用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長請注意﹗ ...
樓主: JoyceNgYY
go

打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長請注意﹗

引用:-+博+士+山+(+香+港+)+國+際+幼+兒+園+(+馬

原帖由 alicekeith 於 13-06-05 發表
- 博 士 山 ( 香 港 ) 國 際 幼 兒 園 ( 馬 鞍 山 ) 在校內見到今年n班有1/3學生都係九至十二月細b. Just  ...
我阿囡在boxhill讀緊 n 班,班內起碼有5至6個九或十月的細B.

引用:Quote:原帖由+alicekeith+於+13-06-05+發表

原帖由 ivvywong 於 13-06-05 發表
我阿囡在boxhill讀緊 n 班,班內起碼有5至6個九或十月的細B.

Thanks for your info, but I asked them when do we have interview and they replied me saying need to wait till school starts to see if anyone drop the place.

So I also think this year is the worst than ever...

回覆:JoyceNgYY 的帖子

回覆:JoyceNgYY 的帖子

回覆:打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長請注意﹗

樓主真係好好心機呀

多謝分享!我都係細B,仲係十一月添!已經比MOS boxhill 搶了$三十報名費

引用:樓主,你好勁,分析合情合理,極具參考作用

原帖由 Ononma 於 13-06-05 發表
樓主,你好勁,分析合情合理,極具參考作用,特別在用詞幽默風趣,笑死我啦 ...
多謝欣賞!

回覆:sysy474 的帖子

sysy474: 好老實,學券同程度深或英普班基本上係唔會並存的。因為教育局對學券學校既課程有監管,不能太深,對佢哋收取既學費亦有限制,因此根本唔能夠afford 到請多幾個net。就算KV冇學券收你二千幾蚊都冇NET啦!

所以,你要諗你犧牲邊樣。有學券又口碑好的,可考慮沙田啟思,合一堂單家傳,聖心或靈糧。出面既可以考慮培道,協恩附幼,崇真等。

要谷既又怕細B冇人收,其實可考慮York。我識一位名女私小既教師,佢話York同LH d學生普遍都勁d。打算區內揾學校既,基本上綠茵康傑朗思Boxhill都冇問題,我另一朋友個小朋友依傢係王錦輝小學讀,佢都話好多學生都係來自呢幾間幼稚園,兼都讀得唔錯。

當然,多間龍校半龍校亦不能錯過啦。

sysy474  Thankssss Joyce  發表於 13-6-6 02:57

另外,我相信細B考K應該冇咁慘情,因為K位多過PN位好多,好多人又會再考其他更好的而執位,加上大部分學校都只係要求夠兩歲八個月就讀得,即係話只要佢肯收你,你就同大B一齊番學,唔洗好似PN要插班收少你幾個月學費,學校既Concern會小好多。起碼以我所知絕大部分既幼稚園都會收細B既K1 form,亦會有得in,不會好似PN咁慘情。

sysy474  Thankssssss Joyce  發表於 13-6-6 02:58

回復 JoyceNgYY 的帖子

Joyce 真係好感激你既回覆呀 ! 好詳細分析又客觀 ! 真係好好既参考呀 ! 可以直接了解到邊d好, 要點除捨 ! 唔該晒你 !

想請教王錦輝小學係 Band 幾既小學 ? 係英小 ? 如成績唔好會勸你退學那種嗎 ? 多數讀邊間幼稚園會入到 !

另外培道好嗎 ? 程度屬深嗎 ?培道小學係 Band 2 頭學校 ? 成績& 程度好嗎 ? 培幼上培道小係 100% ? (如無打算入培中, 到時會難揾好既中學嗎 ? 中學先返沙田綱會唔會唔係沙田讀小學d 人爭 ?

嘉德丽多數入胡素貞嗎?  胡素貞係 Band 幾? 好唔好?

Boxhill 多數入邊間小學 ? Boxhill 中文同普通話 ok 嗎 ?

我唔係想讀最 Top 名校 一味谷那種,大細都好大壓力亦唔會讀得開心, 成績唔好會勸你退學那種, 但又唔想係太差既學校 !
唔知有邊間係算出名, 但唔係只顧成績既呢? 感覺陳守仁好似出名得黎唔會只顧精英學生, 唔知係唔係呢?

我本身好仲意LH, 但因校車唔到又較遠....為有放棄申請 ! (其實真係好想一試)

真係好頭痛 !

Thank you so much Joyce !

JoyceNgYY 發表於 13-6-6 00:59
另外,我相信細B考K應該冇咁慘情,因為K位多過PN位好多,好多人又會再考其他更好的而執位,加上大部分學校 ...
希望你說的是真的呢, 因為k1面試的要求會比pn更高, 沒有上過pn班的細b與已上學的大b距離亦會大d.

以你所知, 哪些幼稚園收細b讀k1的幼稚園機會大呢?

alicekeith 發表於 13-6-5 22:13
- 博 士 山 ( 香 港 ) 國 際 幼 兒 園 ( 馬 鞍 山 ) 在校內見到今年n班有1/3學生都係九至十二月細b. Just  ...
I don;t think they have accepted any Dec babies.  Not heard of interviewing them.  Guess Sept / Oct babies only.

多謝棲主的分享!  下?  而家連好時光都唔收細B? 呢間有冇咁hit 呀?

thanks for your sharing!!好有心機

樓主: 超感激你既分享, 我正正就係想報你果d幼稚園, 我囡囡係細龍B, 競爭仲大, 我會跟住你以上既經驗去計劃報名, 謝謝你呀~

Thanks for your sharing

Thanks so much for your analysis!!

謝謝分享

數主你好利害ar...資料好有用,我個仔仔11月家下煩緊搵k1, 或者n班做大b.
上年太老定報得少, 結果只有嫲嫲樓下間學校有offer...好想搵緊好d ga..
當然有學卷就更好la....