用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你会申請返回機制嗎?
go

你会申請返回機制嗎?

如題:派到大埔,你会申請返回機制嗎?你贊成此机制嗎?也欢迎並非派往大埔区的家長发表意見!

引用:如題:派到大埔,你会申請返回機制嗎?你贊

原帖由 vincher 於 13-06-02 發表
如題:派到大埔,你会申請返回機制嗎?你贊成此机制嗎?也欢迎並非派往大埔区的家長发表意見!

...
不贊成,玩咩

vincher 發表於 13-6-2 01:56

...
非常無良,亂局是政府造成,後果卻要家長承擔。至少讓家長手執大埔派位結果,再看盲抽第二輪的結果,任家長揀一間。返回機制的學額,連邊間學校有幾個都未知,肯定大部份位來自非熱門學校,如果家長想讀,一早揀都派到啦,等教育局恩賜?!

回復 MC1128 的帖子

http://www.hkatv.com/zh-hk/atvne ... D%E5%AD%B8%E7%94%9F鳳溪小学加開三班,有一百学額!所以幾大机会返回北區,入此間!
最少知一間!

約二百跨区的本地学生,扣減鳳小提供的约一百学位,剩餘的约一百個,由北區各小学共同承擔,所以不會只派往不受欢迎的小学呢!

d街頭智慧,教育局d屎橋,信一成都雙目失明。如果大埔抽到好學校,不應冒險。

昨日,北區校長會好有怨言,因為教局一直隱瞞鳳溪這件事,幾日前先爆出來,話明以後跟教局好難合作。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

MC1128 發表於 13-6-2 02:49
非常無良,亂局是政府造成,後果卻要家長承擔。至少讓家長手執大埔派位結果,再看盲抽第二輪的結果,任家長 ...
非常認同,上梁不正,下樑歪。
真係冇腰骨,上日在立法會被葉劉柄得好!

vincher  鬧得好!  發表於 13-6-2 10:29
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

vincher 發表於 13-6-2 09:20
約二百跨区的本地学生,扣減鳳小提供的约一百学位,剩餘的约一百個,由北區各小学共同承擔,所不會只派往不 ...
哈,明年點呢?呢一百個秘密武器若放返入統一,會唔會吸引更多雙非抽?抽輸的本地學生,到時仲可以安置去邊?奇怪,都無北區家長來訴苦,得我哋呢啲唔關事的塘邊鶴

ANChan59 發表於 13-6-2 09:37
d街頭智慧,教育局d屎橋,信一成都雙目失明。如果大埔抽到好學校,不應冒險。

昨日,北區校長會好有怨言, ...
嬲還嬲,有雙非咁大支水喉射住,校長會有大把本錢同教育局討價還價

回復 MC1128 的帖子

所言甚是!…..我猜佢地已四處叩門,忙透了!祝願他們及早找到心儀小学!

回覆:你会申請返回機制嗎?

太遲公報,未知點玩及拆解。

回復 ANChan59 的帖子

你收風準確!当局一早部署了!难怪校長們嬲!100名本地学生全歸鳳小!計落條数,鳳小收本地生最多!

我是北區家長,依家呢個什麼機制令到叩門位少左,我都好擔心,雖然派了原區第五自願(因為策略性去排位,如果唔係好有機會派去大埔)。教育局都唔係路,好想講粗口鬧爆佢!

MC1128  支持你!粗口唔好被小朋友聽到就得  發表於 13-6-2 16:17

回復 slhccp 的帖子

真的少了叩門位!但也去試吧!add oil lar68%獲派首3名志願,真是少左D!

回覆:vincher 的帖子

所以老公寫緊叩門信,準備明天開始叩門。

回復 slhccp 的帖子

沒錯!機會細,都要試,永不放棄!
面試時,淡定D ! (笑容 + 自信)
教定孩子不會回答時,應該說甚麼……
通常問題中,會直接或間接 問:父母在學業上的支援、有否伴讀/說故事、週末/日的活動……
加油 0阿 !!!

回覆:vincher 的帖子

多谢晒,已經同阿囡做足準備

鳳溪賺到盡,本地生百個學額非強則優,難怪北區其他校長反感。

回復 dannyyau302 的帖子

最少吾驶照顧那麼多跨境学生,真的有賺!