用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs Maryknoll?
樓主: mosibaby
go

DGJS vs Maryknoll?   [複製鏈接]

入到D校, 直覺你小朋友係叻女(雖然你未必認為係), 但入到M校只係代表小朋友真好彩, 記住朋輩影響好緊要, 你需要一間學校好似小社會一樣?建議你實地觀察兩間學校中學生情況, 係中學唔係小學, 個人較喜歡D校學生, 較為正經樸實, 由於我見過M校學生講粗口, 所以印象麻麻, 亦可能係個別學生問題

charbaby  dgjs學生太高傲。尤記得同亞因interview當曰-b個班所謂精英學代表-粗聲粗魯啪住手指叫家長們。家庭教育好重要。  發表於 13-6-8 23:42

回覆:DGJS vs Maryknoll

留意放學時間界限街一列巴士站,你會有所發現。

回復 joyce1024 的帖子

你經常係果道呀?

回復 123daddy 的帖子

To play fair, we  also need to hang around 1 Jordon Rd to see how the students of another school behave.
It is rude to jump to harsh comments just based on one (or just one) observation on one (or just one) lousy girl.

Ryan_baba  男校完全冇學生講粗口比中MARK SIX更難  發表於 13-6-8 14:36
chunyatmama  Fair comment.  發表於 13-6-7 09:39
點算好  Yeah,中肯~~QC仔,聖Joe仔,華仁仔,LS仔講粗口我都見過啦.  發表於 13-6-7 09:21

2 間都有粗口人架啦!

rcool    發表於 13-6-7 09:36

jj_hk 發表於 13-6-7 09:16
回復 123daddy 的帖子

To play fair, we  also need to hang around 1 Jordon Rd to see how the students ...

Both are good schools.  My neighbour's daughters are attending M school while my kids are having English classes right opposite to D school.  My observation is that students are good and polite in general.  As some said, the school is just a reflection of the society, there must be some lousy ones in the school.

引用:入到D校,+直覺你小朋友係叻女(雖然你未必認

原帖由 jollyma 於 13-06-06 發表
入到D校, 直覺你小朋友係叻女(雖然你未必認為係), 但入到M校只係代表小朋友真好彩, 記住朋輩影響好緊要, 你 ...
其實,纯女校的女生一般比較粗魯;纯男校的男生一般比較暴力…………这是環境使然,不代表他們是壞孩子。 他們/她們的品德依然良好的。

RebeccaJason  有同感!  發表於 13-7-25 09:22

坦白講,大人大姐邊個唔識講粗口, 真係修女都識啦, 年輕人都係任性, 邊個會理旁人的想法. 我地唔爆粗只係為顧及自己的形象, 唔係唔嬲, 巴士飛站, 我都含住句粗口啦.

回復 jollyma 的帖子

我唔排除大女行出黎俾人感覺係ok, 因為佢都幾有信心,而且好鐘意講野,我諗係show and tell做得多掛  
但係到而家為止A-Z都未識寫晒,出去學maths,有功課要返屋企做,但係教到拍爛張枱都唔識,好多人都話DG收得你個女一定讀得掂,但係真係好驚入到去墊底(不喜勿插)

sysy474  你女女係讀邊間幼稚園? 你地係天主教徒 ? 係咪最少要有20分先抽到 ? thank you so much !  發表於 13-7-25 08:16

當大把人在發愁的時候,你是否在晒命呢?你有上網習慣嗎?冇圖冇真相懂嗎?

charbaby  dgjs 收舊生女-同學個囡粒聲唔出。都收!最緊要識人  發表於 13-6-8 23:48
saintbernard888  認同! dgjs收生標準真係唔係收學術出眾的小朋友! 我所知已有兩位小朋友佢地父母都係唔谷的...  發表於 13-6-8 14:32
mosibaby  如要晒命就唔係講這些了,我只係想講DG好似唔係收d學術好叻既小朋友,睇佢考既野就知,所以考唔到唔代表唔叻姐,我都明白冇著落既心情,所以唔會爆粗的   發表於 13-6-7 19:57

longlokma 發表於 13-6-7 09:43
其實,纯女校的女生一般比較粗魯;纯男校的男生一般比較暴力…………这是環境使然,不代表他們是壞孩子。  ...
未必,我見過不少男女校的學生,比齋校的學生粗魯和暴力得多。

去讀dg la, 咪煩,你地kg大把人去

我個囡付碌考入dgjs.又抽中mcs,大家叫我放棄mcs,因為我得一個囡,但我覺得係天意,我入了mcs,我考慮了以下因素:

1.我個囡在dgjs,只是一般貨式,來自小康之家,,但個囡好勝心強,一定換來挫敗,相反,mcs龍蛇混雜,會有長的適應期。亞囡不負期望,名列前茅,如果亞囡有本事,將來仍可考dg中學,若不然,也沒損失,但自信的建立,冇咗追唔番。

2.我想一間津校在冇得選擇學生,仍可保持地位,一定有佢的一套。

3.我是一個好膚淺的人,相信優雅的校園可以寧氣迫人,增加氣質。

致於有人說那裹行為粗魯,我每天帶囡番學,未見過,但可能有,不過那有一間學校敢說冇,2000個學生,有幾個很有問題嗎?

回覆:DGJS vs Maryknoll?

我覺得果D因派位而乜人都可以讀但仍然可以變成及維持名校地位既學校先係真正既超級名校。

mrs.happy.2000  贊成  發表於 13-6-8 13:04

hoyau 發表於 13-6-8 12:36
我覺得果D因派位而乜人都可以讀但仍然可以變成及維持名校地位既學校先係真正既超級名校。

...
如果因派位而入讀, 但本身無實力, 自然會被淘汰. 加上呢d名津校每年所有班都會吸納成績出眾的插班生...所以先維持到名校地位...

“名“是看你怎看它?歷史悠久,校園是歷史建築, 在41沒其他可比,自然“名“。你要在裡面力爭前15名都要出力的,附近不少補習社差不多專補M記L記就知競爭很激烈,每年離開學校的人數也不少。要得名,就有壓力的代價。

回覆:joyce1024 的帖子

我咁唸樓主,若冇D, 你未必敢draw M, 所以有M可能係因為有D你至搏盡。亦所以你冇晒“side"个D offer.

引用:I+am+Catholic,+of+course+I+will+choose+M

原帖由 munce 於 13-06-04 發表
I am Catholic, of course I will choose Maryknoll la.
Besides, 12 years free, you can use the money f ...
Well said! I like my child to mix with people from different segments! Why do we have to choose a 'class' for them? If they belong to 'economy class', they work hard and move up if they like!

okmammy 發表於 13-6-8 23:12
其實D係會收妹妹的,而相對M, D係不需要呈分, 究竟那一間壓力大就各自衡量。而M是不需交學費,如家長沒有這 ...
因為世襲制,M校肯定會收妹妹。
在D校,妹妹會因姐姐有分加,但不是必收。

‹ 上一主題|下一主題