用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 K2仲系度瀨屎
go

K2仲系度瀨屎

K2仲系度瀨屎,吾知是什麼原因?
吾知是心理定身體原因?
吾瀨尿,且學野方麵都跟到

Anniemun  Sorry,睇錯係尿添!  發表於 13-6-3 22:15
Anniemun  最好問家庭醫生,因有可能是身體有毛病,如糖尿。  發表於 13-6-3 22:12

試下多留意佢點解錦做. 如係咪多關注? 試下如果佢自己去到洗手間.多D 贊美.

小朋友是不是對廁所產生厭惡或恐懼感(廁格內)

回覆:迷你大人 的帖子

你小朋友之前有冇試過成功响廁所poo poo?

因我小朋友之前可以去廁所poo poo 了,但近兩星期又唔肯去,次次都賴,可能同之前帶佢去佢其他學校interview有關… 佢就黎升k2了

回復 ce366 的帖子

係呀,同意

係咪冬天懶呀, 我個女而家2歲, 己經識去POOPOO, 但一到冬天就泥埋POOPOO...

回覆:K2仲系度瀨屎

我個一年級還有賴,肯定是心理問題,因沒有經常賴,所以沒有看醫生,只是比多些關注他。

回覆:K2仲系度瀨屎

我女的表哥是資優+阿氏保加,6yr了仍會癩c,仲要有時在學校唔知幾時癩左又唔出聲唔理,放學佢媽先知,平均1個月癩1,2次。他有看醫生跟進,原來他不是不知自己急,係佢很自我主觀地認為急的程度未至於要去痾...佢媽(我堂妹)要好仔細分析一個人的消化排泄系統比佢知,告訴他消化到最後一個步驟上前,廢物處於大腸直腸,肚子已開始有感覺需要排便,那的就應該去廁所了,再等下去廢物迫到肛門口便太遲,就會癩屎了!多番勸喻解釋後,情況有所改善,但並末完全得,間中仍會出現癩c....

回覆 siufung 的帖子

我囝囝都係,還瀨便便

Is it wanna get your attension, don't blame the kid, but try to ask the kid what's up to him and let him know your feeling. When he didn't do that again, then give him a little gift.