用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 老師已經變質.......差勁
樓主: sammi88
go

老師已經變質.......差勁 [複製鏈接]

回覆:virgokaren 的帖子

但我有d擔心,因為女仔較早熟,我細仔係超細仔比較天真,我怕d女仔嫌佢太白癡

做人至緊要開開心心 :-D

醒目開學勳章

引用:但我有d擔心,因為女仔較早熟,我細仔係超

原帖由 puibb 於 13-06-01 發表
但我有d擔心,因為女仔較早熟,我細仔係超細仔比較天真,我怕d女仔嫌佢太白癡

...
因為我覺得初小階段在學校的主要目標是學習過程中不斷地進步而不是比較分數/名次。

所以如果周遭女同學都做得好,他應該有更多機會模仿她們。

我很喜歡天真的小孩,我很欣賞有家長能栽培孩子天真的心境。

天真無邪最易教!

我個仔仲好多說話, 我都担心

amy625  多咀男仔比較受女仔歡迎  發表於 13-6-10 17:30

在德雅讀了三年,功課有時都幾多,個人感覺老師依然用心,每有查詢總有回應。

回復 Longyuet 的帖子

讀咗3年,是否開心嗎?

Prettyabc 發表於 13-6-14 13:38

讀咗3年,是否開心嗎?

讀得好開心,每次因病請假,她都哭訴想返學。

謝謝回覆

不用擔心,位置大把,每年一個班都會走兩三個。加上留班,有的班就可以讓出六個學位。不過太活躍的小朋友讀就不太合適,某些老師罵人的時候在校門外已可以聽到,露骨難聽的說話都會有。我個囡經常回來學著老師罵同學的樣子。

回復 sammi88 的帖子

不知你讀哪一班,全班食物中毒時,學校對家長采取隱瞞做法,有家長提出意見,結果個仔被老師勸退,九月升小一,十月就轉學走了。所以提意見時真的要想一想。

angelasuen 發表於 13-6-21 21:28

不知你讀哪一班,全班食物中毒時,學校對家長采取隱瞞做法,有家長提出意見,結果個 ...

我絶對不相信學校會因這而勸退學生,當中應令有別情。我曾經因小月女某科新老師的教學方法而向班主住及科主任(副校長)反映,而另一家長亦向曾修女反映,但我地小朋友沒有被勸退或針對過喎。
至於食物有問題,小女亦曾經回家提及,有部份同學有出現身體不適,老師有主動問其他學生有沒有出現同樣問題,叫他們多加留意,有問題要向老師反映,所以學校采取隠瞞是不成立。

另外,想多了解學校應主動多參予家校會的活動。

回復 amy625 的帖子

一個班同時十一個學生胃腸炎不應該上報衛生署嗎?不上報我們也可以理解,但總應該同家長講一聲吧。而且不也覺得那個媽媽會講大話,當然建議家長去找更適合的學校也不能完全算作是勸退。都是語言上的技巧罷了。

其實以前都吾係好得幾多,我小一到小三都係德雅讀,每日返學都會有恐懼感,因為d老師好兇,功課每日堆漬如山,寫錯小小字就逼人重改再重改,真係人都癲,尤其係成績差既同學仲慘,日日比老師精神折磨,見家長果陣表面上無乜野,但其實平時就對學生呼之學出,同學之間又會有分高低,之後好採轉左校,就發覺去到新學校真係好好多,返得好開心,再無恐懼感,我一定吾會應德雅係我母校,因為果個地方無野值得我去留念,如果我無轉校,一定有童年陰影。

回復 Hellohebe 的帖子

玫瑰崗小學吾錯,我當年讀得很開心,派位都佔好多%入到心儀中學架

醒目開學勳章

回覆:haileykeung 的帖子

妳的讀書年代應該不是曾美瓊修女做校長啊!

可能是張修女!

罵男仔幾恐怖嘅。女仔沒見識過,應該沒那麼過分。總之,罵起來好似有人吵架咁。晤知其他天主教嘅學校會唔會咁?學校比較欠缺透明度。想了解多比較難。老師有好有不好,但整體感覺比較嚴,偶爾看錯功課罵錯人。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+haileykeung+於+13-6-24+14:28

原帖由 haileykeung 於 13-06-24 發表

妳的讀書年代應該不是曾美瓊修女做校長啊! 可能是張修女!

angelasuen 發表於 13-6-25 00:06
罵男仔幾恐怖嘅。女仔沒見識過,應該沒那麼過分。總之,罵起來好似有人吵架咁。晤知其他天主教嘅學校會唔會 ...
我仔以前讀個間天主敎都係咁嚴。如果讀過津校.......你就知私校比津校透明度及老師好多了。係吖駡起頑皮學生都好犀利架。亞女成日返來講趣事我聽,有個同學仔成日欠功課、改正,老師要佢小息做返又唔做,要老師去課室揾佢,佢"哩"係枱底等老師揾唔倒佢等.......你話老師有咩辨法唔惡。不過個幾位家長同學校関及老師關係好好架,老師經常找個幾位家長匯報小朋友在學校的情況,而校長亦會經常找個位"哩"枱底同學傾計。

小兒下學年升小二了,開始時,也担心女校男生的問題,經過一年,
覺得這所學校的教學模式能僭徐漸進,功課是多了些,但對初小的根基是很
有幫助,。至於老師,我接觸的都很盡責和有愛心,如學生行為或言語上有問題,她們會致电家長講述事情的經過,令我注意到我可能忽略了的問題。

回覆:angelasuen 的帖子

樓主所言非虛, <山頭主義>之下, 老師各自為政, 大家各施各法, "量"自然就會多, 功課/默書/測驗等都堆積在同一日已是司空見慣之事.

回復 Yukyuk 的帖子

係曾美瓊修女做校長,超兇
‹ 上一主題|下一主題