用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長請注意﹗ ...
樓主: JoyceNgYY
go

打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長請注意﹗ [複製鏈接]

多口說句, 如果是10月或之後的細龍b, 我會讓他/她下一年做大b, 實在無謂與大龍b爭.

引用:回復+JoyceNgYY+的帖子 Joyce+真係好感激

原帖由 sysy474 於 13-06-06 發表
回復 JoyceNgYY 的帖子

Joyce 真係好感激你既回覆呀 ! 好詳細分析又客觀 ! 真係好好既参考呀 ! 可以直接了 ...
王錦輝算係次熱門既直資,但都唔算差的,中英教學,唔會太谷,冇話鍾意收邊間幼稚園生既,不過可能因為係沙田既緣故,都有唔少think, greenfield呢d mos私幼既學生。

培道有學券,唔會深,培小多數收番,至於中學派位主要跟小學校網,所以中學先番沙田變相要跨區,唔想上培小其實佢個中學校網都唔差,可以考慮。

胡素貞算係沙官呂明之後既rank, 佢係派位,唔關讀邊間幼稚園事。不過叩門可能有些幫助。

Boxhill 好多學生會去國際學校。中文要補。

sysy474  Super Super Super Thanks ar Joyce .....Your information is very very very helpful ar...let me understand a lot ar .! Thank you so much !  發表於 13-6-7 03:42

引用:樓主真係好好!+比到甘多實用資料比大家,+我

原帖由 candylove111 於 13-06-06 發表
樓主真係好好!
比到甘多實用資料比大家, 我都有點認同
畢竟上年都IN左好多間
我記得11月-12月細B冇K1 offer,不過會有另一個Heads Start Program 既offer.

引用:Quote:JoyceNgYY+發表於+13-6-6+00:59+另外

原帖由 mamath 於 13-06-06 發表
希望你說的是真的呢, 因為k1面試的要求會比pn更高, 沒有上過pn班的細b與已上學的大b距離亦會大d.

以你所知 ...
坦白說,多數都係d冇咁熱門既學校,只不過如果個細B係outstanding 既,我見都有少數細B成功入到名幼K1,唔會好似PN因為要插班而一定唔收。

引用:多謝棲主的分享!++下?++而家連好時光都唔收

原帖由 applelove 於 13-06-06 發表
多謝棲主的分享!  下?  而家連好時光都唔收細B? 呢間有冇咁hit 呀?
講起都有d,我交表時個掃地阿嬸勁惡唔比我行入去(其實我只係企咗係門口接待處),要我企出面,當時落緊雨(雖然出面都有簷蓬唔會淋濕),之後另一個職員收form見到我個係細B又黑面幾乎唔想收我form!

引用:樓主:+超感激你既分享,+我正正就係想報你果

原帖由 corncornb 於 13-06-06 發表
樓主: 超感激你既分享, 我正正就係想報你果d幼稚園, 我囡囡係細龍B, 競爭仲大, 我會跟住你以上既經驗去計劃 ...
其實兔年係多過龍年架,所以唔會慘得過我架啦,加油!

引用:數主你好利害ar...資料好有用,我個仔仔11月

原帖由 anniehah 於 13-06-06 發表
數主你好利害ar...資料好有用,我個仔仔11月家下煩緊搵k1, 或者n班做大b.
上年太老定報得少, 結果只有嫲嫲樓 ...
我d資料只係適用於報N班,因為唔存在插班收少幾個月學費問題,K1多數幼稚園都肯收細B form同interview, 當然佢哋大部分都仲係鍾意收大B多d。

回覆:打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長請注意﹗

回復 candylove111 的帖子

係呀, 兔年的總出生人數係多過龍年的.

2011年出生人數為: 95451人.

2012年出生人數約:91,600人.

請問個數字係吾係包左雙非架?

回覆:打算報九龍塘,沙田或馬鞍山區幼兒園既細B家長請注意﹗

Joyce, 好多謝你嘅分享!好有用!

兔B多0架,所以可能d11﹣12月兔B會同龍b爭都唔定!

Aidenc  agreed  發表於 13-6-7 14:09

回覆:applelove 的帖子

引用:我有經驗係真的+!+唔洗嘥心機類︰呢幾間幼

原帖由 sysy474 於 13-06-05 發表
我有經驗係真的 !

唔洗嘥心機類︰呢幾間幼稚園會收你FORM,仲可能收埋你報名費,但係連INTERVIEW既 ...
me3, 中咗Boxhill and Think 計,好狗

Thanks Joyce.  你真係好好心機, 有得interview時再請教

highly appreciated 樓主的分享.   Totally agreed your description.  我個女係2月大B, 基本上好多間都有得interview (除左救世軍,因我攞100 號籌).  最深刻印象係英藝 我好遲先打去問 已經close application and full晒. 但個老師一聽到我女係大B就即刻安排same week interview 仲收埋 AM class (i giveup this offer finally).  但我朋友個仔9月出世, 一早in左收左佢PM offer到而加都wait 唔到AM.

回復 KittenKitten 的帖子

請問THINK 可以咁早報得喇咩?  網頁又話9月先可以交表???

引用:回復+KittenKitten+的帖子 請問THINK+可以

原帖由 applelove 於 13-06-10 發表

請問THINK 可以咁早報得喇咩?  網頁又話9月先可以交表???
其實佢哋係會收form的,不過已一早講明9月打後的冇得in住,要等有位先會叫你in。但因唔少大B會放棄offer,所以一般最後都有機會in的。

引用:回復+KittenKitten+的帖子 請問THINK+可以

原帖由 applelove 於 13-06-10 發表

佢應該係舊年已報。

applelove  i see.  thanks!  發表於 13-6-11 10:35
‹ 上一主題|下一主題