用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖安德烈小學 2013/14 小一報到處
樓主: Whitepine
go

2013/14 小一報到處 [複製鏈接]

回覆:Whitepine 的帖子

不如我地開一個whatsapp群組聨絡

醒目開學勳章

babydonald 發表於 13-6-20 14:08
不如我地開一個whatsapp群組聨絡

Whatsapp 好。不過,為安全起見,在EK最好唔好公開mobile no.,可能有 D 唔係家長在這裡說話,等大家在學校"相認"後,再開一個Whatapp 或 facebook 群組好D。大家點睇???
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

Whitepine 發表於 13-6-20 17:21
Whatsapp 好。不過,為安全起見,在EK最好唔好公開mobile no.,可能有 D 唔係家長在這裡說話,等大家在學 ...

好!!!!!讚成!!!!!

好!點相認好呢?

知唔知功課多唔多?壓力大唔大?

babydonald 發表於 13-6-20 22:26
知唔知功課多唔多?壓力大唔大?

我得閒都會上學校網頁度睇下功課量,好似呢段時間大部份小一班級都係維持兩至三樣功課左右,應該對佢地黎講合適的!!!!!!!至於壓力我諗真係好睇個人啦,又或者趁呢段時間多D同小朋友做下心理準備啦!!!!!

祝大家的小朋友都有一個愉快的小一生活!!!!!

引用:好!點相認好呢?

原帖由 babydonald 於 13-06-20 發表
好!點相認好呢?
係law,点相認呢

回覆:nancy0411 的帖子

不如开左facebook群组先啦

醒目開學勳章

nancy0411 發表於 13-6-21 08:10
係law,点相認呢

不如,開學果日,或者7月2日攞書、買校服果日相認啦!! 大家講底大家著乜野衫,或者帶乜色眼鏡...etc..幾點會到學校,到時再相認吧!!!

開facebook 不如開whatsapp,性質差唔多。但大家容易傾談。

醒目開學勳章

nancy0411 發表於 13-6-21 08:11
不如开左facebook群组先啦

facebook 都唔係好好,因為你有太多friends資料在facebook,同埋有太多私人資料 (Timeline...I hate it). 所以Whatapp 比較好D,只有group 入面D人先睇到,聯絡又快,而又不會有個人或其他friends資料可以見到,所以Whatapp啦!!

回覆:Whitepine 的帖子

Whatsapp ok 但嗰曰咁多人点認呀,而且個個到嘅時間都吾同架喎

贊成!但我唔係好識create群組,誰可以幫忙開?我地再pm電話

醒目開學勳章 王國長老

各位如有興趣可使用親子王國之群組功能,私隱度比 Facebook 更高,需要受到邀請才可加入群組,並不用公開任何個人資料,以防私隱外洩‧

親子王國群組功能

群組

版主
Miriam

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:各位如有興趣可使用親子王國之群組功能,私

原帖由 miriam 於 13-06-22 發表
各位如有興趣可使用親子王國之群組功能,私隱度比 Facebook 更高,需要受到邀請才可加入群組,並不用公開任 ...
多謝版主介紹,我已經开左群組,但邀請朋友仔加入係咪要用pc網上版,手機apps係咪做吾到架,我搵吾到位邀請人加入啊

回覆:2013/14 小一報到處

我也是叩門入的,可否加埋我呀

野人好索子  當然可以啦,HELLO!!!!!(小朋友有無英文名呀????^^)  發表於 13-6-22 23:18

醒目開學勳章 王國長老

nancy0411 發表於 13-6-22 07:01
多謝版主介紹,我已經开左群組,但邀請朋友仔加入係咪要用pc網上版,手機apps係咪做吾到架,我搵吾到位邀請 ...
BK 有呢個群組我先介紹咋, 因為唔使公開咁多個人資料嘛!!!

要邀請朋友仔加入一定要用 web 版先得.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

一係create左群組之後再組織埋WHATAPP囉!!!!!!!!^^WHATAPP可以即時通話,群組就可以比較詳細D囉!!!!!無問題的!!!!!!

引用:一係create左群組之後再組織埋WHATAPP囉!!!

原帖由 野人好索子 於 13-06-22 發表
一係create左群組之後再組織埋WHATAPP囉!!!!!!!!^^WHATAPP可以即時通話,群組就可以比較詳細D囉!!!!!無問題 ...
係呀,我要星期一先add到大家

野人好索子  NO PROBLEM!!!!!^^  發表於 13-6-22 16:13

回覆:2013/14 小一報到處

那一個媽媽開whatsapp?大家各自pm電話

野人好索子  我開無問題,不過叫咩名好呢???  發表於 13-6-22 23:19
‹ 上一主題|下一主題