用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長請注意﹗ ...
樓主: JoyceNgYY
go

打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長請注意﹗ [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+13-09-28+發表維

原帖由 JoyceNgYY 於 13-09-28 發表
仲有,我地普通人家,完全唔識人,
我囝番了兩個月學,同班裡有大b有細b,我地都完全feel唔到佢地唔鍾意細b ...
好羨慕你,因我b 上 arts plus playgroup,月中請咗 Victoria 個校董 or whoever 講talk, 佢講到明有得揀會㨂大B,細B坐都未坐得定...同埋佢註明何文田 campus 得 20 個位,一定會留俾有兄姊在 Victoria 讀既B或者學校員工既B,佢咁講完我好失望...因我最想我個仔讀 Victoria..

引用:Quote:原帖由+JoyceNgYY+於+13-09-28+發表

原帖由 booxxjac 於 13-09-28 發表
好羨慕你,因我b 上 arts plus playgroup,月中請咗 Victoria 個校董 or whoever 講talk, 佢講到明有得揀會 ...
噢,完全明白你感受,雖然我唔知點解佢會咁講,但你都唔好放棄,因為何文田PN有3班,今年初interview 當日,何文田分校貼notice 出黎講明細B上午收24人,下午收12人,大B上午收26人,下午收12人。佢地細B既 definition  係8-10月,計%比例,細B好似仲著數d添!當然佢地一定係收哂d 弟妹,staff 既仔女,甚至係有關係人士,不過我眼見playgroup 都有一定著數,
首要條件係平時都表現良好啦!其實,如果佢地依然有預留一些學額比細b既話,佢地一定唔會唔鍾意細b, 因為我肯定有好多大b都未必入到!至於何文田既staff, 無論上上下下都十分之好!絕對唔會歧視細b!放心,加油!

JoyceNgYY 發表於 13-9-29 13:51
噢,完全明白你感受,雖然我唔知點解佢會咁講,但你都唔好放棄,因為何文田PN有3班,今年初interview 當日 ...
agree! 我小朋友都係10月底細B, 同樓主個小朋友同班的! 好肯定何文田維記完全無歧視細B, 相反校長, 主任, 老師, 校工EE反而放左更多心機去照顧佢地, 全部都非常有耐性, 又叫我地唔好覺得自己小朋友比不上其他大B, 因為就係呢幾個月時間上既分別, 唔駛心急! 小朋友係裡面返學我自己真係好放心!
我都係N無人士, 但有上開bee bee kids playgroup (雖然而家無左), 有心既家長要加油, 學校很重視家長既誠意& commitment, 位雖小但不要放棄!

引用:Quote:原帖由+JoyceNgYY+於+13-09-28+發表

原帖由 booxxjac 於 13-09-28 發表
好羨慕你,因我b 上 arts plus playgroup,月中請咗 Victoria 個校董 or whoever 講talk, 佢講到明有得揀會 ...
樓主,細b入到何文田Vic, 真係超勁!!!

JoyceNgYY 發表於 13-9-28 18:56
仲有,我地普通人家,完全唔識人,
我囝番了兩個月學,同班裡有大b有細b,我地都完全feel唔到佢地唔鍾意細b ...

可否分享一下何文田維記英文老師的水準如何. 我知道她們都是net, 但她們懂得engage小朋友嗎? 我見過另一campus的net, 雖然口音純正流利, 但在幼教方面很是一般.

據我所知何文田維記沒有校車去沙田. 你的囡囡是如何安排上下課呢?

回覆:JoyceNgYY 的帖子

引用:+本帖最後由+JoyceNgYY+於+13-9-27+23:19+

原帖由 JoyceNgYY 於 13-06-05 發表

我希望用我既經驗分享比D打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼 ...
Hi Joyce, thank you so much for your sharing

回復 lovelylpclpc 的帖子

Thanks for sharing!

引用:Quote:JoyceNgYY+發表於+13-9-28+18:56+仲

原帖由 mamath 於 13-09-30 發表
可否分享一下何文田維記英文老師的水準如何. 我知道她們都是net, 但她們懂得engage小朋友嗎? 我見過另一ca ...
其實我都只係番咗個幾月學,又冇得觀課,所以都唔係好清楚我仔個net的幼教水平如何。。。不過可以知道的是小朋友都好喜歡呢位老師。另外,聽幾位有番開何文田playgroup 的家長講,另外一位net, 都有教playgroup, 她的幼教水平係相當不錯的。

何文田有校車到沙田馬鞍山的。

多謝分享 !!!我個係龍B6月 ,今年只報左合一堂同沙田啟思!!
沙田啟思已經收到 INTERVIEW信 ,但合一堂仲未收到 IN 信!!

Thanks for your sharing

回復 chingyeeivy 的帖子

合一堂要1月先in,交表時老師講的

回復 bbkakaing 的帖子

係呀 ,真係唔該你提我 ,因為交表係我奶奶幫我地交 ,佢又無講 ,只係話交表個時D人無咩禮貌!!!

回復 chingyeeivy 的帖子

唔好意思,如果報k1的話,係11月in,之前打錯

回復 JoyceNgYY 的帖子

回覆:打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長請注意﹗

‹ 上一主題|下一主題