佢,每個月都要幾仟蚊。但佢又唔生性,人地教佢時,心情好咪聽下囉!好似今日咁,我又為讀書問題閙咗佢一餐。唉…我個心真係好唔開心。我不段問自己應該點做先岩呢?我係咪應該學識放下呢?應該點放好?繼續請老師幫佢補習定等佢自然發展好呢?老實講,我係一個讀書小,而且又係單親媽媽既人。我好體會到低學力既人係社會搵工做既辛苦。又要照顧個仔,又要返工時間岩既工,唔係咁容易搵到。自己省埋d錢對佢供書教學,你話係咪好唔開心呀!我又唔忍心唔理佢。

MonkeyGirl 發表於 13-8-7 17:04
做完個 test , and got the result ..不是讀寫障礙, only 有專注力不足.. (但不是好嚴重.. thanks god )... ...
咁你女女有冇一些喜歡的活動她可專注一段時間呢? 如畫畫,砌lego puzzle之類,如有,咁有可能是底子打得不好所以專注唔到,分析一下最基本的問題,找一些生活化的examples 幫助她的long term memory。
另外,我見你有時會用英文寫你們的對話,在家中你們說英文嗎?小學是英小?

囝囝都是一個highly sensitive child。佢由出世到現在六歲半,都在細節中顯示出來。
佢好清楚自己的弱項----發音。從bb直到三歲都不願開口說話。可能口腔肌肉未發展好,那時四歲開始言語治癒,在練習過程中,佢的自信跌到谷底,脾氣暴躁,拒絕練習,直到有一天拒絕上言語治癒!
那一年,我和佢的関係亦是最差。
直到有一日,我偷偷見到佢自己一個人在房中練習發音,見佢做唔到便忟自己的樣子。
真的在想自己同佢set target係咪太高,所謂練習中,要佢一步箇中的原理,就好似一座高山,難以一下攀上。佢自己常常同其他人比較,跟住話永遠都跟不上。
我問自己,點解要同人地比較,明明自己係"旅行背囊",點解要同"名牌上班皮具"比,我作為父母,要培養佢有說話動機。
跟住那二年,我改變了自己,看許多兒童心理學書。
在囝囝每個生活點滴中,讓佢每一個人都有弱點,每個人都會很艱辛的去練習,我們不要求你說的像演說家,每一個小進步都加以鼓勵。讓佢明白說話學習動機。六歲開始追得上,雖然只是僅僅合格。但小孩子還很小,仍有好大空間去進步。

P.S. 囝囝好叻于藝術,畫畫,楽器都好好⋯