用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 2013-2014升小一報喜/交流區^^
go

2013-2014升小一報喜/交流區^^

我2女在自行收生時入左馬基,請多多指教^^

點解一個人都冇既?

Hello!大家好, 呀女雖然在自行收生時入唔到,但最後在统一派位裡入了馬基,非常開心!!

公喜哂﹗我琴日已收到回條要回應是否申請普教中,一級有2班,over就要interview,不過我唔申請,因為我女本身冇低子,我又冇呢方面能力,所以留返比有興趣既同學

明白!今朝我哋都去咗注冊,不過在普教中就選了申請,雖然小朋友和我哋都普普通通,不過比佢試吓啦!就算唔得都冇所為.,

回覆:2013-2014升小一報喜/交流區^^

請問除了普中班外,還有另外的普通話班嗎?

回復 kungsumsum 的帖子

我都報咗,
:-D :-) :-( :-? 8-) :-P :evil: :angryfire: :sm: :wave: :mrgreen: :weapon: :giveup: :sleep: :party: :tongue: :ranting: :wth: :wink: ?-( :cheeze: :idea:

我仔女係馬基讀緊,歡迎你地!唔係普教中的班有兩節普通話課!

回復 chumi 的帖子

全部5班都有普通話堂上的,只係其中2班係用普通話教中文,其他用廣東話﹗

回復 jk923 的帖子

謝謝你的意見啊,你係我地小朋友既師兄/姐,請多D來幫忙解答一下我地D新仔

請問知唔知要不要考編班試呢

回復 攪笑 的帖子

今朝問過書記呢過問題,除了普教兩班要考之外,其餘三班是學校自己編. 重有p1-p6 普教班的學生是固定的,其他三班的同學會每年互換,希望認識多D新同學. 以上資料希望我冇聽錯,如有出入請更正~~~

攪笑 發表於 13-6-4 17:37
請問知唔知要不要考編班試呢
除非你有參加普通話班果個面試(報名人數多過2班便要進行),否則無編班試。

攪笑 發表於 13-6-4 17:33
回復 jk923 的帖子

謝謝你的意見啊,你係我地小朋友既師兄/姐,請多D來幫忙解答一下我地D新仔
唔洗客氣,我女今年p1,佢無入普通話班的。

回覆:jk923 的帖子

即係由學校自行編班?

回覆:kungsumsum 的帖子

1-3年級才有普教中,4年級起轉回粵語教學!

回復 攪笑 的帖子

明白, thx

hihi, 我仔仔都入到馬基^^
我都諗緊申唔申請入普教中班~

攪笑 發表於 13-6-4 21:04
即係由學校自行編班?
係呀,7月頭的迎生日不要錯過,會交車費,買書同做校服,運動服最好做2套,因為每星期有2天運動,另有些課外活動都要著運動服,所以有時要著3日或以上架。如無更改,可以預早少少去辦理以上事項,夠鐘學生就跟老師上課室認識環境/+普通話面試,家長就去禮堂聽講座。

下年囡囡都要入小一, 都想入基慧, 我想問下如果有20分(因有教會分), 在自選階段入的機會有幾大呢?