用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔區12網, 華仁VS ST.JOE, 會點揀?
go

灣仔區12網, 華仁VS ST.JOE, 會點揀? [複製鏈接]

如題, 以學術和入學機會率來比較
   18    0    0    0

學術 - St. Joseph
入學機會率 - 相對係 華仁 高d...Net 12 St. Joseph係吸飛選擇

whl3868, What is 吸飛選擇 ?

回覆:灣仔區12網, 華仁VS ST.JOE, 會點揀

我都想知

我相信各有支持者;st joe應該比較深,功課、考試壓力應該較大;親戚兩個仔都係st joe,哥哥上咗中學,但係細佬就跟得好吃力,驚佢上唔到中學。
華仁程度應該比st joe容易,但都唔算淺,功課亦都唔係少。
St joe收5班小一,華仁上、下各收2班,表面上睇,st joe多一班,機會似乎多d〜(如有錯誤,請更正)

whl3868 發表於 13-5-31 00:07
學術 - St. Joseph
入學機會率 - 相對係 華仁 高d...Net 12 St. Joseph係吸飛選擇

如果純睇數據, 個人覺得St Joseph機會會高少少, 以下係分析:

自行分配只可以選一間學校:

華仁上午校自行分配位: 30
華仁下午校自行分配位: 30
St Joseph自行分配位: 60

每間華仁各只有至少12個位係收計分生, St Joseph就至少有24個位, 咁睇嚟, St Joseph機會高D

假設華仁每級一樣人數: 60, 即6年合共 360個學生
同樣, 假設St Joseph每級一樣人數: 120, 即6年合共 720個學生

係呢方面睇 St Joseph 世襲生人數有機會多過華, 變相可能最多都係收得24個計分生.

華仁除非只有6個或以下世襲生, 如果唔係最多都只能收24個計分生
St Joseph方面倒轉, 除非有36個或以上世襲生, 如果唔係最少都可以收24個計分生

如果其他申條件一樣: 如申請人數, 分數等, 多一個收生位就多一個機會, 所以個人覺得入St Joseph機會反而高D

kkyyho 發表於 13-5-31 09:01
whl3868, What is 吸飛選擇 ?
我既個人理解....Net 12 St. Joseph係家長最熱捧既小學(男仔)
當然...Wah Yan都唔少

計機會率,聖約瑟高d~~~

babytowe18 發表於 13-5-30 23:44
如題, 以學術和入學機會率來比較

騎騎..... 又來比較李克勤 VS 陳奕迅

(1) 小學學術: 差唔多

(2) 小學入學機會率: 好難講,事關聖約瑟集中報名 VS華仁分上下午校,隨時驚買錯邊,所以感覺上 St Joe會多人報。

香港華仁跟聖約瑟差不多, 入到其中一間都開香檳,呢兩間難兄難弟, 雖未致於喇沙和拔萃般死對頭式仇家, 但都多年都宿敵於港島區,

個人意見,不應只著眼於小學,應該放眼於中學,因你入到小學部自然想升上中學部。我對這些有濃厚歷史背景的傳統名校的分析會從中學方向多角度分析, 縱觀以下 criteria, 我覺得港華和聖約瑟差不多

(1) 學校歷史

(2) 過往成績

(3) 現今成績

(4) 校風

(5) 校譽

(6) 小學

(7) 舊生社會成就

(8) 舊生 Network

(9) 辦學團體理念

(10) 對現校學生觀感

(11) 個人認識的舊生

之前上網 Google , 才知道聖約瑟跟華仁其實有段淵緣, 華仁書院的創辦人係一個聖約瑟舊生, 他當時在聖約瑟教書, 之後和一班在聖約瑟教書的老師一起創立兩間華仁書院, 其後在 1930's 才轉交耶穌會打理,咁樣的背景下,唔做宿敵都難 !!! 但其實喇沙會的洋修士和耶穌會的洋神父就好老友鬼鬼。

Anyways, 先祝願心儀華仁或聖約瑟的家長放榜日如願以償, 抽中頭獎 !!!

引用:+本帖最後由+taktakchichi+於+13-5-31+10:2

原帖由 taktakchichi 於 13-05-31 發表
過去幾年,st Jo 世襲位沒有用突,即是沒有食咗第二輪大抽獎的位。
小兒現讀st Jo, 其實沒有外傳的讀到死下死下,朋友的仔,中學入唔返st Jo, 但入咗高主教,在高主教是top成績的一群,可以想像在StJo 的底是打得幾好。
亦有朋友讀華仁小五,聽佢講,亞仔都讀得辛苦。

請問st joseph 是否很多功課及默書? 聽講測驗要90分以上,否則很難生存,是否華仁比較開心呢?

6年前我係BK都問過相同問題,結果簡左EASON,又好好彩EASON都簡番我我都覺唔係外間講咁誇張,但入得去讀小朋友最好有記性,專心,坐得定.

揀得呢2間, 就唔好再諗邊學術好D, 邊間谷D, 都係要抽獎.
抽獎就梗係睇下邊間機會大.

St Joseph: 假如無世襲生, 自行計分位有60; 即至收生由: 24 - 60
華仁: 假如無世襲生, 自行計分位有30; 即至收生由: 12 - 30

St Joseph 有機會多30個位俾你係自行到抽 (雖然無乜可能)

ST JOSEPH好似將會讀全日, 知到何時嗎?
地點又在那裏呢

引用:ST+JOSEPH好似將會讀全日,+知到何時嗎?地點

原帖由 babytowe18 於 13-06-03 發表
ST JOSEPH好似將會讀全日, 知到何時嗎?
地點又在那裏呢
今年9月 原址全日制,

引用:6年前我係BK都問過相同問題,結果簡左EASON,

原帖由 kerobobo 於 13-06-01 發表
6年前我係BK都問過相同問題,結果簡左EASON,又好好彩EASON都簡番我我都覺唔係外間講咁誇張,但入得去 ...
hhehe, 當年簡sjps 都喺因為半日制5日學, 最主要喺套初小校服,真喺好鬼醒神, 好帥。
wy 夾咗「番禺會」3個字唔like, 好個人偏見。
唔啱聽, 勿插。

kerobobo  HAHAHA  發表於 13-6-7 10:21

回復 pooh仔 的帖子

係呀!!  初小著條短褲仔+煲太, 真係好鬼得意.

但近年好多選st.jo第一位, 入唔到就被抛入對面, 都好驚險吓喎!!!

taktakchichi 發表於 13-6-3 09:57
揀得呢2間, 就唔好再諗邊學術好D, 邊間谷D, 都係要抽獎.
抽獎就梗係睇下邊間機會大.

我對這個計法睇唔明, 可唔可以簡單D來說呢?
因為我分數實唔夠, 夠竟到統一派位時, 各自有多少個位剩呢?

醒目開學勳章 王國長老

引用:仲講李克勤同陳奕迅?佢地仔女已經讀國際同

原帖由 ha8mo 於 13-05-31 發表
仲講李克勤同陳奕迅?

佢地仔女已經讀國際同私校啦
讀吾讀津校同屋企有無錢無關。我識有個屋企有司機日日由新界渣車去港島返學,有個屋企做生意渣Maserati(第一次聽到小朋友講我同老公呢d扮中產即時dead air)

‹ 上一主題|下一主題