用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我應該點做?
樓主: MonkeyGirl
go

我應該點做? [複製鏈接]

回覆:MonkeyGirl 的帖子

我睇倒小小問題,想問?你囡囡已小三,成績中下,是否小一、小二都係禁差?大部份科目都唔得定還是只係一、兩科?佢放學自己完成功課定要人教?識唔識?在家做?是否工人湊?我好似好多問題,但講真你要揾倒原因先有辦法幫倒小朋友。

你要搵出囡囡究竟係能力有問題,定學習態度有問題,其實我唔相信小朋友讀書會樣樣都唔得,除非佢有學習障礙,或者係太倚賴人幫,自信心太低。好多時佢成績越差,父母比佢壓力越大,責罵,每天不停重覆,温完又温,以致失去學習動力,變成你緊佢唔緊。

先唔睇成績,你睇吓囡囡平時功課識唔識?試吓同佢頃吓,了解吓佢有何困難?試吓由佢角度睇吓有何困難?唔好只係你去安排,同佢一齊定個時間表,佢有努力、有進步就要讚賞,比d自信心佢。其實平時返完學,放學做完功課都會累,你放工返黎就唔好再迫佢又係温習,重覆又重覆,比我都冇心機,只會有反效果。

回覆:MonkeyGirl 的帖子

仲有,放手唔係禁放架,唔係唔理佢就叫做放手,你有提及同囡囡講唔理佢啦,唔識先問啦,佢已經冇信心仲聽倒你禁講更加覺得你都放棄佢,佢更加冇信心死挭啦!
你而家首先要搵出問題同增強呀女自信先可以慢慢放手。

回復 洋蔥頭媽咪 的帖子

我相信我女上堂時係無聽書, 因為佢講唔出老師講過d咩..有時老師會從覆一d 野, 佢夠膽話老師煩而自動close the ears ....上堂好多時聽錯野, 成日話老師無講過..or misunserstood what teacher said ...

基本上, 係佢既學習態度...上堂唔明, 就無心機聽, 佢識咗, 又會炎老師煩...

因為補習亞sir 都話佢好快唔記得, 明明今堂教咗佢, 佢識, 過了 2 weeks later , 又好似唔記得曬...

做功課好多時要改正, 就係因為佢上堂唔留心, 所以唔明白, 佢 d 功課好兔時係亂做, especially maths, 求期 +, - , x 就寫答案...

由於佢 memory 真係好 short , 我為有everynite 都要同佢 溫一溫, 唔好以為我可以溫返佢今日學校教過既野, 其實可能只是 3 題maths ...原因係佢唔會同我講佢有咩唔識, 佢又唔會比我睇佢錯係邊..so 都係我c 但出 d 野 比佢做 下...試下佢..

佢自信又真係好低...成日同我講, 佢實唔會做班長, 因為佢唔叻, or 隔離同學仔, 成日好高分, 考第一..成日攞 9 字頭咁..我又要講中大片 motivate 佢既說話....其實我差唔多 一星期講一次....

屋企無工人, so 佢放學食完野,會返房做功課,但佢又可能係房度玩下 stationery , 又做下咁... , 好多時我要求佢做extra 野 (before i go home ) , 佢都無做過 ....

HaYi  好似ADD , 注意力不集中, short memory, over sensitive...  發表於 13-6-20 20:54

MonkeyGirl 發表於 13-6-6 10:21
下星期便到大考了, 小女已是小三, 成績中下, 她知道要讀書, 但一叫佢讀, 佢就好不情願下讀, 問佢解釋佢就會 ...

我個仔唔係強好STUBBORN.....我都好疲累...

回復 Mighty 的帖子

Mighty..yes 你 講 中曬我 女既特徵.. 佢yes 成日 覺得我唔會好似BB 咁 錫佢....& 佢又真係好鬼鍾意arts

回復 MonkeyGirl 的帖子

你個女真的好似我個女喎! 佢做錯excerise唔比我睇,我話佢係咪唔識,佢話識,只係大意啫! 我話唔識唔緊要, 但要知道錯係邊, 佢都唔認,佢話佢識, 唔聽我講。真係好谷氣, 其實我的語氣巳經好好, 全無責怪的意思。佢的語氣都好差, 你出去啦! 你好煩呀! 所以我知你的感受! 現在我放左手lu! 佢既成績佢自己負責任!

