用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派到34領島,而努力叩門中的家長,情況點呀??分享下 ...
樓主: lovelyson115
go

派到34領島,而努力叩門中的家長,情況點呀??分享下  

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

好簡單。間學校唔掂囉。

回覆:kittytse.ah 的帖子

佢唔係無得in,係要揀過先有得in,我到係選佢1-1-1。希望有機會啦!

引用:最衰CXK... 揀佢1-1-1...叩門只係有校工指

原帖由 kittytse.ah 於 13-06-05 發表
最衰CXK...
揀佢1-1-1...叩門只係有校工指住個大到好似環保箱嘅箱,叫我拋入去。
In都冇得In !!!  ...
獻主x,馬x涌都係啦,只係係下邊填表,校務處都冇得你入呀,只交比佢地d姨姨

回覆:hiunam116 的帖子

最多只有6個扣門位,小班教學每班只可多收2個學生,大家努力吧!

回復 kittytse.ah 的帖子

真係笑左出黎!我當日一睇見派左去領島, 我真係即場黑面, 叫個小姐唔洗講喇, 我唔會去註冊!

引用:Quote:原帖由+kittytse.ah+於+13-06-05+發

原帖由 牛皇妹 於 13-06-05 發表
獻主x,馬x涌都係啦,只係係下邊填表,校務處都冇得你入呀,只交比佢地d姨姨

...
小圈子選舉一早已內定一群高等生,慳番啲腳骨力去跨區叩門吧!

dannyyau302 發表於 13-6-5 23:41
小圈子選舉一早已內定一群高等生,慳番啲腳骨力去跨區叩門吧!
真的假的???

聽家長話,馬頭涌官立要揀佢第一先有機會收!

回覆:派到34領島,而努力叩門中的家長,情況點呀

見你地咁講,唯有照in不過都打定輸數唯有明年再黎,我只係叩左5間仲要冇誇區成班同學好大部份都派到第一志願,係我先咁……!

引用:聽家長話,馬頭涌官立要揀佢第一先有機會收

原帖由 Happylily2012 於 13-06-06 發表
聽家長話,馬頭涌官立要揀佢第一先有機會收!
當然不是啦, 我2間都叩過, 紅馬不是放第1都有得in, 我仲有second in, 福馬就從未揀過, 因為我紅馬交表print 錯了福馬, 我就順道入埋表到福馬, 我囡囡現在讀福馬2年級。

引用:Quote:原帖由+Happylily2012+於+13-06-06+

原帖由 katrinafu 於 13-06-06 發表
當然不是啦, 我2間都叩過, 紅馬不是放第1都有得in, 我仲有second in, 福馬就從未揀過, 因為我紅馬交表pr ...
請問紅馬第一次in考d乜,因我到有交到紅馬?

你好! 我小朋友上年都派領島,後來扣門奉基及合一堂收咗。依家讀緊奉基。見到你post,諗起上年自己的經歷,好想鼓勵下你們。加油呀!千萬不要放棄。另外,同你們分享下我們上年的經驗,希望幫到你們(只作參考,不知今年是否一樣)。
1) 紅馬:只要你們入紙扣門都有得in。除咗一般對答外,很注重孩子思維創意。上年會俾D雪條棍小朋友,限時切個圖案出來。
2) 兩間獻主會: 非常注重家庭背景,屋企對小朋友的支緩。面試時家長可以陪同。只問了小朋友3條問題:a) 父母名稱? b) 住係邊? c) 父母做咩職業?
3) 陳瑞祺:要考中、英、數筆試(內容大致一年級第一次測驗的卷)。如筆試唔得,即走 (即是你小朋友好快出來,你已被叮走了)。筆試OK, 即時2nd in面試。面試是英文對答。
4) 合一堂: 上年有寫信俾校長表達你誠意,,結果收咗。但最終揀咗奉基。
5) 靈光: 不停考小朋友認字,串字。
6) 奉基、千禧、黃宣:面試有看圖講故事,有用英文封答。小朋友要有禮貌、表現自信。
6) 基道:無叩門。等到7月頭無offer時,打去問,都接受我份form仲當日打來安排咗面試。後來收到offer,便推了面試。

希望收到你好消息!

whychan777  thanks..........  發表於 13-6-6 11:23

引用:最衰CXK... 揀佢1-1-1...叩門只係有校工指

原帖由 kittytse.ah 於 13-06-05 發表
最衰CXK...
揀佢1-1-1...叩門只係有校工指住個大到好似環保箱嘅箱,叫我拋入去。
In都冇得In !!!  ...
點解咁講嘢ga,咩真LS假LS, 妳揀1-1-1都唔知人哋學校歷史咩?人哋係喇沙會屬下小學,喇沙會始創人係聖若翰喇沙,校史有解釋ga wor,人哋網頁亦有講明有位先call in,講咩以為真LS呢句嘢好侮辱囉,即係九塘LS叫妳將d 資料掉入大箱妳就好樂意?

回覆:冬菇仔 的帖子

多謝您的意見

引用:Quote:原帖由+kittytse.ah+於+13-06-05+發

原帖由 hildakam 於 13-06-06 發表
點解咁講嘢ga,咩真LS假LS, 妳揀1-1-1都唔知人哋學校歷史咩?人哋係喇沙會屬下小學,喇沙會始創人係聖若翰 ...
我都想學你一樣入2013-14xxx揮手區,但我囝囝冇咁好運, 成皇敗寇..

引用:Quote:原帖由+katrinafu+於+13-06-06+發表

原帖由 Kerokeroppi 於 13-06-06 發表
請問紅馬第一次in考d乜,因我到有交到紅馬?
我唔太記得,小朋友 小組入班房,好似有逐個見老師( 家長有冇見我忘記) 不 然後等結果, second in 主要見校長, 不過校長話我囡囡參加咁多活動, 又唔參加公開比賽, 咁參加來做乜! 最後當然都沒收我女啦。

我都叩門中,大家努力呀

kittytse.ah 發表於 13-6-5 12:33
如果我能逃脫領島的話,我會上來報喜<---(自己希望中),各位如Happy lily 2012,
Cass_0114, Mosquito Chu, ...

我叩門成功,一定上嚟報喜

winnieok 發表於 13-6-5 12:31
我都派左領島, 叩門七間, 冇去注冊,  好在之前有聖三一收左, 唔係就仲愁, 你地努力呀,  希望你地叩門成功 ! ...

我同你一樣,好在之前有聖三一收左,冇去領島注冊,依家努力叩門中.......

有冇人叩聖羅撒呀.....