用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 有無人知聖瑪加利好唔好??
樓主: BBLAU0608
go

有無人知聖瑪加利好唔好?? [複製鏈接]

samnamberone 發表於 13-5-30 16:59
我非常心儀這間學校是首選,已經揀著下個星期面試。現在心情緊張。請問家長需要在小朋友面試時做問卷嗎? ...
以往要(聽講),但今年唔知!  不過有準備永遠唔會蝕底

samnamberone  thanks  發表於 13-5-30 17:14

引用:Quote:loveDD+發表於+13-5-30+16:53+面試時

原帖由 samnamberone 於 13-05-30 發表
我非常心儀這間學校是首選,已經揀著下個星期面試。現在心情緊張。請問家長需要在小朋友面試時做問卷嗎? ...
去年要,今年不知有冇變。不過只是很簡單的問卷。其中一題是要你選出培育小孩你認為是最重要的首五項:健康、禮貌、溝通能力...等等,有10幾樣不太記得了。

samnamberone 發表於 13-5-30 16:59
Oh,不是10月才是交表deadline,deadline後才開始面試嗎?

引用:Quote:samnamberone+發表於+13-5-30+16:59+

原帖由 pino 於 13-05-31 發表
Oh,不是10月才是交表deadline,deadline後才開始面試嗎?
學校係邊面試,邊收生.

WillBmama 發表於 13-5-31 18:38
學校係邊面試,邊收生.
咁即係早交表-->早面試,早有offer(如成功)?亦即先到先得?收夠人就deadline前交表都冇用?

引用:Quote:WillBmama+發表於+13-5-31+18:38+學

原帖由 pino 於 13-05-31 發表
咁即係早交表-->早面試,早有offer(如成功)?亦即先到先得?收夠人就deadline前交表都冇用? ...
我諗可以話先到先得。不過我都好遲交表,但見完好快有offer; 但有同學仔早交表,早見,只收waiting, 好耐再叫佢2nd in, 今個月初先收到offer。我估學校覺得小朋友適合,就即刻俾位;如非首選,早交也要等。
以上純屬己見,唔知啱唔啱。

pino  Tks very much!  發表於 13-5-31 20:12

引用:Quote:原帖由+pino+於+13-05-31+發表咁即係

原帖由 WillBmama 於 13-05-31 發表
我諗可以話先到先得。不過我都好遲交表,但見完好快有offer; 但有同學仔早交表,早見,只收waiting, 好耐再 ...
我也有相同睇法。此校揀小朋友不是揀精英,即不是從一大 lot 3千人揀top 100, 而是覺得你適合及能配合學校理念便揀你。有家長會覺得這方法很奇怪,但我反而 buy.

hadwinboy 發表於 13-5-31 23:52
我也有相同睇法。此校揀小朋友不是揀精英,即不是從一大 lot 3千人揀top 100, 而是覺得你適合及能配合學校 ...

我也是心大心報唔報呢間呀! 一來佢學費都唔平, 二來我想等埋自行出咗result先再選擇, 若佢好早話收, 咁就冇咗自行個機會, 完全矛盾, 大家比d意見!

xuandaddy  if that is the case, you better submit the application form at a later date, so that the govt school allocation result is out before your kid is offered a seat from SMC.  發表於 13-6-5 14:50

回覆:yankaka 的帖子

如果決定行直資的話,無論你決定入讀那閭的話,都不用敎暑為你安排。

而SMC又不是一線小學,是否為這校放棄決定大抽簽,全取決於家長要求。
我自己就對小學部百份之二百信心,就算比間名校我都不敢入讀。起碼不用互相比較。

當然也有很多不足處和改善的地方。例如文職人員的應變能力,校車服務等等。

回覆:BBLAU0608 的帖子

SMC好不好很難定義,起碼多了親子時間,少了為分數而做惡魔,更不用家長們之間,互相比較或打探情況。
這校當然不可以和其他名校相題並論,更背負以往歷史包袱。校社又細,學生人數又少。起碼比到我兒,開心快樂的校園生活,又不用擔心成績而去補習。

回覆:yankaka 的帖子

我會見意你報左先,因哩幾日見到我個仔嗰班啲家長要請幾日假周圍撲,叩門都叩十幾間!世事無想像中甘好,除非你自行有十足把握,到你知結果時smc可能已經收得七七八八,到時想報都太遲喇!況且,smc收生有一定嘅要求,考之前一定要裝備好個小朋友喺學科方面嘅水平,唔係玩遊戲睇佢乖唔乖咁簡單!試想下個小朋友單獨和校長在會議室半小時可以考度幾多條問題?我都入過間房,真係好有壓迫感架!

引用:我會見意你報左先,因哩幾日見到我個仔嗰班

原帖由 kiki1chitchit 於 13-06-05 發表
我會見意你報左先,因哩幾日見到我個仔嗰班啲家長要請幾日假周圍撲,叩門都叩十幾間!世事無想像中甘好,除 ...
是小朋友考問題?或是家長考問題? 想問14/15小學是有幾多班學生?

回覆:rainrain613 的帖子

係考完個小朋友半個鐘再問家長15分鐘問題!

回覆:rainrain613 的帖子

見家長主要想確認孩子的答案和「真實」是否相同的。如果在最後介紹無中央派位而直升的話,已OK了8成,否則隨緣吧!
不會有任何學術問題,全部環繞家庭培育的。絶大部份命喪於此的。

kiki1chitchit 發表於 13-6-5 11:16
係考完個小朋友半個鐘再問家長15分鐘問題!

無錯, 呢個係2ND IN的安排. 補充:1ST IN只見小朋友.

apply first

if can get second interview, the chances are high?

回覆:reei 的帖子

第一輪成功,不足一成機會,
第二輪成功,不足三成,
努力,盡力及隨緣。

how many interviews altogether?

回覆:reei 的帖子

聴聞及無法証實資料,13/14年度約2千人報名。

‹ 上一主題|下一主題