恕直言,小孩的性格大多是來自父母,所以樓主你唔好怪個女ar.

如我是你,我第一步會repair 個relatioship ,放底學業先,傾下返校生活,一齊出下街,之後找她要幫(但相對最好)個科,分析睇下係乜問題,再針對性去幫她,eg, 如eng spelling 唔得,咁可試下學phonics, etc etc,搞掂一科才move on to the next。 其實好難幾行字解釋晒,你會唔會考慮同她做一些評估,好過自己估估下。

Ps, 今天x報有段稿on 位嚴母的故事(不過唔係堅定善)

回復 圖書寶寶 的帖子

你個女女今年幾年班 ?你放手 means , 真係唔理 ?

回復 MrBeast 的帖子

我應該去邊度做評估 ? 其實我都唔知我知估得岩唔岩

MonkeyGirl 發表於 13-6-11 15:51

我應該去邊度做評估 ? 其實我都唔知我知估得岩唔岩 ...
如她是讀官津,教局每年會有心理e生到學校的,但要老師refer.  亦可自己找職業治療師做初步評估,非牟利機構如協康會好些,但他們也不平。

引用:回復+MrBeast+的帖子 我應該去邊度做評估+

原帖由 MonkeyGirl 於 13-06-11 發表

我應該去邊度做評估 ? 其實我都唔知我知估得岩唔岩 ...
先了解個女成績差係咩原因?唔明老師講解?定係專心唔到?我個仔小三小四開始成績唔好,越來越差,我細心留意係邊到出問題,發現佢有唔識,我教返佢,佢就明哂!但到考試測驗又係唔得,睇份卷發現佢可以被扣2x分careless mistake,數學直式計岩答案,抄去橫式寫答案都可以抄錯!心諗如果個仔IQ、能力係讀唔黎就冇為再迫佢!於是去尋求專業意件,去評估lQ+專注力,結果高lQ接近資優,但有專注力不足,於是接受行為治療,但唔work 因大個仔了,唔容易聴人講,最後食藥幫助!食藥後,成績明顯進步,亦可以一叫就去溫習,放學一返到家自動自覚做,小四上學期考尾9,下學期考1x,攞埋進步獎!剛升Band1英中了!最近要及早了解及尋求専業意見!

回覆:mch411 的帖子

好例子

回復 nc2000 的帖子

請問我應該去邊度做呢d test ?

MonkeyGirl 發表於 13-6-13 12:47

請問我應該去邊度做呢d test ?

我去私人到做, 坊間都有好多呢類私人中心, 協康會都有架!

thanks nC2000, i called and reserved a date to test my girl in Jul . hope i can have a result earlier as just "thinking" makes me worry 返工都無曬心機啊....

Mighty 發表於 13-6-7 22:37
Monkeygirl, 是這様的。 我最近見過COUNSELLOR、従不同跡象、先発現女女属於極度敏感型、這類人有共同特徴 ...
Mighty,可以再分享多些這類小孩嗎?我囡囡相信是你所講的那類,我也發現了許久,但不知如何入手?

MonkeyGirl 發表於 13-6-19 11:00

thanks nC2000, i called and reserved a date to test my girl in Jul . hope i can  ...
期待你做完test之後分享!

我小朋友以前都係咁架,叫佢溫默書抄吓字仲慘過唔比飯佢食,溫書又坐唔定,成日走唻走去,成日都話唔合格咪唔合格囉,後尾都係搵人幫佢補習

回復 candytsy 的帖子

好, 我 會update 的, 因為我好明白內心既煩擾

回復 Mighty 的帖子

Mighty, 你所指的是HSC嗎?
HSC - Highly Sensitive Child
怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大

買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居
‹ 上一主題|下一主題