用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒的特徵?
go

資優兒的特徵? [複製鏈接]

請教大家,

大多數資優兒的特徵是否:
-思想行為幼稚
-天馬行空
-想法特別
-做事不正經-粗心大意
-冇責任感

我仔小二, 正正有晒全部衰野, 我已時時苦口婆心同佢解釋教導, 但都沒什改善, 仔成績好好, 兩年來都係全級頭一二名上落, 熱愛學習及閱讀, 但以上的思想及行為令我很頭痛, 比老師投訴到我很氣餒, 並說他常常不依安排及程序, 令其他同學受影響, 例如小記者活動, 仔採訪同學時, 原先訂好問題答案, 但仔突然爆肚, 同學接唔到, 搞亂程序, 老師說下年不再給他做小記者訓練.

不少校外活動老師叫我帶仔去做評估, 因覺得他學習能力高, 又有以上特徵, 但我猶疑, 因我只想他開開心心上學學習, 不是想他叻上加叻, 又怕被學校標籤, 但我真的真的很想知我應該做什麼才可以令他改善他以上的特徵, 可以教教我嗎?

4    0    0    0

我囝囝除了做事有點兒粗枝大葉外,沒這類問題。
for every one criticism, three positives must be given.

相信個個都不同, 我囡囡沒有以上的問題.

回覆:HTLT 的帖子

相信個個都唔同。又有好多人話資優兒找不到朋友,但我個女很受同學歡迎,而且她有領導同儕的潛質。

回覆:可樂~ 的帖子

我個仔1、4、5是剛好相反!而且亦很受同學歡迎有很多朋友,相信每個小朋友不一樣的!

回覆:資優兒的特徵?

我個仔的社交都冇問題一和同學相處很好,亦冇情緒問題,絶少發脾氣。但就是粗心大意、冇耳性、做事不顧後果,又冇責任心。

可樂~ 發表於 13-5-30 22:10
我個仔的社交都冇問題一和同學相處很好,亦冇情緒問題,絶少發脾氣。但就是粗心大意、冇耳性、做事不顧後果 ...

這些似乎與自我控制能力不夠,個性衝動有關,應該和資優沒甚麼直接關係。
資優只表示孩子某方面能力較強,不能解釋所有問題。不過,同一個問題,聰明的孩子需要父母用更聰明的方法去教。

manmanchubb  Totally agreed  發表於 13-6-25 04:19
ssky125  很認同  發表於 13-5-31 09:24
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 13-5-31 08:13
這些似乎與自我控制能力不夠,個性衝動有關,應該和資優沒甚麼直接關係。
資優只表示孩子某方面能力較強, ...
唉... EQ零旦

醒目開學勳章

醒目開學勳章

做評估不是單單一個分數,還有一個個人的強弱分析。

樓上頭13項機本資優兒的特徵/優點,尾14項便是一個低成就資優兒表現。

高成就資優兒都會有機會因一些因素會變成低成就資優兒。

不要害怕學校label小朋友,只不過不是每一個老師、同學、家長了解SEN學生。

如果發現是雙重特殊資優兒更要讓尊業人士協助。

要處理的不單是資優兒,其實很多資優兒的家長心理都多被人忽視。

我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

除做評估外,鼓勵讓他參與藝術性創作活動如話劇或科學研究活動,滿足他的好奇心和學習心

引用:資優兒13種較為明顯的性格特徵:1.++邏輯思

原帖由 Kareese 於 13-05-31 發表
資優兒13種較為明顯的性格特徵:

1.  邏輯思考力強
我仔有上部份的13種特徵,但亦有著下部份的8,11,13,14項弱點,請教應該怎樣幫他發展得好呢?

簽名被屏蔽

想問下大家, 我仔仔 iq 唔低 (gifted over 140) 但於學業上發揮唔到, 唔知關唔關課程太深事? 你地係咪唔洗勞氣 gifted 仔女已經有好成績?

我覺得浪費左個仔, 唔知點幫佢發揮.

tks

mooychan 發表於 13-6-25 12:00
想問下大家, 我仔仔 iq 唔低 (gifted over 140) 但於學業上發揮唔到, 唔知關唔關課程太深事? 你地係咪唔洗 ...
阿仔成績很好,也是資優兒,但我從來都提醒他成績好,不是因為是否資優,而是有良好的學習態度加勤力。

回復 Anniemun 的帖子

Agree....學習態度比資質還重要

moonychan 發表於 13-6-25 12:00
想問下大家, 我仔仔 iq 唔低 (gifted over 140) 但於學業上發揮唔到, 唔知關唔關課程太深事? 你地係咪唔洗 ...
我囝在學校成績好好。
邊會話唔使勞氣就有好成績?要教好佢地就會有勞氣的地方。

我有兩個囝,一個係資優,兩個都聰明過我。

幾年前聰明的囝囝去上興趣班,落堂時老師向我投訴話佢太過固執,唔聽人講野,唔受教。

我當時立即醒覺到,如果佢地態度唔好,唔肯虚心受教,去到邊都會得罪哂人,無人肯教佢地任何野。

所以我定下自己教囝的最大目標,就係要先學服從。

我教佢地做野,要先用我的方法去做,學識咗,先准用佢地認為更聰明的方法。

另外,我好睇重囝囝有無盡自己的本份。佢地目前的身份是學生,我要求佢地盡做學生的本份,就是尊師敬友,留心上課,做齊作業,努力溫習。

他們上課幾悶都好,都不敢搞事,因為知道我不會放過他們的。

每個家庭都會有不同的價值觀,看重不一樣的事。我敢肯定每位家長都是負出了好多血淚。

LeeCC  謝謝分享,阿仔快5歲,開始寸挑戰大人的想法,我宴想法約束下  發表於 13-6-29 06:11

引用:Quote:moonychan+發表於+13-6-25+12:00+想

原帖由 lillymarie 於 13-06-28 發表
我囝在學校成績好好。
邊會話唔使勞氣就有好成績?要教好佢地就會有勞氣的地方。
你如何不放過他們

‹ 上一主題|下一主題