用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就來崩潰!
樓主: Happylily2012
go

就來崩潰!  

Cass_0114 發表於 13-6-4 09:30
囡囡都派到領島! 我忍唔到, 收到結果便忍不住喊出嚟!這幾天都沒心情去進食, 我為了囡囡仔仔升學,讓老公上 ...
一起努力!加油!相信囡囡是最好的!

樓主, 一定有好多人抽到心儀小學就放出私校的offer, 只要你係waiting list, 就有機會補上.  waiting list已比reject個班好, 起碼仲有一線希望.  希望好運降臨在你小朋友身上.

這個音樂椅才剛剛開始, 慢慢便有人放位, 不要急, 希望在明天!!!  加油!!!

sammilcm    發表於 13-6-5 16:23

jaycee_mami 發表於 13-6-4 10:02
樓主, 一定有好多人抽到心儀小學就放出私校的offer, 只要你係waiting list, 就有機會補上.  waiting list已 ...
寫咗信又去求位,希望如願,但又要預咗沒機會,叩多幾間,努力!

引用:Quote:jaycee_mami+發表於+13-6-4+10:02+樓

原帖由 Happylily2012 於 13-06-04 發表
寫咗信又去求位,希望如願,但又要預咗沒機會,叩多幾間,努力!
樓主及所有要叩門的媽媽,加油!為你們加打氣!

請堅持,經常有準備、經常都可以有機會!

就算叩門不成,考好小1,轉名校小 2 都重得!

sammilcm    發表於 13-6-5 16:23

引用:樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前

原帖由 ac917 於 13-06-04 發表
樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前已經知道自己實際形勢,結果未如理想又可以怪誰呢?既然你地過去 ...
正能量的時候

回復 Cass_0114 的帖子

本人在大陸住過幾年,坊間有話十個男人北上,十一個男人失守,因第十一個本來去救人的失守了,也親身看過很多這樣的事情發生。請謹記不是你不夠好和做得不夠,上得來這個 blog 的都是關心小朋友的好家長。現在黑仔,當跌到最低的時候,未來就只有向上的空間。加油!

樓主..........加油呀...............期待你報喜.........

回覆:就來崩潰!

我也是派了領島,派到的一刻,我的眼淚忍不住流出來,到今日一唸此事,我也不其然流淚,那天我一路喊一路怪自己係咪填錯表再一路罵,過去一年考私校考直資,一心有一間收,我都吾抽獎,一次又一次失望,唯有寄望這次机会,我已經揀二線的,都会跌到第十,連運氣都輸埋!這是什麼教育制度,為何要我選學校,選了你又吾派給我,你不如索性通知我,宜家就這間學校你讀,洗乜浪費我們時間心機等甘耐先結果!D乜非物非的仔女又同我們一齊抽,借地址,吾去處理,這算公平嗎?到現在我還是千离个不願去注册,各位吾好灰心,努力叩門!加油!

引用:樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前

原帖由 ac917 於 13-06-04 發表
樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前已經知道自己實際形勢,結果未如理想又可以怪誰呢?既然你地過去 ...

boomGi 發表於 13-6-4 09:37
由過去的學能測驗、中三淘汰試、hkcee、hi.leavl、a.leavl,到現在12年免費教育,永冇感激,只要不符合自己要求,就關政府無能,怨天尤人,難怪現今這麼多怪獸
非常同意!!撐你1

加油呀!想當年阿囡都派得唔滿意,但又覺得要佢叩門好辛苦,最後只叩咗一間(因考慮升中網﹞。為面試重要放棄同公公去旅行。點知in得好差,都預咗唔得,因其他一齊in嘅同學仔收咗。點知幾個禮拜後收到通知話有位。所以唔好放棄
不過以後就冇機會同公公去旅行,我好內疚

加油!

我昨日都跑一曰都值得,我都今日註冊左

樓主, 好明白你既心情, 唔好唔開心, 唔好放棄...

比起其他父母, 我覺得自己已經好好, 至少有學校收, 不用大抽獎.  諗起當日間間都話要 WAITING, 好 DOWN 好唔開心, 到特然收到 CALL 話收我個小朋友, 個心先定 D.

唔好灰心, 相信好快會有好消息...加油!

Although my son will play this game next year, I have alredy felt the pressure same as you. Sometimes, I think we can only do so much, leave the rest to the kid (they go for the interview not you) and to the fate.
One thing I am sure, we will never give up our child, so try what is avaialble to help your kid, keep up!

hippies    發表於 13-6-6 23:33

引用:囡囡都派到領島!+我忍唔到,+收到結果便忍不

原帖由 Cass_0114 於 13-06-04 發表
囡囡都派到領島! 我忍唔到, 收到結果便忍不住喊出嚟!這幾天都沒心情去進食, 我為了囡囡仔仔升學,讓老公上 ...
加油送上真誠的祝福,祝願叩門成功

樓主,Cass...我都係領島
無言!大家努力吧!

回覆:mosquito_chu 的帖子

仲有你!大家加油!