用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔最近迷老夫子系列書,覺得有D內容不適合K2小明友看 ...
go

仔仔最近迷老夫子系列書,覺得有D內容不適合K2小明友看 [複製鏈接]

也有看其他書,老夫子的和父與子的是去圖書館看時的首選,不讓他看,他會不開心

囝囝mama  好叻呀!!!  發表於 13-5-31 18:15
   2    0    0    0

我唔中意他看漫画書,但又是不是小孩必經之路?

K2 看漫畫好叻呀, 有什麼問題? 你想K2小朋友看什麼類型書籍?
再說講成人都看漫畫.

luluhaha  我借了10本給他,心裏希望快些看飽不要再看,看字多些的  發表於 13-5-31 14:48

老夫子。。。。有d內容有少少不當啦~~不過我地自己個個都喺睇老夫子大,唔怕既。。。睇牛仔又如何?

引用:也有看其他書,老夫子的和父與子的是去圖書

原帖由 luluhaha 於 13-05-31 發表
也有看其他書,老夫子的和父與子的是去圖書館看時的首選,不讓他看,他會不開心 ...
K2敢早熟?會明?我仔小三開始迷老夫子及Coco, 買了一段時間但當他大些少,會知浪費圖畫重覆只改名沒有再買了,只維持了年几

luluhaha  就是覺得裏面有些戀愛觀念及金钱觀未必他懂,  發表於 13-5-31 14:35
luluhaha  他現在己看了一個鍾,邊看邊樂哈哈,功課一個字沒寫....  發表於 13-5-31 14:32

我兩個仔都曾經迷老夫子喎, 我又覺得沒有甚麼問題, 可能當年我也走過這條路.  孩子不看漫畫家長當然喜歡啦, 但換轉想番自己細個時, 漫畫真的較看其他書本有趣很多, 所以我沒有全完禁止阿仔們看, 不過我選擇一些健康些, 用語較少口語化的漫畫(e.g. 叮噹, 老夫子), 並要求他們看漫畫之庩也多看其他類型的書本-- 純文字小說也好, 繪本圖書也好.

其實老夫子真的不錯, 每個故事只用四格左右, 就道出主題, 也看得大人細路會心微笑 (你自己試下構思和繪畫, 唔係咁易做到的), 積累下來也學會了不少四字成語呢!

Annie123 發表於 13-5-31 15:28
老夫子的內容較 "老積",但又未至於兒童不宜。
但 k2 孩子也會看得明?現在的孩子真成熟。
...
未必明啊,看熱鬧吧。

回復 luluhaha 的帖子

當年我仔同嫲嫲看得很開心,我不太擔心會影響他,學下四字詞都幾好,他現在中一懂得甚麼對錯,一直沒有因看老夫子而學壞,儘量引導他安排時間看漫畫

醒目開學勳章 王國長老

回覆:仔仔最近迷老夫子系列書,覺得有D內容不適合K2小明友看

想睇漫畫都好多選擇。牛仔溫馨d,尋寶記資訊性強d(不過多字)。引導小朋友睇d健康既題材吧

老夫子不太壞呀!最壞都是粗口用XX,同追女仔.沒有甚麼大不了.你估王老吉咩,要正氣d?! 咪講呢d是笑話,平常人不會噤架.我細細個都看,學了不少四字詞語,而且是好乖的學生.我們這代的同學也是.

引用:也有看其他書,老夫子的和父與子的是去圖書

原帖由 luluhaha 於 13-05-31 發表
也有看其他書,老夫子的和父與子的是去圖書館看時的首選,不讓他看,他會不開心 ...
我個K3,最喜歡去7仔,叫我買喜羊羊漫畫書!佢話好好笑!

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

若果怕內容粗俗,叫阿仔睇牛仔;通常冇字,可以比小朋友自己會意,內容簡單淺白,又溫情。

醒目開學勳章

我囝都係K2開始睇老夫子, 因為之前有朋友比咗一批比我, 所以仔仔開始睇. 而家都KEEP住睇 (仲係日日都睇, 休息或睡前).

我都發現有D粗俗同愛情情節. 不過, 我覺得, 就算唔計D電視劇集, 淨睇無線或DISNEY CHANNEL果D卡通, 或多或少都會出現. 加上而家D小朋友早熟, 所以都OK既.

好處咪學多咗好多四字詞語囉.

PANCO    發表於 13-6-1 22:13

我女都係 k2, 佢又係好鐘意睇老x子, 依家睇埋馬仔, 路邊攤....我都唔鐘意佢睇不過佢都有睇其他書, (中/英), 但我發覺佢識左好多中文字.......出乎我意料之外

回覆:仔仔最近迷老夫子系列書,覺得有D內容不適合K2小明友看

看星島出的老夫子學成語吧。正氣之餘又殞學成語。我買了成套給仔

醒目開學勳章

我2個仔, K3 & P1又係近一年超愛看老夫子,
次次去圖書館他們都會第一時間找老夫子看,
仲時常看到格格聲笑
由於我不贊成他們只看老夫子,
所以我是不准他們借回家~~
So far 他們都沒有沉迷老夫子, 在家繼續看故事書,
在圖書館時就看一陣老夫子當relax~~

引用:我女都係+k2,+佢又係好鐘意睇老x子,+依家睇

原帖由 PANCO 於 13-06-01 發表
我女都係 k2, 佢又係好鐘意睇老x子, 依家睇埋馬仔, 路邊攤....我都唔鐘意佢睇不過佢都有睇其他書, (中/英), ...
但弊在咁係會學咗寫廣東話呢......好似我依家咁

老夫子好過蠟筆小新。我個仔試過除了條褲用個屁股對住我

適當娛樂都好事黎,總好過打機,不過你可以陪佢睇,適當時輔導下佢
‹ 上一主題|下一主題