用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

真道 有咩問題?

最近我1別有2朋友既仔女都退左學

一個女仔3 年級,  個大男仔年紀係中3 左右啦 (唔知幾多班). 2個都係話讀得唔開心.  女仔就話係學生有欺凌事件. 大男仔個唔記得左咩原因.

呢間我都想一路個仔入架, 有無真道既家長可以講下最近學校入面係咪有咩改變?

回覆:真道 有咩問題

上年去簡介會,發現學校還是没有校長的,只有副校,有一年學校被揭以校長名買樓之類的事,校長就遲退了,我見校長都無,所以都無報名。

回覆:peppep2012 的帖子

我有同事個小朋友讀緊,佢話成間學校都好亂,老師又無愛心,都想轉校

My Sweet Heart- Minnie

回覆:peppep2012 的帖子

建議將帖子放到真道的討論區去收取真道家長的第一手資料。

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

回復 peppep2012 的帖子

最近學校並沒有什麼特別的改變。

回復 aliceandleo 的帖子

我有兩個小朋友正在就讀,暫時無發覺學校好亂,接觸到的老師大部份都不錯。

回復 魚王 的帖子

丘校長離開後,由雷校長做了一年署理校長,20129月已由現任曹校長接手。

通常到呢時候就有真道負面傳聞出現,無奈!

我以「資深」真道家長回應:

一、絕大部份真道中、小學生都讀得很開心。

二、絕大絕大部份真道的教職員都很盡心盡力和有愛心。

三、我兩個女兒在真道期間學到很多課內課外的知識,對她們升學和個人成長很有幫助。

其實,個別學生退學(通常是家長要學生退學,學生本人未必想)在直資學校是經常有的。未必一定是學校單方面的問題。

回復 daisychan 的帖子

又真係好無奈!無證無據 .... 能否要求版主刪除!
希望新校長有新景象。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

樓主的問題有些奇怪。既然是自己的朋友,為何不去找他們問過明白,反而來這裡找答案?

真不明白為何這些負面問題答極不完,我女兒四年級,愉快學習,創意無限,不時和同學一同創作圖書,中文英文都有,仲有插圖,只是找不到出版社幫他們出版:)

女兒由含羞草變成活躍的校隊成員,真道的大方向絕對符合現時社會對人才的需求,不求死記爛背,注重表達溝通,本人非常支持。

當然學校仍有不足地方,例如女兒的英文不及國際學校學生,串字肯定不及傳統名校,今年社會科的安排也不及過去理想。但女兒的普通話可厲害了!蘇教版的中文比香港一般出版社高幾班,數學無幾機械式操就達到五年級水平,科學的課程設計我更相信沒有小朋友可以抗拒不喜歡。

還有,學費絕對物超所值,課餘學運動、樂器全免費的!四年我都沒花過錢在課外補習活動上(鋼琴除外)。

還有,它的生命教育、媒體學習是一般學校沒有的。

校長老師小小事就不斷與家長開會、溝通,這樣的學校,我沒怨言了。不明白為何常給人說有問題,氣極!

引用:真不明白為何這些負面問題答極不完,我女兒

原帖由 tinching821 於 13-06-03 發表
真不明白為何這些負面問題答極不完,我女兒四年級,愉快學習,創意無限,不時和同學一同創作圖書,中文英文 ...
多謝這位mama既詳盡解釋,我好放心俾囡囡9月加入這個大家庭!

tinching821 發表於 13-6-3 18:18
真不明白為何這些負面問題答極不完,我女兒四年級,愉快學習,創意無限,不時和同學一同創作圖書,中文英文 ...
多謝發表,給予我們準家長信心……

引用:真不明白為何這些負面問題答極不完,我女兒

原帖由 tinching821 於 13-06-03 發表
多謝呢位家長意見, 放心晒

真道响BK一向「惹火」,年年到五、六月小一報讀季節,就會有「有心人」出post狂踩真道,呢啲「有心人」包括好多所謂「新仇舊恨」:有被人辭退深深不忿嘅老師,有當初冇了解真道、入咗真道又多多不滿後,忿然退學嘅家長,更有一啲係想睇住真道點衰嘅街外人。咁多年都慣,見怪不怪。

littlefaith 發表於 13-6-4 15:19
真道响BK一向「惹火」,年年到五、六月小一報讀季節,就會有「有心人」出post狂踩真道,呢啲「有心人」包括 ...

我係家長黎既, 舊年已經申請緊今年13年的P1, 而今日都有再去叩門. 不過我真係識2個人今年都退學, 令到老公唔想再報呢間. 但係我仔派我好差, 好想擺讀政府派的學校, 迫於無奈都要周圍叩門.
我係教育皇國係少D分, 但係我係親子皇國都好多分, 絕對唔係打手黎..

既然閣下丈夫早已決意不考慮本校,閣下又何需多此一問?把早已戴上有色眼鏡的問題提出來,除了製造傷害還有甚麼作用?難道這裡的真道家長把我們所知的事實再鄭重聲明多次,閣下就會放下之前的疑問嗎?

每年每間學校都會有學生因各種理由退學,真道當然不例外,原因林林種種;有覺得課程淺,有覺得課程深;有覺得學校風氣太自由,學生無紀律;有覺得學校訓導太嚴肅,令孩子心靈受創................... 同一個安排放於不同家長眼中已有不同的感受,家長意願成千上萬,豈可盡如人意?

我不懷疑閣下朋友的決定,當某家長對學校的政策出現不同的演繹,家長有權選擇認為合適之路,但這可以代表甚麼?還不是個別事件!!

欺凌事件云云. ..... 11年來幾千學生,敢問那間學校零爭執?
老師愛心云云....... 上百名老師,性格各異;內斂的嚴肅的還是冷酷的嚴苛的(無愛心?),看你的定義吧。

不過我還得說 - 指控某校全校老師無愛心,跟讚許他校全校老師有愛心在或然率上是一樣的不可能存在。這不是個別事件,而是不合邏輯的堆砌。

回復 武航 的帖子

思路清晰,不卑不亢,
合情合理!
由你造代言人,就不會開口Gup著脷。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+武航+於+13-6-5+09:39+編輯+\

原帖由 武航 於 13-06-05 發表

既然閣下丈夫早已決意不考慮本校,閣下又何需多此一問?把早已戴 ...
講得好