用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔區12網, 華仁VS ST.JOE, 會點揀?
樓主: babytowe18
go

灣仔區12網, 華仁VS ST.JOE, 會點揀? [複製鏈接]

個人意見, 看今年幼稚園同學仔, 考st joseph 和華仁的, 入到不多, 差不多全軍覆沒! 好多都唔知派咗去邊, 叩返st joseph機會更少! (因為我囡囡話比我聽有幾個小朋友昨日無返學去面試, 因為考得唔好), 我知道係去st james 叩門interview 的小朋友, 全部都係放st joseph 第一),  所以如果真係無私校backup, 建議軒官比較安全, good luck!  (申報: 我小朋友係囡)

簽名被屏蔽

joannechow1031 發表於 13-6-4 12:50
個人意見, 看今年幼稚園同學仔, 考st joseph 和華仁的, 入到不多, 差不多全軍覆沒!  好多都唔知派 ...
考st joseph ?  You meant lucky draw 派 st. Joseph, right?

回覆:daisy17772 的帖子

Yes

醒目開學勳章 王國長老

引用:华仁与St+Joe+?+一定要St+Joe+

原帖由 talent2000 於 13-06-04 發表
华仁与St Joe ? 一定要St Joe
俾我會揀華仁wor。果然每人意見都吾一樣

引用:Quote:原帖由+kerobobo+於+13-06-01+發表6

原帖由 pooh仔 於 13-06-03 發表
hhehe, 當年簡sjps 都喺因為半日制5日學, 最主要喺套初小校服,真喺好鬼醒神, 好帥。
wy 夾咗「番禺會」3 ...
果時我貪st joe位多過wy咋,依家st joe收小3班又多人左難入好多,真係要好好彩

joannechow1031 發表於 13-6-4 12:50
個人意見, 看今年幼稚園同學仔, 考st joseph 和華仁的, 入到不多, 差不多全軍覆沒!  好多都唔知派 ...

可否分享最後收唔收呢?? 如你知道的話.  
希望每天開心渡過 ;-)

簽名被屏蔽

lugano 發表於 13-5-31 19:44
華仁書院的創辦人係一個聖約瑟舊生, 他當時在聖約瑟教書, 之後和一班在聖約瑟教書的老師一起創立兩間華仁書院,

佢只係創立港華喳! 九華係十幾年後的分校。

joannechow1031 , 可否透露您囡是哪所幼稚园?

回覆:灣仔區12網, 華仁VS ST.JOE, 會點揀?

Ra

引用:Ra +

原帖由 JayBB 於 13-06-05 發表
Ra
Sorry, 打錯。

我想問問, 來年YW VS ST JOE VS ST.JAMES, 各自收生人數是多少呢? 有沒有減班?

有人話ST JOE 英文強, 那YW有什麼强呢

ST JAMES 派位情況又如何呢?

請指教

如可以揀的話,我會選擇WY。
因為我個人覺得及聽取其他家長的意見及心聲,
覺得WY是一間比較著重小朋友德育,品行,健康成長為先,不會一味催谷小孩成績,但這樣並不代表WY學生不好,相反,就是學校不是催谷成績,而出來的學生都有番咁上下,就是難得。
我個人覺得小朋友成績固然重要,但我都希望小朋友可開開心心去學習,不想讓小孩年紀小小面對太多壓力。
以上只是個人想法,不喜勿插,謝謝!

MCLIAN  我亦有同感!  發表於 13-6-6 22:29

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cello093 發表於 13-6-5 15:59
佢只係創立港華喳! 九華係十幾年後的分校

創立九華點會係十幾年後 ???......

參考兩間華仁官方網站資料:

-- 港華創立於 1919年
-- 九華創立於 1924至1925 學年期間 (註: 港華官方網站稱 1925年, 但九華官方網站稱 1924年)
-- 年份相減, 兩校創校最多相差為 5 至 6 年 !
-- 兩間華仁最後於 1932 年轉交 Jesuits 管理

特別有趣的是, 如我前文所述, 創立華仁的聖約瑟舊生徐先生和聖約瑟有著一段特別的淵源, 從執教到辭職到創立自家學校, 未知是否造就兩校日後多年宿敵文化的原因 ?

