用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 書包有什麼要求嗎?
go

書包有什麼要求嗎?

筆合文具有無要嗎?

引用:筆合文具有無要嗎? +

原帖由 魚王 於 13-06-05 發表
筆合文具有無要嗎?
之前有post 過,無乜突別要求。
而開學用品可參考以下:
- 小一開學購物清單-

《衣物類》: 黑鞋/白色運動鞋
校服(2-3套)
體育衫(1-2套)
冷氣外套
白襪/灰襪 (仲有買多幾件白色底衫、白襪..因每日都要換!)
手帕/毛巾仔
《午膳食具/用品類》: ~ 食物盒(裝小息時既食物)
~水樽 - 500ml - 700ml,安全質料的,細樽頸 (若不夠水, 分開2樽),
繫著蓋(免遺失)
~保暖水壼 (冬天用, 可以唔買)
~"軟"餐塾 (午餐用) , 袋裝紙巾, 細濕紙巾, 羹匙+叉
(不建議用筷子,因容易從上丟下),
~飯盒袋(如自己帶飯)

《書包類》 (建議不要太大, 背帶要八字帶, 貼背)
~手挽袋 (放勞作/小食盒或一些非恆常上學用品)

《雜物類》~ 雨衣︰記住要買件唔好咁焗同可以遮埋個書包雨褸,
書包cover仲有膠袋一個用袋回濕雨衣用) 或 輕便雨衣(長期放一包在書包)
~ 名字labels (自己印或者出面印), 織布名字牌釘在外套、頸布、手巾仔等上。
~穿校服的證件相一打 (小一可能要用多
~ 行李牌(兩個),一個扣響書包,一個扣手挽袋..

《文具類》- 基本文具及木顏色,所有文具要貼名 (建議寫上去最好), 不要帶貴的文具\物品回校。
~ 筆盒(避免鐵筆盒,因在堂上容易發出聲嚮,筆盒不要買多機關果d,
因他們在堂上容易掛住玩筆盒唔專心)
~ 鉛筆2盒(有媽咪介紹用施德樓HB鉛筆,跌落地都唔易斷)
~ 擦膠半-1打(唔使咁大舊因為好快唔見)
~ 間尺(數把..因為好快唔見, 要透明及有cm, 小一最短要15-20cm長)
~ 木顏色 (每一枝都寫名上去, 唔怕撈亂唔見)
~ 美勞用的圍裙手袖
~ 白膠漿/膠水
~ 手攪鉛筆刨(注意鉛筆/木顏色size不同, 可能要買有大小孔筆刨, 不要讓他帶筆刨,
每晚刨好for第二日用, 恆常5枝已刨好的鉛筆已夠用)
~ F4透明folder (有小學測驗卷是用F4紙), A4透明folder (通告多數用A4紙)
~ 超輕包書膠 - {{{支持環保-可以選擇唔包書}}}}}
~ 練習簿簿套(一包五個/十個, 一般書局有售, 約$5/5個)
~ 掛頸八達通套(放八達通及學生證)(學校買)
~ 手挽袋,a4 size (分擔書包重量)
~ 家課套,即透明網紋型A4/F4雙拉鍊袋,前面裝通告,裝功課及家課冊用, 唔使d功課周圍搵 (唔好用單邊開的膠folder,小一生會成日 跌野唔見野)
~ 因小學經常有很多用通告,建議用有拉鏈通告袋(F4 size)來收好,
~ 透明File (最好印名在File上)、Clear Holder 1個入通告 (自己在家keep reference)

{{小貼士}}:

小食---帶足夠小食(最好是麵包\小蛋糕),盡量避免和其他小朋友交換食物,以防互相傳染病菌,注意避免有汁有水食物, 以免弄污書包。
全日制: 小食叮囑他們要在1st個小息吃(早上通常有2個小息),避免冇胃口食lunch.

自理-----上洗手間時,要自己識處理(包括大小便及弄好校服), 提醒小一生先取廁紙才入廁格!
-----開學前3-4星期實習上學時間 ~早睡早起,戒午睡習慣
-----開始訂時間表, 趁現在功課不多,開始灌輸整齊概念,train他們獨立自己拾自己的物件\收拾. .. e.g.拾書包
-----如果帶備外套,要寫上姓名,要教他們如不著的時候放回書包

心理(For both 小朋友及父母)------預告有測驗默書及好多抄寫, 但只要努力是可以

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-06-05+發表筆合文

原帖由 CarmenJack 於 13-06-05 發表
之前有post 過,無乜突別要求。
而開學用品可參考以下:
- 小一開學購物清單-
之前又話無也抄寫

引用:Quote:原帖由+CarmenJack+於+13-06-05+發表

原帖由 魚王 於 13-06-05 發表
之前又話無也抄寫
係比定心理盡備小朋友,因功課量一定比k3多小小

回覆:書包有什麼要求嗎?

乜小一入學咁多野買!書包有限花款圖案嗎?

回覆:魚王 的帖子

我問過學校佢地話要剩色無公仔嘅書包,我覺得都好難搵囉

引用:我問過學校佢地話要剩色無公仔嘅書包,我覺

原帖由 karenpsleung 於 13-06-06 發表
我問過學校佢地話要剩色無公仔嘅書包,我覺得都好難搵囉
無公仔,有圖案得五得?

回覆:魚王 的帖子

以我所理解,圖案或文字都應該得,不過都好難搵到個能符合要求嘅“健康”書包

回覆:karenpsleung 的帖子

_可以嘛?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆:rayrayBB 的帖子

其實我估應該唔得,但係如果有特價,我會駁一駁,唔得的話就留返星期六出街用,我就睇中佢嘅拖輪型書包,不過藍色缺緊貨,唔知暑假會唔會有貨返

回復 karenpsleung 的帖子

拖輪型書包係好, 但上樓梯唔方便, 佢地唔準用lift

咁Dr. Kong呢?$299喎。

回覆:rayrayBB 的帖子

但係聽聞 Dr. Kong 書包比較重。最輕 Lego, 其次 SPI, 最重 Dr. Kong。

引用:+本帖最後由+baba987+於+13-6-7+13:15+編輯

原帖由 baba987 於 13-06-07 發表

rayraybb:
無公仔會不會只是指不可掛公仔?

引用:但係聽聞+Dr.+Kong+書包比較重。最輕+Lego,

原帖由 karenpsleung 於 13-06-07 發表
但係聽聞 Dr. Kong 書包比較重。最輕 Lego, 其次 SPI, 最重 Dr. Kong。
Spi都ok平

回覆:dunbinex 的帖子

$199 spi 超值

想問 Lego 書包買咩size 啱D?

Miranda :-D