用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派到34領島,而努力叩門中的家長,情況點呀??分享下 ...
樓主: lovelyson115
go

派到34領島,而努力叩門中的家長,情況點呀??分享下  

kittytse.ah 發表於 13-6-6 11:46
我都想學你一樣入2013-14xxx揮手區,但我囝囝冇咁好運, 成皇敗寇..
免傷和氣, 大家都係為子女做最後一分力,
講真, 我都唔係幾有好感, 收份表叫個校工收, 然後叫係丟入個紙皮相,

我明白, 九龍多數學校因為太多人叩門, 所以無辦法唔作出此舉, 但其實可以印定一D 回條,

俾校工派, 話幾多號無收通知=無行呀, 唔駛D 家長係甘等, 同埋一個電話來, 叫你兩日後去IN

事前無通知, 在職父母真的很難請假, 到現在為上, 我最欣賞新油天, 就算係校工收, 都好有

禮貌, 雖然佢收完都係丟紙皮相! 不過就算係丟紙皮相又點呀! 我地都係要為我們既子女去搵,

最唔鍾意就係聖瑪莉個位坐係更亭既校工, 係甘喝D 人, 有位姐姐想解釋呢家唔接受叩門, 唔收表, 佢連個

位姐姐都鬧埋, 見佢收口, 等D 人自己看, 話甘大隻字D 人點會看不到, 叫佢唔好多講, 我係到想, 使唔使甘

樣, 我雖然來叩門, 都係乞求既一種, 但都唔駛甘,  我老公話之前打去, 都係佢聽, 仲要CUT 佢線,

有時真係好嬲,不過無辦法。 呢家係我求人

引用:Quote:原帖由+Kerokeroppi+於+13-06-06+發

原帖由 katrinafu 於 13-06-06 發表
我唔太記得,小朋友 小組入班房,好似有逐個見老師( 家長有冇見我忘記) 不 然後等結果, second in 主要 ...
好耐唔見你上ek喇,年年呢個時候你都好熱心分享經驗

引用:Quote:原帖由+katrinafu+於+13-06-06+發表

原帖由 wonderbaby 於 13-06-06 發表
好耐唔見你上ek喇,年年呢個時候你都好熱心分享經驗
這幾天身邊好多朋友打電話給我問叩門事宜, 所以咪上來看看囉。

冇注冊領島,今日去聖三一交留位費,校車姨姨話在領島門口上校車,救命呀,放過我啦,又係領𡷊,希望六間叩門有一間成功,可以放棄聖三一!

引用:你好!+我小朋友上年都派領島,後來扣門奉基

原帖由 冬菇仔 於 13-06-06 發表
你好! 我小朋友上年都派領島,後來扣門奉基及合一堂收咗。依家讀緊奉基。見到你post,諗起上年自己的經歷, ...
好多謝你的分享。對我哋好有用呀

cautionchan 發表於 13-6-6 12:17
講真, 我都唔係幾有好感, 收份表叫個校工收, 然後叫係丟入個紙皮 ...
若對你們唔禮貌是老師就差D。若是校工對你們唔禮貌,可能全年只有這幾日他們可以作威作福,唔好比他們影響已經唔好的心情,因他們不是決定學校收唔收小朋友的決策人,但他們靜靜雞掉咗份表作別論。

回復 非虎媽媽 的帖子

看天由命啦!不過佢收到唔收,叫我地拎番走,臨走問多聲幾時收,佢聲都唔出,關上窞,只用手指指下下面貼告示位置呢家想起都好乞人憎

引用:Quote:原帖由+hildakam+於+13-06-06+發表點

原帖由 kittytse.ah 於 13-06-06 發表
我都想學你一樣入2013-14xxx揮手區,但我囝囝冇咁好運, 成皇敗寇..
有睇我舊post就知我留言比其他叩門朋友,都係留“加油”,但從來我都冇因為考唔到其他學校而不忿去話人哋學校不是 揮手區只係用作認識未來同學,請別多心 最後,希望妳小朋友搵到心儀學校

引用:Quote:原帖由+Kerokeroppi+於+13-06-06+發

原帖由 katrinafu 於 13-06-06 發表
我唔太記得,小朋友 小組入班房,好似有逐個見老師( 家長有冇見我忘記) 不 然後等結果, second in 主要 ...
多謝你的回覆。我諗你女女一定好叻,連福馬到叩到。

引用:Quote:kittytse.ah+發表於+13-6-6+11:46+我

原帖由 cautionchan 於 13-06-06 發表
講真, 我都唔係幾有好感, 收份表叫個校工收, 然後叫係丟入個紙皮 ...
農圃都係掉入門口個箱,我見人問坐門口的女士,佢都係指吓個箱冇用口去回答,不過……農圃平時坐門口個女人又真係日日都木口木面唔多願應人……因為我試過去問嘢……唉,呢間我就真係冇乜好感

引用:Quote:原帖由+kittytse.ah+於+13-06-06+發

原帖由 hildakam 於 13-06-06 發表
有睇我舊post就知我留言比其他叩門朋友,都係留“加油”,但從來我都冇因為考唔到其他學校而不忿去話人哋學 ...
首先多謝您的祝福。見到你揮手區說你會去旅行,其實我也plan了去,但現在告吹了,希望X'mas能成行。我也沒心說之前的,但請您明白我現在的心情

回覆:派到34領島,而努力叩門中 ...

最後都祝福您囝囝有個愉快的小學生活

回覆:hildakam 的帖子

回覆:hildakam 的帖子

讚同你講法,CSK年年都係放個大箱在門口,無特殊唔同,我地家長日日見校工表情都是一样,所以大家不用想多左,在時努力考好筆試,大部份叩門都会比考,希望你地努力吧

hildakam 發表於 13-6-6 17:30
農圃都係掉入門口個箱,我見人問坐門口的女士,佢都係指吓個箱冇用口去回答,不過……農圃平時坐門口個女人 ...
上年我0地交表時,都係放係門口個箱度,爸爸仲同門口個亞姐係度吹水,個亞姐都好笑容。 可能年年呢個時候都係咁,做都麻木晒

頭先去in 基道,都唔少人,副校話如果得明天就知!!good luck!

我囡囡都係派左去領島, 星期六 in St Rose 同民生, 希望有好消息.

引用:Quote:hildakam+發表於+13-6-6+17:30+農圃

原帖由 choimingcourt 於 13-06-06 發表
上年我0地交表時,都係放係門口個箱度,爸爸仲同門口個亞姐係度吹水,個亞姐都好笑容。 可能年年呢個時候都 ...
係,可能麻木了,事實上,人人問同一樣嘢係會覺得煩

引用:最後都祝福您囝囝有個愉快的小學生活 +

原帖由 kittytse.ah 於 13-06-06 發表
我明白妳心情,似我半年前見到身邊朋友個個上whatsapp報喜講有邊間offer, 雖然我都有,但未輪到自己,總不是味兒。見妳揀得1-1-1,想必定很心儀,希望妳成功,我冇惡意的,唔好意思。叩完門近近哋都去輕鬆吓,希望大家繼續交流,等妳好消息