用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我應該點做?
go

我應該點做?

下星期便到大考了, 小女已是小三, 成績中下, 她知道要讀書, 但一叫佢讀, 佢就好不情願下讀, 問佢解釋佢就會發脾氣, 話自己已識, 唔使溫..

我每晚放工後, 飯都可能未食, 就同佢溫書,因為我唔想她太晚sleep,weekend 會專科補習(中, 數), 因為她性格太強, 好多時都同我 agrue 多過 study ...但每次, 她都不願意情況下去補, 補完又唔會講佢做過d 咩, 佢又唔like 我問返補習老師講過d 咩 ...

功課錯, 又唔肯比我睇, 你話我點幫佢.... 三年了, 晚晚都係咁, 我好倦, 我要返工..我問心
, 我可做的, 已做曬..不過我知, 呢 d 係我 一廂情願...但佢咁細, 我 可唔可以放手 呢 ? 比 佢 一個機會 試下自己 ? 我都清楚我而家唔放手, 到佢高小時, 我都好難會放手 ..我係想訓練佢既自己既事, 要自己做, 自己去 plan , 佢而家就係我叫佢做咩exercise 佢就做, 唔叫佢就唔做.... 而家變咗係我讀書/考試..唔係佢, 佢只係應付我對佢既要求..

我昨晚同佢講, 我唔同佢溫啦, 佢有咩唔識, 佢可以問我, 我 一定 支持佢.... 因為我唔想再見佢個發脾氣樣..佢就話" 我實唔識, 我實考第尾".. 我話"如果你自己盡咗力, 真係考第尾, 係無問題....只要你問心無愧就ok "..

有無媽媽有similar case ?

有冇安排d課外活動比佢 relax 下???

引用:下星期便到大考了,+小女已是小三,+成績中下

原帖由 MonkeyGirl 於 13-06-06 發表
下星期便到大考了, 小女已是小三, 成績中下, 她知道要讀書, 但一叫佢讀, 佢就好不情願下讀, 問佢解釋佢就會 ...
試下讚多D,相信差極梗有地方做得好。大聲讚!!鬧相信唔係辦法,將自己要求與小朋友能掛鈎! 當佢做得唔好,試解釋,當佢做到時就讚、獎、再大聲讚!

MonkeyGirl 發表於 13-6-6 05:21
下星期便到大考了, 小女已是小三, 成績中下, 她知道要讀書, 但一叫佢讀, 佢就好不情願下讀, 問佢解釋佢就會 ...
我有類似状況:女児性格非常頑固(強)、有錯5比我改、無論我是好NICE去講都5得。 対自己無信心、成日話自己是最差個個。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回復 Mighty 的帖子

Mighty..唉..actually ...中曬我女既口敏....

回復 mch411 的帖子

有..每憑有咩 festival or weekend 都會 outing....

回復 sukitelfold 的帖子

我有讚架..但佢 d meomory 好短..真係好短..同佢溫完第一課, then 2,3課啦,  到 第 四課時,佢又唔記得第一課, 咁我又同佢溫返第一課啦, 佢就發脾氣啦, 話溫過, 唔比我再同佢溫...

試下叫佢教你做,
例如串字,
1)
家長 : 亞女呀, 蘋果點串?? 係咪APPLY???
亞女 : APPLE
家長 : 好在有你教我 , 你好叻
2)
家長 : 亞女呀, 蘋果點串?? 係咪APPLY???
亞女 : 唔識喎
家長 : 你教我查字典睇下點串啦, 唔該

luluhaha  這些對話是應該幼稚園時講,大個就用處唔大,不如先改變自己  發表於 13-6-6 16:14

我個女有咁合作,我就唔使 day day 嘔血...我可能叫佢查字典時, 佢已發脾氣了, 因為我搵到佢有咩唔識 , & 佢唔 like 查字典, 佢可能講 : 你想知你自己查...老師無叫我串呢個字...咁無聊...."

到我查完話返佢知時, 佢會講 : "eeeee我 識啦 ..."

請問我仲可以點做 ?

所以明知硬碰硬唔得, 就係o甘樣兜個圈,
你語氣唔可以惡架,
我都間唔中都忍唔住升個仔兩巴,
升完都要死狗同佢say sorry,
大家都係家長, 明o既,
盡量平常心

Monkey girl 小朋友対味道、香味等、敏感嗎? 意思不是指ALLERGIC,意思是’SENSITIVE”、会嗎?
Mighty
自分に負けるな!!

