用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 真的有人在甲部抽到喇沙
樓主: fatgoat
go

真的有人在甲部抽到喇沙 [複製鏈接]

如果有幸入到LS...你可能會發覺好多跨區抽到
唔通話你知借地址咩~~~

whl3868 發表於 13-6-2 10:05
近幾年都有好多朋友話誇區首意願抽入名校,唔知真定假?!

davywm 發表於 13-6-2 16:53
近幾年都有好多朋友話誇區首意願抽入名校,唔知真定假?!

都無從查證啦...人講咪信羅...經驗之談
始終呢d都係??...聰明人點會認~~~

回覆:真的有人在甲部抽到喇沙

以前唔信,但好運都發生咗係我身上,所以信!

3月出世既小魔怪

咁如果甲一同乙一都填同一間, 咁會唔會知係甲中左定乙中左?

引用:Quote:whl3868+發表於+13-6-2+10:05+如果有

786 發表於 13-6-2 06:57
問題不是識唔識,而是是不是自己

More difficult than mark six....

fatgoat 發表於 13-6-2 02:31
千真萬確!神奇!

每年都肯定有人在甲部抽中,
如果無人抽中先至係神奇。

stevepoon 發表於 13-6-2 19:23
咁如果甲一同乙一都填同一間, 咁會唔會知係甲中左定乙中左?
跨區...唔可以又甲一同乙一都填同一間~~~

http://www.schooland.hk/post/psa02
統一派位乙部是處理住址所屬學校網的學校選擇,每所學校會派出總學額之 45%,申請者必須選擇自己住址所屬學校網的小學。這是整個小一入學統籌辦法的最後階段,由於可供派位學額多而要填選的學校又多,選校策略更加重要。

stevepoon  你好似搞錯左個concept @@  發表於 13-6-2 23:51

whl3868 發表於 13-6-2 20:22
跨區...唔可以又甲一同乙一都填同一間~~~

http://www.schooland.hk/post/psa02

甲部為不受校網限制的申請, 換言之是任何一個校網都可以, 當然包括你自己所屬的校網!

統一派位如何分配學位在統一派位的選擇學校表格裡面(點擊以顯示樣本),包含甲部和乙部,甲部為不受校網限制的申請,而乙部是按校網的申請。你可在甲部填選不多於三所小學,而在乙部填選不多於三十所小學,甲部和乙部的選擇可以重疊,即在甲部填上的學校,在乙部也可填上,但在同一部分重複填選相同學校,不會增加獲派該所學校的機會。

甲部策略一:若你心儀校網外的一所小學,甲部第一志願應填寫該所小學,第二志願便填寫校網內的心儀小學,第三志願要留空。

甲部策略二:若你心儀的小學在校網內,甲部第一志願應填寫網內的心儀小學,第二志願和第三志願要留空。之後乙部的第一志願再填寫該校一次,以增加成功率和方便日後「叩門」時以表誠意。

stevepoon 發表於 13-6-2 23:49
甲部為不受校網限制的申請, 換言之是任何一個校網都可以, 當然包括你自己所屬的校網!

統一派位如何分配學 ...
唔係講緊跨區咩?本區當然得啦....Thx.

引用:有+quota+就自然有人抽中,問題係你識唔識

原帖由 Unclejt 於 13-06-02 發表
有 quota 就自然有人抽中,問題係你識唔識得啫。
係囉,就係咁簡單

引用:Quote:原帖由+Unclejt+於+13-06-02+發表有+

原帖由 lui 於 13-06-03 發表
係囉,就係咁簡單
我朋友幾年前甲及乙只填了一間學校-st Mary. 然後。。中左

我都識人甲部跨區中喇沙,真替佢高興。

引用:我都識人甲部跨區中喇沙,真替佢高興。

原帖由 Babemama 於 13-06-03 發表
我都識人甲部跨區中喇沙,真替佢高興。
咁多誇網中

引用:如果有幸入到LS...你可能會發覺好多跨區抽

原帖由 whl3868 於 13-06-02 發表

當年我地都係跨區抽中LS...連我妹妹都竟然有D懷疑我

但係我都無同佢講咁多...天知地知...呢D野信就信唔信講咩都冇用...反正好多人做我地証人...好似我仔仔同學仔個爸爸係教師, 佢學校就係我果區個派位中心, 佢果日仲咁啱要做幫手...佢一見到我地就同我地講我地好幸運...果時我都唔明佢意思, 只係以為中左本區首志願, 睇到結果真係暈一暈...

但係我知道真係有好多人明明借地址就話係跨區抽中...

引用:當年我地都係跨區抽中LS...連我妹妹都竟然

原帖由 bb2 於 13-06-05 發表

但係我都無同佢講咁多...天知地知...呢D野信 ...
要證明好簡單,拿出選校紙真正副本咪得囉無需講咁多。但咁多年從無見過人拿出來

引用:當年我地都係跨區抽中LS...連我妹妹都竟然

原帖由 bb2 於 13-06-05 發表

但係我都無同佢講咁多...天知地知...呢D野信 ...
除左樓主講個個,我又識多個甲一入喇沙。今年甲一喇沙位特別多

‹ 上一主題|下一主題