用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教申請小一問題
go

請教申請小一問題 [複製鏈接]

小朋友9月升K3,要申請小一派位,想問各位是一早交文件予政府申請定待自行時交文件比所申請的學校?因我知要交水/電/煤等住址証明,但全部都是丈夫名咁是否一定要爸爸做申請人?定我同事出示結婚証書都可以?因我較易請假去交表。大家有沒有試過?唔該哂大家

1    0    0    0

回覆:請教申請小一問題

係「我同時出示結婚証書」才對!

kaboBB 發表於 13-6-2 18:45
小朋友9月升K3,要申請小一派位,想問各位是一早交文件予政府申請定待自行時交文件比所申請的學校?因我知要 ...
係..我都係好似你甘水電煤都係老公名...我帶埋去..到時你要上去你心儀果間睇下,因有d 要攞籌,先祝你自行就收左你既小朋友,唔使等抽獎

引用:小朋友9月升K3,要申請小一派位,想問各位

原帖由 kaboBB 於 13-06-02 發表
小朋友9月升K3,要申請小一派位,想問各位是一早交文件予政府申請定待自行時交文件比所申請的學校?因我知要 ...
去改電費單 好簡單ga。之後用張你名電費單做住址證明。我之前都係咁。

9月的時候學校會派資料同表格俾你,好似要拎住址證明,父母身份證副本,小朋友出世紙副本等等

其實我就係諗緊要唔要搵一樣野轉名!
唔該哂大家

回覆:winwin0201 的帖子

你咁做係咪都ok ar?
我都希望下年可以成功,因為呢個遊戲實在太唔好玩

唔駛轉名,唔駛結婚証明
小朋友出世紙上面有寫爸媽個名...

引用:唔駛轉名,唔駛結婚証明小朋友出世紙上面有

原帖由 虎媽媽 於 13-06-02 發表
唔駛轉名,唔駛結婚証明
咁就得架嗱,是嗎?

醒目開學勳章

引用:唔駛轉名,唔駛結婚証明小朋友出世紙上面有

原帖由 虎媽媽 於 13-06-02 發表
唔駛轉名,唔駛結婚証明
唔係架,要結婚證明架,我在報自行分配時打電話去教署問架!而我去交表時,個老師都有望下張結婚證書!

kerkermui  咁如果爸媽無結婚呢?出世紙都寫咗係咪婚生啦!  發表於 13-6-3 17:49

引用:Quote:原帖由+虎媽媽+於+13-06-02+發表唔駛

原帖由 l_wingwing 於 13-06-02 發表
唔係架,要結婚證明架,我在報自行分配時打電話去教署問架!而我去交表時,個老師都有望下張結婚證書!

...
請問你係咪都係文件爸爸個名,但用你做申請人?

醒目開學勳章

kaboBB 發表於 13-6-2 22:00
請問你係咪都係文件爸爸個名,但用你做申請人?
係呀, 我全屋水電煤等等都係c6個名, 但因為我想做申請人, 個時我女學校同我講咁樣要轉是但一張單係我個名, 但我覺得好麻煩於是打去教署度再問清楚, 個STAFF話只要我交表當日, 出示結婚證書便可, 連COPY都唔駛, 收表時佢淨係睇一睇我張煤氣單(C6個名)同我地張結婚證書便OK!!

引用:Quote:kaboBB+發表於+13-6-2+22:00+請問你

原帖由 l_wingwing 於 13-06-03 發表
係呀, 我全屋水電煤等等都係c6個名, 但因為我想做申請人, 個時我女學校同我講咁樣要轉是但一張單係我個名,  ...
我情況同你一樣。

醒目開學勳章

kerkermui  咁如果爸媽無結婚呢?出世紙都寫咗係咪婚生啦!  發表於 半小時前

咁我又無諗過喎... 但我真係打電話去問而個職員又真係咁同我講, 而我在交表時的確又要出示結婚證書..

不過, 出世紙無註明係咪婚生架喎...好似唔結婚都拎到出世紙架?!

如果真有疑問, 建議需要的話自己親自打去問, 會安心D呢
‹ 上一主題|下一主題