用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs Maryknoll?
樓主: mosibaby
go

DGJS vs Maryknoll?   [複製鏈接]

mosibaby 發表於 13-6-4 14:16
同老公商量過,應該揀Maryknoll, 會盡快通知Dgjs, 希望大家有好消息!

其實大女學術唔係好掂,所以當初收 ...
Maryknool 都唔野少架~~anyway good luck 啦, 家下可以去反lu

mosibaby 發表於 13-6-4 14:16
同老公商量過,應該揀Maryknoll, 會盡快通知Dgjs, 希望大家有好消息!

其實大女學術唔係好掂,所以當初收 ...

yeah~
maryknoll有maryknoll好,一身鬆晒,妹妹又唔洗擔心,仲可以學寫靚靚字~

我個 friend 個女原本名列前茅,入DGJS後信心盡失,變成只係中下,全家有壓力。你要考慮小朋友是否開心。

Bluegene 發表於 13-6-4 16:02
我個 friend 個女原本名列前茅,入DGJS後信心盡失,變成只係中下,全家有壓力。你要考慮小朋友是否開心。 ...

你是指幼稚園時名列前茅?
不過,很多幼稚園應該沒有名次。

若怕這種同儕間的壓力,D校和M校可能都不是你杯茶。

引用:+本帖最後由+www+於+13-6-4+16:59+編輯+\

原帖由 www 於 13-06-04 發表
我朋友個女幼稚園畢業得獎。我無需飲茶,所以兩杯茶都唔關我事。

其實自己個女係唔係讀得書,自己做阿媽既一定心中有數!所以我都好驚本身唔係讀得書,去到d人才濟濟既地方,會俾人打到尋唒,有時同d同學玩下串字遊戲,佢都有d面幪幪,當場dup晒,雖然mcs都唔係冇壓力,但係dgjs實在太過強,我怕自己都頂唔住,不過咁難得考到,唔讀又好似好可惜咁,希望衣個決定冇錯啦

回覆:mosibaby 的帖子

引用:其實自己個女係唔係讀得書,自己做阿媽既一

原帖由 mosibaby 於 13-06-04 發表
其實自己個女係唔係讀得書,自己做阿媽既一定心中有數!所以我都好驚本身唔係讀得書,去到d人才濟濟既地方 ...
媽媽我支持你咁理智嘅決定。考到dgjs封信留起做記念,當為一家人嘅achievement,囡囡大個知道你咁為佢着想一定會好錫你,何況佢而家入瑪記亦一D都唔失禮呢

回覆:sbux 的帖子

Both are two top schools

其實自己個女係唔係讀得書,自己做阿媽既一定心中有數!所以我都好驚本身唔係讀得書,去到d人才濟濟既地方 ...

Mosibaby, 處處為女兒著想,你是一個好媽媽

回覆:mosibaby 的帖子

黑人Clarence Thomas 是美國現任最高法院大法官之一,當年考到Harvard Law School,佢決定唔去,因為佢怕大多數的白人及有錢學友,會令他難受。後來佢去咗Yale Law School,佢都融入唔到,畢業後,一直沒有返Yale。
所以,任何決定,你最清楚。在此,只有祝福你女女,以她的潛能,相信在任何小學都會成功的!

I am Catholic, of course I will choose Maryknoll la.
Besides, 12 years free, you can use the money for ECA or other activities.
And, little sister can guarantee get an offer.
Also, Maryknoll has got girls from different background, not only those from upper classes. I'd prefer my girl to mix with people from different background.

請問樓主係幾多分派到Maryknoll?

MC1128  派位不計分  發表於 13-6-5 08:52

唔讀DGJS,我諗大把人多謝你!

回覆:Laimui827 的帖子

抽架。

引用:請問樓主係幾多分派到Maryknoll?+

原帖由 Laimui827 於 13-06-05 發表
請問樓主係幾多分派到Maryknoll?
抽架

sysy474  15分都抽得 ? 定樓主有20分抽? or 完全唔計? 只填第一就得 ? thx  發表於 13-7-25 08:10

引用:Quote:原帖由+mosibaby+於+13-06-04+發表其

原帖由 cy664 於 13-06-05 發表
唔讀DGJS,我諗大把人多謝你!
唔讀那一所都好多人多謝。坦白講,我鍾意瑪小。我鍾意堡壘的感覺。(係,我認,我鍾意得好膚淺,但我真係好鍾意)

sysy474  Me too....I like this school very UK feel !  發表於 13-7-25 08:11
MC1128  幾時考插班?哈哈!  發表於 13-6-7 09:19

引用:Quote:原帖由+cy664+於+13-06-05+發表唔讀D

原帖由 786 於 13-06-05 發表
唔讀那一所都好多人多謝。坦白講,我鍾意瑪小。我鍾意堡壘的感覺。(係,我認,我鍾意得 ...

‹ 上一主題|下一主題