用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 拎25分去報旅港開平。
go

拎25分去報旅港開平。 [複製鏈接]

我並唔係今年派小學嘅mama,眼見你哋嘅辛酸,不其然都登你哋緊張。
雖然我一年後先揀小學,但我都想知道拎住25分入旅小機會大唔大?
希望各位mama都可以入到心儀嘅小學!

chunsamyuen  朋友囝今年15分直入,妳有20分好大機會.  發表於 13-6-3 14:43
   0    0    0    0

回復 kafaye 的帖子

你好,開平好似唔計宗教分的,如果有哥哥姐姐就讀,或者校友一定無問題的

引用:回復+kafaye+的帖子 你好,開平好似唔計宗

原帖由 MACKYTSANG 於 13-06-03 發表
回復 kafaye 的帖子

你好,開平好似唔計宗教分的,如果有哥哥姐姐就讀,或者校友一定無問題的 ...
唔該哂你!

其實你有25分,唔係可以試下教會學校嗎?

回覆:拎25分去報旅港開平。

第一個小朋友 +5
適學年齡 +10
爸爸係舊生 +10

咁加埋先有25分咋。何況我見旅小升中派位都算多派band1中學。原先有意嘗試報協小,但我無宗教拎住基本15分就無謂博,都係穩穩陣陣好。怕到時派到間差嘅仲衰。

你係20分喎

應該係有哥哥姐姐在讀才有25分吧,爸爸係舊生應該係20分,今年的情況,20分肯定入到,因為在自行階段,有個別15分的也入到

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

kafaye 發表於 13-6-3 21:31
第一個小朋友 +5
適學年齡 +10
爸爸係舊生 +10
你計錯數了...
舊生 / 首名子女, 只可2擇其1
所以你只得20分

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/2013_poaleaflet_c.pdf

係呀?好彩你哋提我,如果唔係我仲會以為自己係拎25分呀!
不過如果20分都易收,我都唔洗太擔心。

旅小好似升中不錯,慢慢進步中,有冇朋友讀旅小可比d 意見?

回復 melody.auko 的帖子

我個仔前兩年在開小畢業,我很欣賞校長對教學用心,管理有系統;老師有愛心,拔尖補底。

引用:回復+melody.auko+的帖子 我個仔前兩年在

原帖由 旋媽 於 13-06-04 發表
回復 melody.auko 的帖子

我個仔前兩年在開小畢業,我很欣賞校長對教學用心,管理有系統;老師有愛心,拔 ...
咩叫拔尖補底?

引用:都好難講,下年揸二十分也很危,今年叩門試

原帖由 emilylamlw 於 13-06-05 發表
都好難講,下年揸二十分也很危,今年叩門試162人爭,而且出生率每年增加,而且現在很多也有弟妹,即來年25 ...
聽完你咁講真係有少少擔心,希望到時可以入到呢間,但下年嘅事都無人知。又希望校長見到1,1,1 有誠意會有優先。當初好心儀協和小學,但太多競爭,見一年比一年困難考入,所以決定穩穩陣陣報返爸爸間開平,何況眼見學校愈做愈好,升中派位亦見成績,希望阿囡會好運吧。

如有資格有20分都唔試,唔係要試D 15分嘛?? 仲微乎其微啦!!!

引用:如有資格有20分都唔試,唔係要試D+15分嘛??

原帖由 sadsam 於 13-06-05 發表
如有資格有20分都唔試,唔係要試D 15分嘛?? 仲微乎其微啦!!!
你講得啱,我會睇多年開平派位結果,已經好大機會報呢間。

kafaye 發表於 13-6-5 10:12
聽完你咁講真係有少少擔心,希望到時可以入到呢間,但下年嘅事都無人知。又希望校長見到1,1,1 有誠意會有優 ...

自行分兩部份, 一半位係世襲生, 即有兄姐正就讀的, 另一半位係計分的, 如果世襲位唔夠收晒世襲生, 就從大抽獎名額中攞位, 即係話世襲生的多少, 只會影響到時大抽獎學位的多少.  計分的學額係不受影響的, 如果旅小係冇宗教分的, 咁樓主手持 20 分幾乎係最高分架喇, 除非手持 20 分者多過自行的學額, 否則係好穩陣的.

旅小好啊,深水埗區熱門的學校簡介會我全部都去佐,覺得旅小的校長,老師都好好,只係校舍細D,不過唔緊要啦,所以最後我都係選擇佐旅小,我今次好好采,自行15分入佐!你20分應該無問題的

雖然間學校唔係大熱,但聽返嚟嘅評價總係唔錯。老公都叫我唔好用校舍大細嚟睇一間學校。可能我又始終覺得校舍大啲,其他配套又會多啲。

‹ 上一主題|下一主題