用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大陸媽媽說多謝香港政府
樓主: youma
go

大陸媽媽說多謝香港政府   [複製鏈接]

女女派左大埔..哭了
11月11日囡囡出左世喇!!!

引用:Quote:原帖由+Miulo+於+13-06-01+發表應該

原帖由 嗅頭豬 於 13-06-01 發表
仲要班友高票當選。長x, 黃x民就話靠依班人同無知學生當選, 連班大狀都跟住—起顛。香港精英+香港無賴合作 ...
Agreed! 香港比呢班垃圾議員玩死,個班學生以為好型,好多事情都將佢極端化!

我覺得問題不在於 b6, 有甘好的福利又有甘好的教育,佢地吾來至出奇。

跟本問題在於點解會有 D 咁嘅政策啫?!

回復 youma 的帖子

大陸D人噤有$,做咩要來港爭免费学位啫,若無$米叫D有$人幫佢囉,又惡又自私,又無礼貌,見到都怕怕!

回覆:大陸媽媽說多謝香港政府

奇怪當年上訴到終審法院,一直是單非,而非雙非,頼班大狀又不完全合理。

好似政府玩嘢多D!因為全世界有人口及移民政策,單是香港容許雙非,原因是基本法唔改得,釋出個大頭佛。

有誰人可以雙非在英美加澳,合法產子而取得居留權及所有福利。如果可以之話,大陸人大部份都飛撲過去了,香港,嘥氣。

学究  凡是國籍法奉行“出生地主義”的,都會有“雙非”,美國就是一例。中國人專門去美國生仔的一向都有,現在香港限制了,美國應該會更多了。  發表於 13-6-3 17:12
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:奇怪當年上訴到終審法院,一直是單非,而非

原帖由 ANChan59 於 13-06-01 發表
奇怪當年上訴到終審法院,一直是單非,而非雙非,頼班大狀又不完全合理。

好似政府玩嘢多D!因為全世界有 ...
好似係班泛民大狀反對雙非釋法。

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-06-01+發表如果

引用:+本帖最後由+Miulo+於+13-6-1+16:06+編輯+\

原帖由 Miulo 於 13-06-01 發表

回復 嗅頭豬 的帖子
佢哋有鐵票=啲鐵票有福利=雙贏。中産就……

政府種下的惡果

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-06-01+發表奇

原帖由 嗅頭豬 於 13-06-01 發表
好似係班泛民大狀反對雙非釋法。
妳好似搞錯咗,如果妳啱釋法便解決了,而且班大狀點阻到人大釋法。因釋出咗個大頭佛。

算啦,我哋俾政府玩榭,看看返回機制,真救命!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我認為是當時嘅政府玩野。

引用:Quote:原帖由+786+於+13-06-01+發表如果北

原帖由 miffy 於 13-06-01 發表
浯洗搬架,搭車去第度番學
坐車去第二區返學好慘的。我住九龍城,以前同亞仔去聖類斯返小一bridging course, 我地全部堂返齊,擺埋獎但個年好辛苦,所以最後決定選原區派了的學校。

引用:奇怪當年上訴到終審法院,一直是單非,而非

好似政府玩嘢多D!因為全世界有 ...
美加可以、英澳不能

雙非問題,多得曾X權領導嘅無能政府,一直縱容雙非在港產子,我們香港人要交足税,供養這班雙非兒童九年免費教育,而呢班雙非又同我們子女爭學位,佢地爭到學位,梗係開心兼多謝啦,而呢班雙非對香港付出幾多貢獻呀?  
不斷搶港人福利,搶我們的學位,佢地食緊免費午餐,梗係話Very good, thank you 啦!!!

引用:Quote:原帖由+嗅頭豬+於+13-06-01+發表好似

妳好似搞錯咗,如果妳啱釋法便解決了,而且班大狀點阻到人大釋法。因釋出咗個大頭佛。

算啦,我哋俾政府玩 ...
雙非可能我記錯啦! 不過睇返回歸後班精英大狀的行為(幫單非, 雙非, 菲律賓姐姐) 話就話公義。:igiveup爭啲要同菲傭子女爭學位。

Kungfuli  Agree  發表於 13-6-1 18:17

回復 miffy 的帖子

Agree with you

真係唔明!

係呀,外庸單野真係一額汗,呢次係班鬼攪事。

真係唔明,點解派到頭三志願叫做好運?

我哋香港土生土長嘅市民做錯D乜?

老實講,即使派到第二、第三志願,都未必好似以前咁都係一線學校,我相信絕大部份嘅家長為保險計,都會將稍為二線嘅學校放在第二、三志願,以防稍有差池唔知派左去邊。

一路排隊等派彩,不時見到唔少人笑逐顏開,但大多數都是操唔咸唔淡的廣東話。好離普!

‹ 上一主題|下一主題