用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就來崩潰!
go

就來崩潰!   [複製鏈接]

34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到第一志願,終於都喊!
老公話前日幫我編第一志願叩門信時都喊了!
為咗仔仔升學,特登由新界搬來,K1開始仔仔就學各類興趣班,
俾咗好多心機去考直資私校,但到依加都得個等字。
更多投入卻抵不過1個幸運隨機號碼!
今早拖住仔仔四圍交表,睇佢成頭汗,在第一志願個鐵閘投表,想喊
對唔住仔仔!只能怪自己唔好彩,不如人啲借地址仲派到好學校!怪沒屋企人識校長主任!
但小朋友永不知愁,話有小學收咗佢都幾開心,又話點解又要去面試?
點解讀個小學要父母痛苦成咁,我都唔知可以撐到幾時!天光又要繼續交表,又是面試再等通知!

11    0    0    0

回復 Happylily2012 的帖子

我在其他區派到第十志願,一所很不喜歡的學校,今早還要去註冊呢

回復 hkfhk 的帖子

注冊咗先,扣多幾間,努力

回覆:Happylily2012 的帖子

借地址是一個不對的行為,就如教小朋友講大話一樣。父母不能以身作則,又怎做孩子的榜樣?他日孩子對自己講大話,便是自作自受了。
路是難行,但也要走下去。你為孩子做的一切是不會白廢的。加油!

sammilcm  講得好.  發表於 13-6-5 16:15

引用:借地址是一個不對的行為,就如教小朋友講大

原帖由 kaboBB 於 13-06-04 發表
借地址是一個不對的行為,就如教小朋友講大話一樣。父母不能以身作則,又怎做孩子的榜樣?他日孩子對自己講 ...
絕對認同,以身作則係教養孩童的基本守則。路是漫長,努力,加油!

樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前已經知道自己實際形勢,結果未如理想又可以怪誰呢?既然你地過去幾年都已經努力栽培囝囝,總會有合適佢嘅學校出現,唔好氣餒,收拾心情,當作帶囝囝去多幾間學校參觀....事前努力做好準備,凡事都鬆容面對,天無絶人之路!

今年我女都派得好差,可能我心態完全唔相信運氣,考定私校之餘,就focus叩門,1/6號我來講,完全唔係一個重要日子,反而之後呢個零月,先係我地出撃嘅時候,我亦同呀女講去多幾間學校參觀下,而事實係,唔係叩門都唔會有機會入去見識下,感受下學校環境,和師生之間的相處,個人覺得,就算唔收,我地都冇損失......呢個階段,洗牌遊戲會真正開始,學位的確一步一步放出,努力!

hippies    發表於 13-6-6 23:22
OSCAR-SHIRLEY    發表於 13-6-6 16:38
sammilcm    發表於 13-6-5 16:20
tung0409  REALLY GOOD COMMENT AND attitude!  發表於 13-6-5 12:27
grace0222    發表於 13-6-5 08:59

回覆:就來崩潰!

加油呀!

Take it easy.
Calm down or otherwise your emotional behaviour will affect your kid.

引用:34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到

原帖由 Happylily2012 於 13-06-04 發表
34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到第一志願,終於都喊!
老公話前日幫我編第一志願叩門信時都喊了! ...
你無私為小孩付出,佢一定會明白的,將來必定會好好孝順你。為你給力!加油!!,

你禁樣好吾健康架,而家先係小學乍,幾時到佢大呢?盡左力都要讚下自己先!攪壞身體到時重對個仔吾住呀!努力!

Yanamami    發表於 13-6-4 08:03

加油呀!現在才是遊戲的開始,祝扣門成功!

引用:34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到

原帖由 Happylily2012 於 13-06-04 發表
體會到您偉大,派位從來講彩數。。。面對香港政府既無能,做港媽既只有無奈。。。加油,願叩門成功

ac917 發表於 13-6-4 06:33
樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前已經知道自己實際形勢,結果未如理想又可以怪誰呢?既然你地過去 ...

Support!呢個態度先正確。

唔好洩氣, 過咗統一派位後,
一定有很多私小放位出來。

而且你對亞仔多年來的栽培是
不會白廢既!

加油呀! 上天自有安排。

都話抽獎,很講運氣,並非家長做得不好和不夠,所以不要過份自責。也不要因為面試沒有結果而不開心,學校都喜歡挑易教聽話易谷的學生,很多聰明的小朋友都是唔聽話的。

就算最後好不理想,小二有機會轉校,放鬆點,天無絕人之路。

sammilcm    發表於 13-6-5 16:21

Happylily2012 發表於 13-6-4 02:39
冇考定私校backup?

係囉,天無絕人之路,依家亦無崩潰既空間。加油!

引用:樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前

原帖由 ac917 於 13-06-04 發表
樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前已經知道自己實際形勢,結果未如理想又可以怪誰呢?既然你地過去 ...
完全認同!樓主自小朋友K1時已有上不同的興趣班,個portfolio必然十分亮麗,扣門就是要比這些,現在才是樓主小朋友真正發揮的時間,當offer電話一個接一個的來,樓主必定為小朋友感到自豪!

醒目開學勳章

交表就大人去算,不要帶小孩,大人小孩也辛苦。

‹ 上一主題|下一主題