用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人 ...
樓主: emother
go

長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人 [複製鏈接]

didiyu 發表於 13-5-31 10:27
崇真小學不是在太子MTR 附近嗎? , 坐地鐵由TKO 太子唔駛半個鐘呀, 點解要1.5h
好大機會將軍澳係頭站, 仲要去埋觀塘, 黃大仙區接人.
不過就算淨係將軍澳, 如果都有幾個接送點, 咁已經去咗至少半個鐘

崇真"好似"近太子站, 但其實仲要行成15分鐘先到 (過咗警察遊樂會係仲要上個小山)

死啦好輸祟真起邊度架???
好好架??

回覆:taktakchichi 的帖子

崇真近石硤尾M丅R的

回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

崇真都要求學生參與課外活動,日日花兩,三小時來回車程,小孩大D,又會遲D訓,天寒地冬又要好早起身返學,樓主,如果可以的話,可以便搬近D,我以前都是住新界區,最後都決定搬回九龍,因為唔想大人,小孩辛苦,為左早起身而博鬥。自我申報,自已小朋友有此校offer. 亦看過校巴路線。如住西九四小,都好似7點幾上車。

哈呣 發表於 13-5-31 10:49
崇真近石硤尾M丅R的
石硤尾同太子行過去路程差唔多, 但由石硤尾站行過去, 要過較多碼路和經過舊區 (衛生較差)

我見TKO 都有媽咪帶小朋友搭MTR番學.  搬屋是最好的, 但係今時今日經濟環境, 唔係人人可以咁順利.
~easybring~

引用:本人家住將軍澳,收到崇真的資料話將軍澳是

原帖由 emother 於 13-05-30 發表
本人家住將軍澳,收到崇真的資料話將軍澳是其中一地方,車程不少於1.5小時。 若真要此長途跋涉,是否不值的 ...
我c6正是崇真舊生,小學住沙田,仲要頭站上車,當時得一條獅隧,佢話ok

醒目開學勳章

crazymum 發表於 13-5-31 11:16
我c6正是崇真舊生,小學住沙田,仲要頭站上車,當時得一條獅隧,佢話ok

...

沙田去好近呀!我仔校車同TT一齊,行大埔道,20分鐘就到!

1.5小時車程確實太長,長期的話,小朋友真的很辛苦!

我都係住將軍澳(將軍澳站附近),久不久都會坐的士出尖咀或佐敦,需時不多於30分鐘,有時甚至20分鐘就到,花費百零;如果你搵到其他家長share,甚或輪流帶幾個小朋友返學,都可以諗吓!當然你要比較一下搭校車的價錢,但我諗由太子去將軍澳,應該要近兩千一個月吧?

假如有3個小朋友share,每次由一位家長接送,價錢如下:

HK$120/3 X 2程 = HK$80/day/child
當你每月返22日,即每月花費HK$1,760

即使是HK$150一程,每月花費也是增至 HK$150/3 X 2程 x 22日 = HK$2,200。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:大仔每日來回車程2小時,+見佢真的很倦,+初

原帖由 nc2000 於 13-05-30 發表
大仔每日來回車程2小時, 見佢真的很倦, 初小功課考試壓力不算大, 但因年紀小車程長對小朋友來說的確辛苦,  ...
贊成

kerkermui 發表於 13-5-31 11:19
沙田去好近呀!我仔校車同TT一齊,行大埔道,20分鐘就到!
因為頭站, 所以要足1個鐘...

emother 發表於 13-5-30 20:42
本人家住將軍澳,收到崇真的資料話將軍澳是其中一地方,車程不少於1.5小時。 若真要此長途跋涉,是否不值的 ...
你就好啦, 入到崇真, 我阿囡waiting list咋。

引用:本人家住將軍澳,收到崇真的資料話將軍澳是

回覆:mokchingyin0910 的帖子

現决定讀間就近的津校

回覆:長途跋涉返學是否不值? 請給意見,謝謝 煩惱人

派到讀間就近的津校真好,恭喜!

‹ 上一主題|下一主題