Yes ..平常心...所以我咪想放手由佢...有時d 野真係無得迫....我又唔想push 得佢太緊要, only the topics between school and her homework..我都覺得好悶..

Mighty ..會呀, 佢 對 氣味好sensitive .. noise 都好 sensitive , 有關係 ma?

引用:回復+Mighty+的帖子 Mighty+..會呀,+佢+對

原帖由 MonkeyGirl 於 13-06-07 發表

Mighty ..會呀, 佢 對 氣味好sensitive .. noise 都好 sensitive , 有關係 ma?
Maybe Mighty is talking about sensory integration problem?  Correct me if im wron

回復 MonkeyGirl 的帖子

我個女都係小三, 之前都係咁,我又係返工, 每日知佢返到去就打電話叫佢做功課, 溫習, 一返到屋飯都未食就跟佢D野, 但係一直只有你講個D唔合作, 我日日心情都趺落谷底................. 結果, 我睇左好多工具書, 聽左好多朋友意見, 首先係要改變自己, 我由每日打幾次電話叫佢做野, 變成打一次, 仲唔係叫佢做野, 而係叫佢講下學校, 同學仔, 無講做功課, 溫習, 返到屋企, 自已先沖涼, 食飯, 等自己舒服D先, 再同佢溫習, 睇功課............... 結果, 佢都變得越來越聽我講,同講道理

其實我覺得原理係要放手, 小朋友覺得我地好煩, 但放手既意思係我地應該俾一個適合既空間佢, 我地係佢地旁邊支持佢

我之前都係覺得好無助, 但漸漸我已經見到成績, 希望幫到你.

little_yolky  道理即是, 要愛人, 首先要懂得愛自己, 先讓自己舒服了, 那麼旁邊的人也能感受到, 感覺舒服?  發表於 13-6-19 11:13

回復 vincat 的帖子

Vincat , 佢放學後, 我無打電話比佢, 佢又唔會打電話比我..(佢以前都會打黎, 但打親黎同佢講電話我就 火....佢會講唔想做呢樣, 唔想做個樣...我 explain 完, 佢又再問返我同 一個問題....真係....), 所以我就同佢講, 你有 urgent 野先打黎.. 至始之後, 佢就無再打電話比我 after  放學後...

佢會自己做功課, 但溫書就...好似唔知點溫 or 以為自己識, 其實係唔識...

if 我好似你咁 finished dinner then 先同佢 溫, 應該都好 late , 因為我最怏返到屋企係 1930....

其實點樣先叫放手 ?? 完全唔理  or 等佢問先教, 佢唔問, 我當佢ok? 但 我 既 worried 係佢以為ok , 但其實不ok...可能我對佢無信心吧 ?

回復 NT-1 的帖子

sorry 咩 黎架 ?

回覆:我應該點做?

朋友個女都係甘,請左個現職小學老師每日黎搞掂佢,現在由考包尾變考中間,家裏嘈吵都少d

Monkeygirl, 是這様的。 我最近見過COUNSELLOR、従不同跡象、先発現女女属於極度敏感型、這類人有共同特徴、PARENTING方面都要用不同方法。 我也是摸索中、不敢BAAN専家、有興趣可上網LOOK FOR PARENTING SKILLS FOR SENSITIVE CHILDREN,会有好多資料。 我留意到其中一個特徴就是対気味、味道、都比一般人敏感、小小的批評都会好介意、表面上看不出、其実他門対自己好有要求、所以有人批評(特別是自己人)、他門的反応会特別大、因為好想有人認同自己。 没有自信心、自我価値也低。 無論有幾被愛、他門都覚得不足的。 因為SENSITIVE、所以在藝術方面成就比較顕著。 這都是一点慨括資料、不可尽信。 自従知道這件事、我都会尽量実践応対的PARENTING SKILL。
Mighty
自分に負けるな!!

引用:回復+vincat+的帖子 Vincat+,+佢放學後,+

原帖由 MonkeyGirl 於 13-06-07 發表
回復 vincat 的帖子

Vincat , 佢放學後, 我無打電話比佢, 佢又唔會打電話比我..(佢以前都會打黎, 但打親黎 ...
我都想知!什麼是真正的放手?