用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) 飛鷹班有冇用?
go

飛鷹班有冇用?

請問有參加飛鷹班的小朋友,學業有冇幫助呢?

回復 大支野 的帖子

I also want to know and will there any school bus after 飛鷹班?

elbb

阿仔依家二年級, 因為一年級開始已join飛鷹, 所以compare唔到join同唔join的成綪會否有很大分別. 但由於老公同我都要返工, 飛鷹的確幫咗我哋唔少.

另外, 飛鷹後有校巴坐, 呢個安排我哋最開心!

回復 w-w 的帖子

飛鷹後有校巴坐, 呢個安排我哋最開心! -  This is really good news for me as it will be very inconvenient if no school bus service after 飛鷹.  By the way, the kids can finish all the homework at school ??

elbb

回覆:w-w 的帖子

咁飛鷹班後,校車會如常車回家的站嗎?你小朋友成績如何?

回復 elbb 的帖子

飛鷹班有咩支援小朋友呢?多唔多P1小朋友join?

回覆:飛鷹班有冇用?

飛鷹班可以解決每日功課事宜,但家長仍需參與溫書環節(如:默書、測驗、考試)。

請問校車安排是否每一區都有?大家有沒有參加暑期班?

暑期班? u  mean 28/8  and 29/8?
of course my son will join!

but we will not join 飞鹰班。because I hope my soncan  build up his independence  in doing homework n revision.

回復 cheung_wp 的帖子

Me too. Will not join and same reason as you ;)

elbb 發表於 13-6-5 22:28
回復 w-w 的帖子

飛鷹後有校巴坐, 呢個安排我哋最開心! -  This is really good news for me as it will b ...

My son can finish all. I guess most of the kids can do so.

大支野 發表於 13-6-5 23:26
咁飛鷹班後,校車會如常車回家的站嗎?你小朋友成績如何?

Yes, 同一個站for my case. 成績方面暫時都ok.

雖然阿仔返學時間真係好長,但我完全覺得飛鹰實在幫輕唔少!老師或導師會每日指導功課,默書前有預默,測驗考試有預測預考(成績好仲有小禮物獎勵!)  阿仔放學返嚟起碼做哂功課(雖然有時都要執吓),唔駛擔心做漏。仲學識捉幾種棋,久唔久會種吓嘢,真係幾好㗎!

除咗做功課, 仲有預測同預默, 每星期都有默書, 小測, 無飛鷹幫下手, 除非全職揍仔喇, 我每日返屋企就對功課再考下佢, 之後習琴, 唔飛鷹, 返到屋企做漏一兩本功課都麻煩.

回覆:飛鷹班有冇用?

想問問如果參加飛鷹班,學校會幾點放學呢?又會不會和學校的其他課後活動撞時間呢?

請問飛鷹班係每日一小時定兩小時呢?

每日兩小時.