用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs Maryknoll?
go

DGJS vs Maryknoll?   [複製鏈接]

冇諗過竟然中左Maryknoll, 有個妹跟尾,經歷小一之戰,真係唔想再玩,而且驚3年後妹妹冇咁好彩,係味揀Maryknoll好d呢?

brrbaby2007  你囡好叻叻呀  發表於 13-6-6 09:14
cpcog  Maryknoll is good !!  發表於 13-6-4 09:48
elbar  Maryknoll Convent   發表於 13-6-3 22:15
   10    0    0    0

mosibaby 發表於 13-6-3 21:50
冇諗過竟然中左Maryknoll, 有個妹跟尾,經歷小一之戰,真係唔想再玩,而且驚3年後妹妹冇咁好彩,係味揀Mary ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2587110&extra=page%3D2

幸運兒還是有的

回覆:DGJS vs Maryknoll

只會越來越多人考小一,我係你的話,一家選maryknoll

回覆:DGJS vs Maryknoll

我揀maryknoll

有個妹跟尾,maryknoll

事實情況:每年M小學都有不少成績最Top的小學生轉升D中學,但未聽聞D小學有學生轉升M中學。

回覆:DGJS vs Maryknoll?

正如問非洲的災民,龍蝦定和牛好食和點配撘,開完一個帖仲唔夠,仲要嚟多個,夠喇,決定唔到咪鬼讀啦。

Yanamami    發表於 13-6-4 08:16

如果以學生成績及師資評分,D小學係100分,咁我覺得M小學唔會低過99分。假如你小朋友是運動或音樂奇才又另作別論

兩間都是好學校,但不要為細女的將來而抹殺了姐姐的機會,若我揀我會從姐姐的性格來睇,夾唔夾間學校,不竟DGJS是要interview 才入到,入得去都是top的學生,鬥得勁啲,壓力大D,若姐姐的性格aggressive、上進D應該揀DGJS.若Maryknoll由於 是派入去乜人都有可能,讀起書上來壓力應該少一點,我想應該開心D,小小意見希望幫到你啦!

有細妹跟尾嘅, 我會揀Maryknoll, 因為世襲制影響嘅唔只一代人, 你諗下日後你兩個女生嘅孫女都唔駛擔心要揾學校讀書,佢哋會多謝你(當然無人保證Maryknoll日後唔轉做直資)

呢d問題既答案來來去去都係果d.....其實吾駛問la....你自自然然會去做你想做既……

當然入Maryknoll先,如果大女日後都係好想DGJS,等細女入埋Maryknoll之後,叫佢自己用TOP的成績考入DGJS啦,想就要佢自己努力再者,你兩個小朋友,唔洗交加埋成十萬蚊一年的學費,用來做遊學團仲好啦!

回覆:DGJS vs Maryknoll?

有妹跟當然Maryknoll 隱陣啦。考到DGJS應該係叻女,六年後成績好再考返DGS,細妹就唔洗煩。慳咗兩個女學費可以玩其他課外活動!

除了考慮妹妹升小,還要考慮姐姐升中的問題。不要為妹妹的將來而抹殺了姐姐的機會。

D校小學的所有學生都可以100% 升讀所屬中學。

M校小學只有部分學生可以升讀所屬中學。

兩間都係好學校,以名氣,DGJS高少少。但個人來講,一定揀Maryknoll。更何況有細妹跟尾,唔洗玩多轉小一派位遊戲。
但係DGJS同Maryknoll風格上其實好唔同,你有無研究過兩校邊間較適合囡囡?

引用:兩間都係好學校,以名氣,DGJS高少少。但個

原帖由 MaiGao 於 13-06-04 發表
兩間都係好學校,以名氣,DGJS高少少。但個人來講,一定揀Maryknoll。更何況有細妹跟尾,唔洗玩多轉小一派 ...
請問風格点唔同法?謝。

mosibaby 發表於 13-6-3 21:50
冇諗過竟然中左Maryknoll, 有個妹跟尾,經歷小一之戰,真係唔想再玩,而且驚3年後妹妹冇咁好彩,係味揀Mary ...
好想問樓主,DGJS是否直資?為何有了DGJS offer, 仍可大抽獎呢?真心不明白,想請教!

LittleButter 發表於 13-6-4 13:32
好想問樓主,DGJS是否直資?為何有了DGJS offer, 仍可大抽獎呢?真心不明白,想請教! ...

DGJS 係 私小~~~

whl3868 發表於 13-6-4 13:35
DGJS 係 私小~~~
原來DG係私小,明白晒!Thank you!

同老公商量過,應該揀Maryknoll, 會盡快通知Dgjs, 希望大家有好消息!

其實大女學術唔係好掂,所以當初收到offer完全好似發夢咁!因為宣小九小個d衰晒!所以就算dgjs收左都好驚讀唔掂。而家決定左Maryknoll又可以益妹妹,簡直係成個人鬆晒

Yanamami  APS & KTS 都知你女非囊中物,所以唔收。  發表於 13-6-4 21:13
‹ 上一主題|下一主題