用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁、聖保羅書院,你會點揀?
go

華仁、聖保羅書院,你會點揀?

兩間都有中學,唔計學費,點揀好?

hands up for 華仁..........

回覆:華仁、聖保羅書院,你會點揀?

好難揀

引用:St+paul+boys+as+龍校+華仁只是直屬 +

原帖由 Gerard 於 13-05-28 發表
St paul boys as 龍校 華仁只是直屬
St. Paul boy 好像不是全收自己的小學生。有錯請更正。

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+13-05-28+發表St+p

Gerard 發表於 13-5-29 09:23
不是全收晒但都9成,華仁只7成,當中仲要有部份人士要靠抽

請問spb 係英文定中文小學?

好多人都話係中文小學, 佢web page 又寫得吾係好清楚!

有弟弟就選華仁,因宜家直資未必全收兄弟関係的報名生

一間津貼,一間要錢
一間天主教,一間基督教
一間灣仔,一間薄枎林

我會揀華仁

不過是旦一間收我都會開心到C~~~

引用:Quote:原帖由+tttw1+於+13-05-29+發表St.+P

原帖由 Gerard 於 13-05-29 發表
不是全收晒但都9成,華仁只7成,當中仲要有部份人士要靠抽
而家sp boys 收有9成咩,以前學校都喺話7成咋喎。

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+13-05-29+發表不是

如果 St Paul boy 收咗,都無得抽獎。
抽獎又不一定抽到華仁,如果叩門華仁得咗,你亞仔都好醒目,去邊度讀書都好。
我個人選華仁,免費又交通方便。

回復 cy664 的帖子

聖保羅書院小學得3, 而聖保羅書院有6, 我朋友的兒子在 聖保羅書院小學就讀, 她說成績及操行達標的學生, 100%可直升自己的中學, 華仁小六cut走好多人, 上年據聞得50%上番自己中學, 兩間都係 band 1,  我一定揀聖保羅書院小學。

melonfans 發表於 13-5-29 09:53
請問spb 係英文定中文小學?

好多人都話係中文小學, 佢web page 又寫得吾係好清楚!

聖保羅男校是中文小學, 但英文程度都唔淺

分享2年前為小兒選小一,當時第一階段只得 20 分,思前想後報華仁或聖約瑟,兩間都極喜歡,最後報左聖約瑟,皆因諗住學位多些,最後自行結果當然抽不到。結果考聖保羅男校成功,就沒有繼續大抽獎階段。

當時在網上沒有太多呢幾間小學的資料,相反呢幾間中學部的資料則有不少,當時發現聖保羅男校中學部被評為 Band 1 尾,如果論過往會考歷史成績,聖保羅男校真的幾嚇人,跟港島區 Band 1 頭的男校如皇仁/香港華仁/聖約瑟也確實有一段距離,所以當時對聖保羅男校有點負面的看法。

但經過小兒在聖保羅書院小學兩年,他很喜歡老師和上學的時光,個人覺得學校校風都不錯,估計中學部都不會差太遠。

客觀分析,不容忽視聖保羅男校轉了直資後,在港島區直資學校來說,除了全港超班的聖保羅男女之後,個人覺得聖保羅男校已是港島區最佳的直資男校,所以我相信在別無他選的情況下,一定可以收到叻的學生,所以相信將來實力一定可以提升。

也許跟以上 3 間男校相比,聖保羅男校未必是頂級,但不失為一間好的學校,亦不太需要計較跟其他學校比較

tycoon 發表於 13-5-29 13:22
spb收佐,放榜後去叩華仁,收佐,朋友擇華仁,現小三。

我當年就冇行呢步, 現在諗返都有 D 後悔, 早知去叩華仁和聖約瑟, 唔試唔心息

過去華小大部份 tier1學生都被邀請或轉到其他中學,今年新校長希望tier 1學生可接上中學。

醒目開學勳章

lugano 發表於 13-5-29 16:09
聖保羅男校是中文小學, 但英文程度都唔淺

同意!  港島區直資小學男校係得依間!  而且相比起華小同瑟小,新校舍同全日都幾吸引!

lyhv 發表於 13-5-29 17:03
同意!  港島區直資小學男校係得依間!  而且相比起華小同瑟小,新校舍同全日都幾吸引! ...

山道舊校舍真的麻麻, 無論建築物設施或地理位置

阿仔好種意新校舍, 十分大

聽講華仁小學幾年後搬去北角丹拿山, 並轉全日制

引用:Quote:tycoon+發表於+13-5-29+13:22+spb收

原帖由 lugano 於 13-05-29 發表
我當年就冇行呢步, 現在諗返都有 D 後悔, 早知去叩華仁和聖約瑟, 唔試唔心息 ...
我怕我唔去叩會後悔,但原來自己擁有的已經係最好!

lugano  祝願你仔仔入到最心儀的小學  發表於 13-5-30 01:03