用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位會如何選擇?請給我一點意見
go

各位會如何選擇?請給我一點意見

校舍較舊的出名小學,無直屬中學,但接送較方便

新校舍,一條龍接band 1尾中學的小學

應選哪一間

回覆:deen 的帖子

第一间私校?第二間直資?

校風如何?

睇排頭唔洗揀啦~~

引用:校舍較舊的出名小學,無直屬中學,但接送較方

原帖由 deen 於 13-06-04 發表

不如開名啦!俾意見都實在D!

回覆:deen 的帖子

如果出名應該派位都唔差啦,而且近,無理由唔揀喎。小學好多課外活動,方便接送。除非另一間好出名。

引用:校舍較舊的出名小學,無直屬中學,但接送較方

原帖由 deen 於 13-06-04 發表

校舍真的這麼重要?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:lovelybaby3 的帖子

而家咁興「猜謎語」?

回覆:ANChan59 的帖子

我都覺得校舍新舊不是考慮因素(除非差到你接受不到)。

crazymum 發表於 13-6-4 10:45
不如開名啦!俾意見都實在D!
對, 你想要較實在的意見, 就最好開學校名

一間係吳廣德小學,另一間係畢能雪小學?

bb86    發表於 13-6-4 11:59

或者咁問
太子協和,長沙灣新協和,長沙灣瑪利諾神父教會學校小學部
油蔴地天主教小學(舊校),油蔴地天主教(海泓道)
大家會點選擇,請比意見....

deen 發表於 13-6-4 11:55
或者咁問
油蔴地天主教小學(舊校),油蔴地天主教(海 ...
油神協~~

引用:一間係吳廣德小學,另一間係畢能雪小學?

原帖由 B.BB 於 13-06-04 發表
一間係吳廣德小學,另一間係畢能雪小學?

醒目開學勳章

或者咁問

如果是以上5間,我選油蔴地天主教(海泓道).
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

或者咁問
如果係仔, 無細妹跟尾, 我揀瑪利諾, 話晒有間Band 1直屬中學, 升中無咁煩

Haz-mama  agree!!  發表於 13-6-4 12:30

回復 Whitepine 的帖子

海泓道油天好過龍校?

回復 taktakchichi 的帖子

我兩個都係仔,油尖區派仔好似好過長沙灣區

deen 發表於 13-6-4 14:04
回復 taktakchichi 的帖子

我兩個都係仔,油尖區派仔好似好過長沙灣區

深水埗同油尖旺 Band 1 中學收男生o既學校都係各得5間 (只計參加中一大抽獎)

直屬中學有5X%中一學位係留俾直屬小學, 只要你個小朋友去到 Band 1, 就差唔多入梗 (你果間仲要係男女校, 少咗班女仔爭). 如果你成績好, 可以係自行時出去考2間官津或者其他直資/私校

油天 Band 1 都係要去考. 如果考唔到, 又要好係小一咁等大抽獎, 最大鑊係抽得唔好, Band 1 生隨時抽到 Band 2 學校, 咁仲慘!

醒目開學勳章

deen 發表於 13-6-4 14:04
回復 Whitepine 的帖子

海泓道油天好過龍校?

只係個人意見。因為我覺得海泓道油天的"拔尖補底"做得幾好。有不少學生由初初成績麻麻的,但最後經過"補底",成績及各方面都有好大進步。

不過,我無話其他4間做得唔好!!! 所以只是個人意見。
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人