(1) WY Story (From WYHK 官方網站)

http://web.wahyan.edu.hk/index.php/stories-of-wyhk

"....... 徐仁壽先生生於1889年,祖籍五華人氏。其祖父為基督教會長老,父親任職教師。幼年隨父到香港生活,入讀聖約瑟書院,故篤信天主教。 畢業後到廣東梅縣任教中學,四年後回到母校聖約瑟書院任教1919年徐仁壽毅然獨自創立華仁書院,其後更邀得舊同事林海瀾先生一同辦學。由於學校成績卓著,教育司批准華仁成為政府補助之華籍私人辦理之學校。1925年在九龍設分校,港九二校人數約為1200人,當時為 全港之冠。徐仁壽先生為何在事業巔峰的時候突然退休,把辦學權轉讓給耶穌會呢?原來是跟徐先生之教育理想息息相關的.......... 預料由私人辦理的學校,勢難實現其最高之理想。為了教師和學生的福利,毅然將心血結晶,親手創立的華仁書院付予耶穌會接辦。"

(2) WY History / Timeline (From WYHK 官方網站)

http://web.wahyan.edu.hk/index.php/history

History

1919Wah Yan College was founded at 60 Hollywood Road, Hong Kong on 16th December 1919 by Mr. Tsui Yan Sau, Peter. There were 4 students on the first day.
1921The College moved to 2 Robinson Road with 300 students.
1922It became a Grant-In-Aid school on 1st October.
1925A branch school was opened in Portland Street, Kowloon.
1928The Kowloon branch moved to Nelson Street, Kowloon. The number of boys on the roll reached 800. Thus the College became the biggest school in Hong Kong.
1932The College was transferred to the care of the Jesuit Fathers on 22nd December with Rev.Fr. R.W. Gallagher, S. J. as the first Rector.

(3) WYK History (From WYK 官方網站)

http://www.wyk.edu.hk/history/

"......The Birth of our school! Our school was started in 1924......."

pooh仔 發表於 13-6-3 10:41
hhehe, 當年簡sjps 都喺因為半日制5日學, 最主要喺套初小校服,真喺好鬼醒神, 好帥。
wy 夾咗「番禺會」3個字唔like, 好個人偏見。
..

哈哈……笑左, 不過我對校名呢家野冇乜特別感覺,始終教育理念才是重點。

純粹攪笑問下,假若番禺個城市名換了為什麼約克郡/紐約市/東京都” , 未知華仁可否升呢? 又想問個有趣問題,如果聖約瑟英文名唔係叫 St. Joseph’s, 如果係用中文譯名為 Sheng Yuk Sud Primary School, 唔知在心目中的形象又會否降呢?...... 騎騎

講開校服 Trivia, 我都好喜歡聖約瑟初小煲呔仔,幾可愛,但之後條高小綠色校徽呔其實跟華小條綠色呔都冇乜特別。反而港華的中學校呔 (深藍加紅白直條十字) 應該係全港最靚校三甲之一。當年小弟讀書時同其他男校聯校活動中,唯一交換過校呔就只是港華條呔,因設計真係好經典好 sophisticated

引用:+本帖最後由+lugano+於+13-6-6+14:52+編輯+

原帖由 lugano 於 13-06-06 發表
hey, 甚麼教育理念,而家有啲學校已遺背當日辦學理念,照顧弱細社群, 而家繼而紛紛轉直資。
未入讀跟本就唔會好深入了解學校嘅辦學宗旨, 讀咗先知。
同人咪一樣, 你以為好了解對方, 相處一段時間結咗婚都離婚喇。
喜好嘅嘢各人口味。

你話換咗嗰名, 有啲嘢喺根深蒂固, 入晒腦。
感始終我喺教徒對st joseph 這名字點都親切過番禺(除非我又喺這個家鄉另計)。

我都覺華中條呔比華小條呔好樣好多。
但sj高小比華小條呔都型好多, 不是你所講差不多冇分別。  咁好明顯我同你口味不儘相同。

以上純粹個人思想,冇得拗㗎, 拗死人㗎。

pooh仔 發表於 13-6-6 15:18
hey, 甚麼教育理念,而家有啲學校已遺背當日辦學理念,照顧弱細社群, 而家繼而紛紛轉直資。
未入讀跟本就 ...

言歸正傳,兩所都是小弟尊敬的好學校,個人覺得兩校都是叮噹馬頭,無差幾。希望喇沙會和耶穌會繼續堅持不轉直資,延續有教無類的教育理念。

回覆:lugano 的帖子

‹ 上一主題|下一主題