用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 9月囡,做大定細?
go

9月囡,做大定細? [複製鏈接]

如題,唔知點決定,9月媽,你們有咩諗法?其他媽都不訪俾的意見,謝

0    0    0    0

我個9月尾囡, 無返pn班, 感覺上仲好bb咁, 又未ready好戒片, 揸筆又無乜力, 今年讀K1, 年尾會再去考下d學術深d的學校K1, 有學校收就會俾她做超大囡~

回覆:9月囡,做大定細?

9月囡,好慘,之前考N 班,連in 都冇得in

好彩有一間offer , 遲D考 K 1, 我會照考,有好嘅就走,冇就原校上

回覆:9月囡,做大定細

N 同 K1 都報考,考到有哂 offer 先考慮都未遲

我囡都係9月b. 有諗過做大b . 但諗深一層應該做超大b. 咁我就冇lu

我希望我個囡可以做到細B,到時真係跟唔上就係小學讀多年同佢解釋~好過佢幼稚園成舊飯咁樣又要佢讀多年~幼稚園留班好似哂左一年,小學就唔同,點都學到D野

10 尾 仔仔, 今年9月讀k1, 讀緊nursery,  我覺得佢都跟得上, 返左k1先諗做唔做大仔 (多數都唔做大仔, 除非有好好的幼稚園收啦). 我覺得女仔唔好做大女啦...何況好少9月做大女啦

回覆:raindroponroses 的帖子

我都諗緊,囡做超大B好似唔多好,但如果一條龍又想要,好矛盾

我個囡都係9月B,舊年照俾佢考PN, 入咗學都有大半年, so far都OK, 其實都係睇能力, 如果BB ready嘅話, 我自己覺得不防試吓! 因為番幼稚園都係玩多!

回覆:raindroponroses 的帖子

我個仔係2010年9月B, 去年都同你哋一樣煩惱做超大仔定細仔,但當我做多啲資料搜集,發現其实接受9月B做超大B的學校根本好少,連一向喜歡收大仔的龍校都以9月31號cut off,所以各位媽媽要先了解心儀的學校,會唔會接受先,再決定做超大定係細仔

回覆:mamingyin72 的帖子

揸筆冇力都正常喎,因為都未開始揸

回覆:ngokwan 的帖子

好有同感,9月b真係好慘,我個仲係9月頭囡,細又排最尾,超大同樣冇咩選擇,真係好有被歧視的感覺

引用:10+尾+仔仔,+今年9月讀k1,+讀緊nursery,++

原帖由 mm728 於 13-06-05 發表
10 尾 仔仔, 今年9月讀k1, 讀緊nursery,  我覺得佢都跟得上, 返左k1先諗做唔做大仔 (多數都唔做大仔, 除非 ...
我都睇咗好多post,9 月超大真係好少,好彩考到屋企附近的k1,點都會讀住先,但就唔知再報唔報多年k1,總之就好無奈啦

引用:我個囡都係9月B,舊年照俾佢考PN,+入咗學都

原帖由 菠蘿媽媽 於 13-06-05 發表
我個囡都係9月B,舊年照俾佢考PN, 入咗學都有大半年, so far都OK, 其實都係睇能力, 如果BB ready嘅話, 我自 ...
你意思係想佢多讀一年?

8月囡也好可憐~ no offer or waiting, 又不會做超大B!

西琦    發表於 13-6-10 16:25

raindroponroses 發表於 13-6-5 14:59
揸筆冇力都正常喎,因為都未開始揸

但我見好多9,10月細b, 又有返pn嘅, 真係揸到仲揸得幾好, 唔係話要寫字, 係填色, 連線嗰d ~

引用:Quote:raindroponroses+發表於+13-6-5+14:5

原帖由 mamingyin72 於 13-06-05 發表
但我見好多9,10月細b, 又有返pn嘅, 真係揸到仲揸得幾好, 唔係話要寫字, 係填色, 連線嗰d ~ ...
一般幼稚園k2先正式揸,名幼可能k1,pn應未駛揸住

其實唔駛烦, 應從细B開始, 視乎能力再作决定。 現今報考人數多, 適齢B大把, 其實大部份龍校名幼都唔多收9 月超大B, 機會頗低。 試左申請有學校收先再想。

wyh:)  認同你的講法,有得入表跟住入  發表於 13-6-6 09:17

回覆:9月囡,做大定細?

其實大部份名幼都會收9月1日後嘅B做超大,自己有心打去問最清楚。但有人話囡會好介意自己年紀。要自行取捨適合嘅策略。

引用:其實大部份名幼都會收9月1日後嘅B做超大,

原帖由 bigheadchiu 於 13-06-05 發表
其實大部份名幼都會收9月1日後嘅B做超大,自己有心打去問最清楚。但有人話囡會好介意自己年紀。要自行取捨 ...
聽到呢句說話,心都好少少。
我大囡3月B,細囡9月 ,完全感受到細B搵學校的苦

‹ 上一主題|下一主題